Türkiye genelinde 2 ay önce yapılan araştırmada, 18 milyon evde 190 milyon kutu gibi yüksek oranda ilaç bulunduğunun belirlenmesi, Sosyal Güvenlik Kurumu’nu (SGK) harekete geçirdi.
Medula sistemi üzerinden yapılan çalışmada da sadece geçen yıl 2 milyon kişinin tekrar tekrar hastaneye gittiğinin görülmesi SGK’yı çözüm arayışına yöneltti. Kurum, özellikle hastalık hastaları için bilinçli ilaç kullanımından obeziteye kadar pek çok konuyu anlatan ‘Sağlıklı Yaşam Bilgileri’ kitapçığı hazırladı. Bu kitapçık, dün itibarıyla 2 milyon kişiye gönderilmeye başlandı. Kitapçıkta, gereksiz tetkik ve tedaviler konusunda uyarılar yer alıyor. Sıklıkla tomografi ve MR çektirilmesi, ultrasona girilmesi durumunda kanser riskinin arttığı vurgulanıyor.
‘Sağlıklı Yaşam Bilgileri’ kitapçığında, ‘Sağlımızı korumak için nelere dikkat etmeliyiz? Nasıl beslenelim? Akılcı ilaç kullanımı nedir? Hasta hakları nelerdir? Hasta güvenliği nedir? Genel Sağlık Sigortası’ndan nasıl yararlanılır?’ gibi konular anlatılıyor. Yaklaşık 8 milyon kişiye ulaşması beklenen kitapçık, kurumun internet sitesi ‘www.sgk.gov.tr’ adresinde de yayınlanacak. Doktorların gereksiz tetkik, ilaç yazdırma ve tedavi için zorlanmaması istenilen kitapçıkta, ‘Sadece doktorların gerekli gördüğü tetkik ve tedavileri yaptırın’ uyarısı yapılıyor.
Kitapçıkta bilimsel araştırmalara da yer veriliyor. Tomografi konusunda ABD ile karşılaştırma yapılıyor. ’Sağlıklı Yaşam Bilgileri’ne göre tomografi, Amerika’da kanserin yüzde 2’si olan 30 bin kanser hastalığına ve 14 bin 500 ölüme yol açıyor. Bir kişi tomografi taraması sonucunda 14-20 mg radyasyon alıyor. Gereksiz film ve tomografi çektirilmesi, MR ve ultrasona girilmesi, kanser tehlikesini artırıyor. Sağlık hizmetlerinden faydalanırken dikkat edilmesi gereken konulara da değinilen kitapçıkta huzurlu bir hayat için şu önerilerde bulunuluyor: “Uyku düzeninize dikkat edin, düzenli egzersiz yapın, alkol ve sigaradan uzak durun, sağlıklı beslenme kurallarına uyun.”
Zaman