Performans sisteminde yapılacak olan değişiklik aile hekimlerini vuracak. Fazla ilaç yazan hekimin performansı düşürülecek, aldığı ücret azalacak..
Sağlık Bakanlığı’nın ’negatif performans’ uygulaması, dikkatleri en çok reçete yazan hekimlere çevirdi..
Sıralamada aile hekimleri zirveye oturdu. Aile hekimleri, bu yılın ilk altı ayında muayene ettikleri hastaların 72 milyon 315 binine reçete yazdı. Aile hekimlerini, ikinci basamak devlet hastanelerinde çalışan hekimler izledi. Performans sisteminde değişikliğe gidiliyor. Çok ilaç yazan hekimin performansı düşürülecek. Böylece fazla ilaç yazan hekimin aldığı ücret de azalacak.
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK)’ndan alınan rakamlara göre; Türkiye’de en çok ilaç aile hekimleri tarafından yazılıyor. Bu yılın ilk 6 ayında SGK’ya fatura edilen 157 milyon 72 bin reçetenin, 72 milyon 315 binini birinci basamak sağlık sunucusu olarak bilinen aile hekimleri yazdı. Devlet hastanelerinde çalışan hekimler de muayene ettikleri hastaların 41 milyon 634 binini reçeteyle eczaneye gönderdi. Aile hekimi, devlet hastanesi tedavilerinde iyileşemeyenlerin gittiği eğitim ve araştırma hastanelerindeki reçete sayısı ise 10 milyon 714 binde kaldı.
ÜNİVERSİTE HASTANELERİNDE REÇETE AZ
2011 yılının ilk 6 ayında özel sağlık kuruluşlarında muayene ve tedavi olan hastalara 27 milyon 693 bin reçete verildi. Üniversite hastanelerindeki hekimlerin reçete sayısı diğer hastanelere göre çok düşük kaldı. Daha riskli hastaların gittiği üniversite hastanelerindeki hekimler aynı dönemde 4 milyon 715 bin reçete yazmakla yetindi.. Geçen yıl kişi başına müracaat sayısı yıllık 7.3’e ulaştı. Bu yıl ise bu sayı 8’e çıktı. Tedavi ve reçete sayıları bu yılın ilk altı ayında geçen yılın ilk altı ayını geride bıraktı. Hastanelere başvuru ve yazılan reçete sayısında ortalama yüzde 15 artış oldu. Geçen yılın ilk altı ayında 137 milyon 968 bin muayene ve tedavi yapılırken, bu yıl aynı dönemde hastanelerdeki tedavi 161 milyon 969 bine çıktı. Aile hekimleri, bu yılın ilk altı ayında muayene ettikleri hastaların 72 milyon 315 binine reçete yazdı. Devlet hastanelerinde çalışan hekimlerde ise bu sayı 41 milyon 634 bin oldu.
BİRGÜN