Emekli milletvekillerinin emekli maaşlarını 8 bin TL’ye çıkartmak için TBMM’de 23 Aralık gecesi kabul edilen Emekli Sandığı Kanunu ile bazı kanunlarda değişiklik yapılmasına dair 6262 sayılı kanun, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nda da değişiklikler yapıldı. Yapılan değişikliklerle SGK’nin istediği zaman istediği bazı sağlık harcamalarını kapsam dışında bırakarak ödeme yapmayacağı, yani hastaların bir süre sonra belli hastalıkların tedavisinde tüm harcamalarını kendi cebinde yapacağı ortaya çıktı.

Konuyu gündeme getiren Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası(SES) İzmir Şubesi, milletvekili maaşlarının arkasında Meclisten geçirilen yasa ile SGK’nin artık Meclisin de üstünde yetkiler ile istediği tedavi hizmetlerini ödemeyeceğini açıkladı. SES Şube Başkanı Doktor Veli Atanur, yapılan değişiklik ile 5510 sayılı kanunun 64. maddesine “Kurumca finansmanı sağlanmayacak sağlık hizmetlerine” (d) bendi eklendiğini açıkladı.

MALİYETİ YÜKSEK SAĞLIK HARCAMALARI ÖDENMEYECEK
Veli Atanur bu değişiklikle, “Gayet açık bir ifade ile SGK, sağlık hizmetleri ve yapılan tıbbi tedavilerin finansmanını karşılamak için mali etkililiğe bakacak. Kanun ile SGK’nın maliyeti yüksek sağlık hizmetlerinin faturasını ödeyemeyeceğini, ödeyebilmek için sağlık teminat paketini yani sağlıkta kasko ile tamamlayıcı sigorta uygulamalarının başlayacağı görülüyor” dedi.

Atanur bunların dışında şunları söyledi: “SGK tarafından getirilen uygulamalarla; ilaç katılım payı, muayene katılım payı, Reçete katılım payı, eşdeğer ilaç farkı adı altında hastalardan 4 çeşit katılım payı alınmaktayken kanunda yapılan değişikliğin diğer bir genel gerekçesinde ise sağlık masrafları konusunda vatandaşların daha bilinçli hale getirilmesi, akılcı ilaç kullanımının yaygınlaştırılması ve israfın önlenmesi için beşinci cepten ödeme farkı getirilerek, aile hekimlerinin yazdıkları reçete dahil üç kalem ilaca kadar 3 TL, üç kalemden fazla her bir kutu için 1 TL getirilmiştir.

"Ayrıca katılım paylarını önceki basamaklardan sevkli olmaması durumunda 10 katına kadar artırmaya SGK yetkili olup, yatan hastaların sağlık hizmetleri bedelinin yüzde 1’ine kadar katılım payı kurum tarafından alınabileceği belirtilmektedir. Sonuç olarak TBMM’de çıkarılan 6262 sayılı kanun ve 5510 sayılı kanunda yapılan değişiklik ile sağlıkta katılım payı ve ilave ücretten sonra artık sağlık teminat paketi daraltılıp kasko dönemi ile tamamlayıcı sigorta uygulamaları başlanacaktır. SGK tarafından mali etkililiğe bakılarak her türlü sağlık hizmeti ödeme kapsamı dışına çıkarılabilecektir."

NEDEN ÖNEMLİ?

Eklenen ‘d’ bendi aynen şöyle söylüyor:
"63. maddeye göre yöntem, tür, miktar ve kullanım sürelerinin belirlenmesi sonucunda kurumca finansmanı sağlanacak sağlık hizmetlerinin kapsamı dışında bırakılan sağlık hizmetlerinin finansmanı sağlanmayacak."
Böylece, estetik amaçlı olmasa da, Sağlık Bakanlığı tarafından izin veya ruhsat verilmiş olsa da, her türlü sağlık hizmeti SGK tarafından ödeme kapsamından çıkarılabilecek. Bu tedaviler arasında kanser, diş, protez tedavileri yer alıyor.

 

Birgün Gazetesi 13.01.2012

 



Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat