Ege Eczacı Odaları Danışma Kurulu toplantısı, 9 Ocak 2013 tarihinde Muğla Eczacı Odası ev sahipliğinde gerçekleşmiş ve aşağıdaki sonuç bildirgesi kaleme alınmıştır.
1 ) 31.05.2012 tarihinde yürürlüğe giren meslek yasamızda değişiklik yapan 6308 sayılı yasaya ait yönetmelik taslağının son hali ve sıkıntı yaratan gelişmeler ivedilikle Bölge Eczacı Odaları ile paylaşılmalı ve mesleğimizin geleceğine doğrudan etki edecek gelişmeler TEB çatısı altında, örgütsel bütünlük içerisinde birlikte şekillendirilmelidir. Eczacı örgütünün yetkilerini azaltmaya ya da kısıtlamaya yönelik düzenlemeler kesinlikle kabul edilmemelidir.
2 )Eczacılık Fakültelerinin yenilerinin açılmasına dur denmeli ve mevcutların kontenjanlarının azaltılması için çalışma yapılmalıdır. Eczane açılışlarının yasa ile kısıtlanması göz önünde tutularak, meslektaşlarımıza yeni iş olanakları sağlanmalı, ilaç üretimi ve hastane eczaneleri gibi alanlar sağlanmalı, deneyimli meslektaşlarımız için de ikinci emeklilik üzerine çalışılmasının gelecekte yaşanacak sorunlara engel olacağına inanıyoruz.
3 ) 15 Ocak 2013 tarihinde başlanan e-reçete uygulamasının sağlık hizmetlerinde kesinti yaratmaması için Medula provizyon sistemi güçlendirilmeli ve yedeği oluşturulmalıdır.Ayrıca , hekimlerin hastaya verdikleri e-reçete şifrelerinin okunamamasından, e-reçete hazırlarken farklı firma programlarının kullanılmasından kaynaklanan güncelleme sorunlarından ve piyasada bulunmayan ilaçların sistemde yer almasından dolayı hastaların ilaca ulaşımında mağduriyetler yaşanmaktadır.Bu sorunlar hızla giderilmeli ve sağlık hizmeti alırken her geçen gün daha fazla oranda paralar ödeyen halkımıza yeni sıkıntılar yaşatılmamalıdır.
4 )Sağlık Bakanlığı İlaç ve Eczacılık Genel Müdürlüğü’nün 13.05.2005 tarih ve 24343 sayılı genelgesinde yer alan Tehlikeli Atıkların Kontrolü Yönetmeliği’ne göre, ilaçların tümü tehlikeli atık kabul edilmiştir. Bu yönetmelik ‘’miadı geçen ilacın bertarafı üretim yapan firma tarafından masrafları karşılanarak ve yönetmelikteki koşullara uygun imha işleminin gerçekleştirilmesi’’ hükmünü içermektedir.
Buna göre, eczanelerde miadı dolan, başta kırmızı –yeşil reçeteli olmak üzere tüm ilaçların dağıtım kuruluşları aracılığı ile üretici firmalara iadesi yolu ile imhası sağlanmalıdır. Son yıllarda ciddi kayıplar yaşayan meslektaşlarımıza ek yükler getiren ve cebinden para çıkmasına neden olacak imha yöntemleri kabul edilmemelidir.
5 ) Daha önce defalarca belirtildiğimiz gibi ; SGK tarafından sık sık ve tek taraflı yapılan SUT değişikliklerinin, başta TEB olmak üzere sağlık hizmetlerinin pratiğini iyi bilen sektör bileşenlerinin görüş ve onayının alınmasından sonra uzlaşı ile yürürlüğe girmesi, eczanelerde yaşanacak sorunların önüne geçecek ve sağlık hizmetlerinde yaşanması muhtemel olumsuzluklara neden olmayacaktır.
6 )Sürekli fiyat indirimleri ve KKi artışları ile öz sermayesinde bedelsiz kamulaştırmalara uğrayan ve ticari ıskontoların da kaybı sonrası ekonomik sorunları her geçen gün biraz daha artan eczaneleri rahatlatacak kalıcı düzenlemeler yapılması kaçınılmazdır. Meslek hakkı talebimizde ısrarcı olunmalı, mal fazlalarının küçük ve orta ölçekli eczanelere de eşit dağılımının sağlanması ve fiyat indirimleri ve KKİ artışlarında 45 günlük geçiş süresinin uygulamaya konması ve KKİ’nın eczaneler üzerinden taşınmasına son verilmesi gibi düzenlemeler, eczanelerde yaşanan ekonomik sıkıntıların aşılmasına katkı sağlayacaktır.
7 ) Eczanelerde görev yapan çalışanlarımızın eğitimi için yayınlanan tebliğde en az bir yıllık çalışma zorunluluğu aranmaktadır. Ancak; Sağlık Müdürlüklerine gelen duyuruda 12.temmuz 2011 - 12 temmuz 2012 tarihleri arasında kesintisiz çalışma şartı aranması karmaşa yaratmıştır. Bu konu, acilen açıklığa kavuşturulmalı ve değişik gerekçelerle başvuruda bulunamayan teknisyenler için eğitim tekrarlanmalıdır.
Eczacı kamuoyuna duyururuz.
TEB 3. Bölge İzmir Eczacı Odası
TEB 7. Bölge Bursa Eczacı Odası
TEB 9. Bölge Eskişehir Eczacı Odası
TEB 15. Bölge Isparta Eczacı Odası
TEB 16. Bölge Denizli Eczacı Odası
TEB 21. Bölge Aydın Eczacı Odası
TEB 29. Bölge Manisa Eczacı Odası
TEB 30. Bölge Balıkesir Eczacı Odası
TEB 32. Bölge Muğla Eczacı Odası
TEB 33. Bölge Afyonkarahisar Eczacı Odası
TEB 35. Bölge Kütahya Eczacı Odası
TEB 36. Bölge Çanakkale Eczacı Odası
TEB 46. Bölge Uşak Eczacı Odası
TEB 54. Bölge Burdur Eczacı Odası