Yürürlük tarihi iki kez ertelenen e-reçete uygulamasında sorunlar önemli oranda çözülürken, bazı sağlık kuruluşları sistem arızası gerekçesiyle kağıt reçete yazmaya devam ediyor.
Eczacılar, e-reçeteyi doktorların sekreterlerinin de yazabildiğine dikkati çekerek, e-imzaya geçilmesini istedi. İlaç sanayicileri ise Sağlık Bakanlığı ile SGK’nın ilaç listelerinin birbirini tutmadığını bildirerek, “Hasta gerekli ilaca ulaşamıyor” uyarısında bulundu.

15 Ocak 2013’de yürürlüğe giren e-reçete uygulamasında sorunlar tamamıyla çözülemedi. Özellikle elektronik ilaç sistemi MEDULA’daki sıkıntının sürdüğü bazı özel hastanelerde hastalara kağıt reçete kesilmeye devam etti. Verilen reçetelere, “Sistemin çalışmaması nedeniyle e-reçete düzenlenememiştir” notu düşüldü.

‘Asistan ve sekreter ilaç yazıyor’
Türk Eczacılar
ı Birliği Genel Sekreteri Harun Kızılay, reçetelerin yüzde 92’sinin elektronik ortamda yazıldığını belirterek, “Hekimlerin sisteme geçişi sırasında sorun oluyor” dedi. Kızılay, asıl sorunun güvenilirlik olduğunu belirterek, doktorların asistanlarının ve sekreterlerinin de e-reçete yazabildiğini açıkladı ve e-imzaya geçilmesini istedi. Tüm Eczacı İşverenler Sendikası Genel Başkanı Nurten Saydan ise şunları söyledi:

“E-reçete düzenlenmesi sırasında kullanılan programdaki ilaç listelerinin güncel olmaması sebebiyle, SGK sisteminde pasif olan barkodlu ilaç yazılmakta ve bu ilaçlar verilememektedir. E-reçete yazan doktorların yazılım programlarındaki ilaç listeleri Sağlık Bakanlığı’ndan alınmaktadır. Sağlık Bakanlığı’nca ödenen ilaçların listesi çok ivedi SGK sistemindeki ilaçlara uyumlu hale gelmeli.”

MİTHAT YURDAKUL /Milliyet



Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat