Yürürlük tarihi iki kez ertelenen e-reçete uygulamasında sorunlar önemli oranda çözülürken, bazı sağlık kuruluşları sistem arızası gerekçesiyle kağıt reçete yazmaya devam ediyor.
Eczacılar, e-reçeteyi doktorların sekreterlerinin de yazabildiğine dikkati çekerek, e-imzaya geçilmesini istedi. İlaç sanayicileri ise Sağlık Bakanlığı ile SGK’nın ilaç listelerinin birbirini tutmadığını bildirerek, “Hasta gerekli ilaca ulaşamıyor” uyarısında bulundu.
15 Ocak 2013’de yürürlüğe giren e-reçete uygulamasında sorunlar tamamıyla çözülemedi. Özellikle elektronik ilaç sistemi MEDULA’daki sıkıntının sürdüğü bazı özel hastanelerde hastalara kağıt reçete kesilmeye devam etti. Verilen reçetelere, “Sistemin çalışmaması nedeniyle e-reçete düzenlenememiştir” notu düşüldü.
‘Asistan ve sekreter ilaç yazıyor’
Türk Eczacıları Birliği Genel Sekreteri Harun Kızılay, reçetelerin yüzde 92’sinin elektronik ortamda yazıldığını belirterek, “Hekimlerin sisteme geçişi sırasında sorun oluyor” dedi. Kızılay, asıl sorunun güvenilirlik olduğunu belirterek, doktorların asistanlarının ve sekreterlerinin de e-reçete yazabildiğini açıkladı ve e-imzaya geçilmesini istedi. Tüm Eczacı İşverenler Sendikası Genel Başkanı Nurten Saydan ise şunları söyledi:
“E-reçete düzenlenmesi sırasında kullanılan programdaki ilaç listelerinin güncel olmaması sebebiyle, SGK sisteminde pasif olan barkodlu ilaç yazılmakta ve bu ilaçlar verilememektedir. E-reçete yazan doktorların yazılım programlarındaki ilaç listeleri Sağlık Bakanlığı’ndan alınmaktadır. Sağlık Bakanlığı’nca ödenen ilaçların listesi çok ivedi SGK sistemindeki ilaçlara uyumlu hale gelmeli.”
MİTHAT YURDAKUL /Milliyet