Ekonomi Koordinasyon Kurulu, aile hekimliğinde reçete bedeli ve 3 kutu ilaç sonrası katkı payı gibi önlemlerle harcamaları kısıyor...
Ekonomi yönetimi, devletin yıllık 16 milyar lira harcadığı "ilaç" tüketimini azaltmak için radikal kararlar aldı.
Ekonomi Koordinasyon Kurulu’nda alınan kararlara göre, aile hekimliğinde reçete bedeli ve 3 kutu sonrası her ilaç için 1’er lira katkı payı alınacak. Raporlu ilaçlar için katkı payı ödenmeyecek.
DOKTORLARA DENETİM
Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanı Fatih Acar, yeni yılda yaşama geçecek olan düzenlemelere ilişkin bilgi verdi. Bu yılın ilk yarısında reçetelerin yüzde 46’sının aile hekimliğinde yazıldığını belirten Acar, "Sağlık Bakanlığı gereksiz ilaç yazan doktorları kontrol edecek. Reçeteye 9-10 ilaç yazılmamalı. Diyelim ki bir doktor ortalama 50 reçete yazabilir. Ama 200 tane yazmışsa neden ortalamanın üzerine çıkıldığına bakılacak" dedi.
RAPORLU İLAÇ HARİÇ
Acar, çalışmalarını Sağlık Bakanlığı’nın yürüttüğü "negatif performans" çalışması kapsamında gereksiz ilaç yazan doktorların denetleneceğini söyleyerek "Aile hekimliğinde reçete bedeli ve 3 kutu sonrası her ilaç için 1’er lira katkı yapı alınacak.
Ancak bu, raporlu ilaçlar için uygulanmayacak. Örneğin bir reçetede 3 raporlu, bir de raporsuz ilaç varsa, o raporsuz ilaç için 1 lira katkı payı ödenmeyecek. Ama örneğin 3 raporlu 4 de raporsuz ilaç varsa sadece bir kutu için 1 liralık katkı payı ödenecek. Ayrıca bir reçetede 3 çeşit ilaç yazılmış, ama bunlardan biri iki kutu yazılmışsa yine bu iki kutudan biri için 1 lira istenecek" diye konuştu.
SGK Başkanı Acar, 2010-2012 arasını kapsayan global bütçe için bir anlaşma yapıldığını anımsatarak, 2010-2011’de bu alanda bir aşımın söz konusu olduğunu söyledi.
Acar, "Bu aşımı telafi edecek sektör temsilcileriyle görüşerek, idari ve yasal düzenlemeleri hayata geçiriyoruz. 2012’den sonra da sektörle görüşerek ilaçtaki bu sürdürülebilir bütçenin ortaya çıkması anlamında çalışmalarımız devam edecek" dedi...
SABAH