Mesai takibi için yapılan uygulamaya "kişisel bilgi" gerekçesiyle mahkemeden ret:
Bazı kamu kurumlarının yanı sıra özel sektörde çalışanların mesai takibi yapmak için kullanılan parmak iziyle takip uygulamasına karşı mahkemeden ret kararı çıktı.
Belediye ve Özel İdare Çalışanları Birliği Sendikası (Bem-Bir-Sen), Osmaniye İl Özel İdaresi’nde personelin işe giriş ve çıkış saatlerini tespit etmek için uyguladığı parmak izi alma yöntemini mahkemeye taşıdı. Uygulamanın insan haklarına ve kişilerin özel hayatının gizliliğine aykırı olduğu gerekçesiyle Adana 1. İdare Mahkemesin’nde görülen dava, önceki gün sonuçlandı.
Mahkeme Heyeti, parmak izini, "bireyin fiziksel olarak belirlenmesini sağlayan bir kişisel bilgi" olarak kabul etti. Mahkeme Heyetinin, anayasada ve Türkiye’nin taraf olduğu uluslararası sözleşmelerde, "özel yaşamın gizliliğinin korunması" ilkesine yapılan vurguları dikkate alarak verdiği kararında şöyle denildi;
"Bireyin izni olmadan parmak izinin alınması, uygulamanın yasal dayanağının bulunmaması, yine toplanan verilerin ileride başka bir şekilde kullanılmayacağına dair bir güvencenin bulunmaması göz önüne alındığında, anayasanın 20. maddesi ve uluslararası sözleşmelerin özel hayatın gizliliği hakkı ile ilgili düzenlemelerine aykırı olarak tesis edilen dava konusu işlemde hukuka uyarlılık bulunmadığı sonucuna ulaşılmıştır."
Mahkeme kararında ayrıca Osmaniye İl Özel İdaresi insan kaynakları ve eğitim müdürlüğünün parmak iziyle mesai takip sisteminin kaldırılması istendi.
ECZACININ SESİ’NİN NOTU: SGK tarafından hastaların el damar sisteminin kaydı yöntemi ile hizmet alabilmesi gündemde. Sağlık sisteminin özelleştirilmeye çalışıldığı ortamda meslek odaları ve hasta hakları derneklerinin bu mahkeme kararını göz önünde bulundurmalarında fayda olacağına inanıyoruz.