"Bu durumda 13 Nisan 2007 tarihinden sonra nakil olmuş,eczane ruhsatı almış,eczane devralmış eczacıların bu ruhsatı almaları yukarıdaki mevzuat doğrultusunda gerektiği açıktır"
İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatı Alınması Konusunda Toplum Sağlığı Merkezince Yapılan Tebliğler Hakkında
IEO | 15.02.2012 -- 15:07
İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmeliğin 6. Maddesi, Bakanlar Kurulunca 13 Nisan 2007 tarihinde değiştirilmiştir.Yapılan değişiklik şöyledir.
"Yetkili idarelerden usulüne uygun olarak işyeri açma ve çalışma ruhsatı alınmadan işyeri açılamaz ve çalıştırılamaz. İşyerlerine bu Yönetmelikte belirtilen yetkili idareler dışında diğer kamu kurum ve kuruluşları ile ilgili meslek kuruluşları tarafından özel mevzuatına göre verilen izinler ile tescil ve benzeri işlemler bu Yönetmelik hükümlerine göre ruhsat alma mükellefiyetini ortadan kaldırmaz. İşyeri açma ve çalışma ruhsatı alınmadan açılan işyerleri yetkili idareler tarafından kapatılır."
Değişikliğin iptali için başta Odamız olmak üzere Türk Eczacıları Birliği ve başka barolar tarafından Danıştay’da iptal davaları açılmıştır.Açılan davalar Danıştayca reddedilmiştir.Yönetmelik değişikliği halen yürürlüktedir.Açılan davaların redinden sonra Türkiyedeki eczanelerden belediyelerce bu ruhsat talep edilmeye başlanmıştır.
Danıştay, özetle İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına Dair Kanun Hükmünde Kararnamenin Değiştirilerek Kabulüne Dair Kanun olan 3572 sayılı yasanın 2. Maddesinde muaf olanlar arasında eczanelerin sayılmamış olduğunu ve bu nedenle muaf tutulmayan eczanelerin belediyelerden bu ruhsatı almaları gerektiğini ret gerekçesinde belirtmiştir.3572 sayılı yasanın 2. Maddesi de şöyledir:
Madde 2 - Bu Kanun hükümleri;
a) 1593 sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanununun 268-275 inci maddeleri kapsamına giren 1 inci sınıf gayrisıhhi müesseselere,
b) Nerede açılırsa açılsın, yakıcı, parlayıcı, patlayıcı ve tehlikeli maddelerle çalışılan işlerle oksijen LPG dolum ve depoları, bunlara ait dağıtım merkezleri, perakende satış yerleri, taşocakları, akaryakıt istasyonları ve benzeri yerlere,
c) 2634 sayılı Turizmi Teşvik Kanunu kapsamına giren turizm işletmelerine,
d) (Mülga bent: 24/11/2004 - 5259 S.K./8. md.)(*)
e) (Ek bent: 24/06/1995 - KHK-560/21 md.) 1 inci, 2 nci ve 3 üncü sınıf gıda maddesi üreten gayri sıhhi müesseselere.
f) (Ek bent: 13/02/2011 - 6111 S.K./201. md.) 1136 sayılı Avukatlık Kanunu uyarınca açılan avukatlık bürolarına,
g) (Ek bent: 13/02/2011 - 6111 S.K./201. md.) 3568 sayılı Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanunu uyarınca meslek mensuplarınca açılan bürolara,
h) (Ek bent: 08/08/2011 - 650 S. KHK./23. md.) 1512 sayılı Noterlik Kanununa göre kurulan noterlik dairelerine,
uygulanmaz.
Odamızca bu yasanın 2. Maddesine " ı " bendi olarak 6197 sayılı yasa uyarınca açılan eczaneler ibaresinin konulmasının sağlanması hususunda Türkiye Büyük Millet Meclisi nezdinde çalışma yapılması gerekliliği Türk Eczacıları Birliği’ne yazılı olarak iletilmiştir.Ayrıca odamızca hazırlanan kanun teklifi ilgili milletveline sunulmuştur.Belediyelerin eczanelerimizden bu ruhsatı talep etmemeleri hususunda yönetmelik değişikliğinin yapıldığı tarihten beridir tüm hukuksal yollara odamızca başvurulmuştur. 13 Nisan 2007 tarihinden önce eczane ruhsatı almış eczanelerimizden bu ruhsatı talep eden belediyelerle görüşmeler de yapılmıştır.Yapılan görüşmeler sonucunda 13 Nisan 2007 tarihinden önce eczane ruhsatı almış eczacılardan bu ruhsatın talep edilmemesi de sağlanmıştır.
Bu arada Sağlık Bakanlığı İlaç ve Eczacılık Genel Müdürlüğü İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü’ne göndermiş olduğu yazıda eczanelerin aynı zamanda işyeri statüsünde olması nedeniyle farklı bir mevzuatın gereği olan belediyelerden bu ruhsatın alınmasının temin edilmesi konusunda eczanelerin uyarılması gerektiği ifade edilmiştir.Fakat söz konusu yazıda Genel Müdürlük, 13 Nisan 2007 tarihli yönetmelik değişikliğini dayanak olarak göstermiş ve bu tarihten önce ya da sonra eczane ruhsatı alanlar konusunda herhangi bir ayrıma gitmeden tüm eczanelere bu ruhsatın alınmasının sağlanması belirtilmiştir.
Bilindiği üzere 13 Nisan 2007 tarihinden önce eczane ruhsatı almış hiç nakil de olmamış olan iki eczacımızın dava açmasını sağlayarak açtıkları davalarda belediyelerin bu tarihten önce eczane ruhsatı almış olanlardan işyeri açma ve çalışma ruhsatı alınmasının hukuka aykırı olduğu gerekçesi ile iptal kararı vermiştir.Kararlar vep sitemizde de yayınlanmıştır.
Bu durumda 13 Nisan 2007 tarihinden sonra nakil olmuş,eczane ruhsatı almış,eczane devralmış eczacıların bu ruhsatı almaları yukarıdaki mevzuat doğrultusunda gerektiği açıktır.
13 Nisan 2007 tarihinden önce eczane ruhsatı almış ve hiç nakil olmamış eczanelerin emsal yargı kararlarını dayanak göstererek belediyelere itiraz etmeleri ve ret cevabı verildiği takdirde belediyeye karşı İdare Mahkemesinde iptal davası açabilme hakları mevcuttur.
Eczacılarımızdan ruhsat talep etmeye başlayan belediyelerle odamız irtibata geçerek 13 Nisan 2007 tarihinden önce eczane ruhsatı almış eczacılarımızın işyeri açma ve çalışma ruhsatı talep etmemelerine yönelik emsal yargı kararları ışığında çalışmaları da devam etmektedir.
Tüm bölge eczacılarımıza duyrulur.
İSTANBUL ECZACI ODASI