Deprem Bölgesindeki Eczacıların Çığlığı!

Gaziantep Eczacı Odası Başkanı Ecz. Mehmet İrfan Demirci ve Kahramanmaraş Eczacı Odası Başkanı Ecz. Ebru Kaya ile uzaktan bağlantıyla konuştuk. Sayın Başkanlara verdikleri bilgiler için teşekkür ederiz.

Eczacılardan hem deprem sonrasının hem de günün SGK primleri ile vergi borçları aynı anda isteniyor.

ECZACININ SESİ/ ÖZEL HABER

Haber- Ecz. Hakan Gençosmanoğlu

Gaziantep Eczacı Odası Başkanı Ecz. Mehmet İrfan Demirci ve Kahramanmaraş Eczacı Odası Başkanı Ecz. Ebru Kaya deprem bölgesindeki meslektaşlarımın yaşadıkları sorunları dile getirdiler.

Eczacılardan hem deprem sonrasının hem de günün SGK primleri ile vergi borçları aynı anda isteniyor.

6 Şubat depreminin yarattığı yıkım biliniyor. Resmi kayıtlara göre 50 bin yurttaşımız yaşamını yitirdi. Geride kalanlar ise ağır bir tahribatın ortasında kaldılar.

6 Şubat depreminden sonra bölgedeki meslektaşlarımız bir yandan ilaç ve sağlık hizmeti vermeye çalışırken diğer taraftan da ayakta kalmaya çalışıyorlar. Birçok meslektaşımız hala konteyner eczanelerde hizmet vermeye çalışıyorlar.

Konuya ilişkin Gaziantep Eczacı Odası Başkanı Ecz. Mehmet İrfan Demirci ve Kahramanmaraş Eczacı Odası Başkanı Ecz. Ebru Kaya ile uzaktan bağlantıyla konuştuk.

Ecz. M. İrfan Demirci: Önce Alacakları Durdurdular Ama…

“Depremden hemen sonra, bölgede SGK prim borçları ve vergi ödemelerini durdurdular. Muayene katılım payı ve reçete katılım payı da alınmayacak dediler. Sonra yeniden ödenmeye başladı. 1 Ocak 2025’ den itibaren deniliyor ki, dönemin SGK prim borçları ve vergiler ödenecek. Yani üst üste. Hem o dönemin borçları hem de günün doğan borçları ödenecek. Bunların ödenmesi mümkün değil. Şu anda birçok eczanemiz zaten bomboş yerlerde, yıkımın ortasında hizmet vermeye çalışıyorlar. Ne olacağı belli değil. Birçok meslektaşımız konteynerlerde hizmet vermeye çalışıyorlar. Gerçekten bölgede çok ağır bir sorun yaşıyoruz. Meslektaşlarımızın bu borçları ödemeleri mümkün değil. Devletten bir çare arıyor ve istiyoruz. Sorunlarımızın çözülmesini istiyoruz. Devletten dönemin borçlarının silinmesini istiyoruz. Önümüzdeki dönemde deprem bölgesindeki meslektaşlarımızın SGK iskontolarının sıfırlanmasını ve reçete hizmet bedellerinin artırılmasını istiyoruz. Gerçekten de çok ağır sorunlar yaşıyoruz. Yaşadığımız koşullar nedeniyle mücbir sebep hali devam ettirilmeli.

6 Şubat depreminde yitirdiğimiz bütün meslektaşlarımızı, eczane çalışanlarımızı, sağlık çalışanlarımızı, yurttaşlarımızı anıyoruz.”

Ecz. Ebru Kaya: İşKur dan Personel Desteği Bile Alamadık

“Öncelikle 6 Şubat depreminde yitirdiğimiz bütün sağlık çalışanları ile meslektaşlarımızı, yurttaşlarımızı anıyoruz.

6 Şubat depremi ile çok ağır bir yıkım yaşadık. İnsanlarımızı kaybettik, kalanlar ağır bir yıkımın ortasında kaldılar. O tarihten bu yana çok ağır şartlarda ilaç hizmeti vermeye çalışıyoruz. Ayakta kalmaya çalışıyoruz. TEB Yönetimi, bizler çabalayıp duruyoruz. Ancak derdimizi kimseye anlatamıyoruz. Depremden sonra durdurulan devlet alacaklarını, SGK prim borçları, vergileri şimdi bizden istiyorlar. Bu borçlara ilişkin de teminat isteniyor. Bir şey kalmadı ki. İnsanlar neyi teminat gösterecekler? Aslında bu borçları devlet terk etmeliydi. Şimdi üst üste geldi. Hem geçmiş borçlar hem bu dönemin ödemelerini birlikte ödememiz mümkün değil. Zaten bin bir dert ile uğraşıyoruz, ayakta kalmaya çalışıyoruz. Önümüzdeki dönemde deprem bölgesindeki eczacıların iskontosu sıfırlanmalı, reçete ücret bedelleri anlamlı bir seviyeye çekilmeli. İşKur eczanelere personel desteği vermeli. Gerçekte mücbir sebep hali devam ediyor, devlet de bunu devam ettirmeli. Rezerv alanlar ilan edilmeye devam ediyor. Bu alanlardaki eczaneler konteynere geçmek zorunda kalacaklar. Yıkılan dükkanlar var yenileri henüz teslim edilmedi. Bu konuda da mağduriyetimiz var. Deprem bölgesindeki meslektaşlarımızın gerçekten de çok ağır sorunları var. Sorunlarımızın çözülmesini istiyoruz.”



Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat