e- Reçete konusunda ki belirsizlik sürüyor.

Şimdi de 15 Ocak tarihi söylenmeye başladı.

e- Gazetemize gelen haberlere göre, uygulanmanın 15 Ocak tarihine uzatıldığı yönünde. Ancak resmi kaynaklar bu haberi resmi bir yazı ile henüz doğrulamadı.

Aşağıda Zaman Gazetesi’ nin konuya ilişkin haberini yayınlıyoruz.

 

Türkiye, 15 Ocak itibarıyla elektronik reçeteye (e-reçete) geçiyor. Sistem sayesinde doktorların elektronik ortamda yazdığı reçeteler, aynı anda eczanelere gönderilecek ve vatandaşa verilecek.

Bu süreçte en büyük problem, her gün yazılan 1,5 milyon reçetenin sistemi kilitleme riski. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), çözüm için 2008’den beri üzerinde çalıştığı ve bölgenin en büyük veri merkezi olacak Ankara Batıkent’teki Data Center Projesi’ne yoğunlaştı. 2013’ün sonunda hayata geçirilmesi planlanan merkez, SGK’nın 20 yıllık altyapı ihtiyacını karşılayacak. Fakat proje başlayana kadar yaşanabilecek sıkıntılar için neler yapılacağı henüz net değil. Mevcut durumda hastanelerle eczaneler arasında SGK’nın iletişimini sağlayan MEDULA, kurumun Mamak’taki merkezinde yürütülüyor. Burada sıkıntı çıktığında hiçbir şey yapılamıyor. Türk Eczacıları Birliği (TEB) Genel Sekreteri Harun Kızılay, çözüm için şu öneride bulunuyor: “Projenin 2013’te bitmesi konusunda emin değiliz. İnşallah biter ancak bir süre daha elle yazılan reçeteler kabul edilsin.”

E-reçeteye geçişte SGK’nın son olarak 15 Ocak 2013 tarihini verdiğini belirten Harun Kızılay, sistemle ilgili üç büyük problemin hâlâ devam ettiğini söylüyor: “Şu ana kadar 37 bin hekim e-reçeteyi kullanıyor. Çoğunluğu devlet ve üniversite hastanelerinde olan 60 bin civarında hekim hiç kullanmıyor. Sisteme geçildiğinde bu kişiler ilk kez girecek ve ciddi bir sıkıntı olacak. İkincisi, sistem kapandığında SGK’nın manuel (elle yazma) reçeteye izin vermesi gerekiyor, yoksa vatandaş ciddi mağduriyet yaşar. SGK ile aramızda yapılan protokolde bu hüküm var. Uyulmasını bekliyoruz. Üçüncü sorun ise e-reçeteyi ilgilendiren yazılımların çokluğu. Aile hekimliğinde 7-8 firma, hastanelerde ise 70’e yakın yazılım firması bu konuda program veriyor. Programlar birbirlerine benzemedikleri için de teknik sorunlar yaşanıyor.”

Çağlar Avcı/ ZAMAN



Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat