SGK’nın ilaç harcamalarını azaltmak için geliştirdiği ve EKK’da görüşülecek plana göre ‘ya ucuzunu al ya farkını öde’ uygulaması başlatılacak. Bu plan; kolestrol, tansiyon, mide, kemik erimesi gibi hastalıklar nedeniyle düzenli ilaç kullanan yüzbinleri yakından ilgilendiriyor.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ilaç harcamalarını azaltmak için yöntem geliştiriyor. Başbakan Yardımcısı Ali Babacan başkanlığında toplanan ve ekonomi bakanları ile üst düzey ekonomi bürokrasisinin yer aldığı Ekonomi Koordinasyon Kurulu’na (EKK) sunulan önerilere göre, ‘muadil’ ilaçlarda fiyatı yüksek olanda ısrar eden vatandaşa ‘ya ucuzunu al ya farkını öde’ denecek.

4 senaryo hazırlandı

2011’de yaklaşık 36 milyar liralık harcamanın 14 milyarliralık kısmını ilaç için yapan SGK, EKK’ya önerilerini 4 senaryoya göre sıralaydı.
Birinci senaryoda 2012 yılı ilaç harcamalarının 16.7 milyar olduğu, 2013’te 18.2 milyar; 2014’te ise 19.6 milyarlık harcama yapılacağı öngörüldü.
İkinci senaryoda ise 2012 ilaç harcamalarının 15.2 milyar olacağı tahmini altında, 2013 için 16.6 milyar; 2014 için 17.8 milyarlık sınır çizildi.
Üçüncü senaryoda da 2012 yılı ilaç harcamalarının yılsonunda 15.2 milyar olacağı tahminiyle; 2013 için 22.1 milyar; 2014 içinse 24.3 milyarlık harcama öngörüldü.

Kur farkı için yüzde 10

Dördüncü ve son senaryo ise ilaç firmalarının ‘kurdaki artışı yansıtmadınız’ itirazları doğrultusunda hazırlandı. Buna göre 2012 ilaç bütçesinde Euro kurundaki artış doğrultusunda yüzde 10’luk artış yapılarak 16 milyar 670 milyon lira ayrıldı. Ancak bu durumda 2013 ve 2014 yılı harcamaları aşağı çekilerek, 2013 için 18.2 milyar; 2014 içinse 19.6 milyar olması önerildi.

Karar EKK’da alınacak

SGK’nin önerileri konusundaki kararı EKK verecek. Tansiyon, kolestrol, mide, kemik erimesi gibi hastalıkları olanların kullandığı ilaçlar için ‘iç referans fiyatlandırma’ modeline geçilmesi de önerildi. İkinci öneri ise ilaç şirketleriyle pazarlık. ‘Hacim-fiyat anlaşmaları’ başlığıyla sunulan bu yöntem, ilacın satış miktarının öngörülenin üzerinde olması halinde fiyatın düşürülmesini öneriyor. Örneğin A grubu antibiyotikten bir yılda 1 milyon kutu satılacağı öngörüsüne karşın, 1.5 milyon kutu satılırsa fiyatın 5 lira yerine aşan kısım için 2.5 liraya indirilmesi düşünülüyor.

SGK nakit gücünü kullanmak istiyor

SGK’nin tasarruf için bir başka önerisi ise ‘nakit ödeme’ yöntemi. Buna göre kamunun çok kullandığı bir ilaç için firmayla pazarlığa oturup, “Bu ilaçtan 1 milyon kutu kullanmayı öngörüyorum. Sana peşin ödeme yapabilirim. Yüzde 20 indirim istiyorum” demesi öneriliyor. Ucuz ilaca yönlendirme uygulamasının öneri sahibi SGK, yöntemin kabul edilmesi durumunda 5 grup ilaçta yıllık 250 milyon lira ile 1 milyar liralık tasarruf yapılabileceğini savunuyor. Ayrıca fiyatı yüksek olan ilaçlarda, hastaların kullanımından vazgeçmesi nedeniyle indirim baskısı da olacağını ileri sürüyor.

Pahalı ilaçta ‘katkı payı’ nasıl çalışacak

MOLEKÜLLERİ farklı ama etki açısından benzer ilaçlar için ‘bir eşik fiyat’ belirlenecek ve sistem şöyle işleyecek:
- 5 liralık tansiyon ilacı da var 40 liralık da.
- SGK, tansiyon düşürücü ilaçlar için örneğin 7 liralık eşik belirleyecek.
- Bu eşiğin en fazla yüzde 20 üzerine kadar ilaçları ödemeye devam edecek
- Bu durumda 20 liralık A tansiyon ilacını kullanan hasta; 7 liranın yüzde 20’si olan 8.4 liranın üzerindeki farkı, yani 11.6 lirayı kendi cebinden ödeyecek.
- Ödemek istemezse 8.4 liralık tansiyon ilacını kullanmayı tercih edecek.

Aysel ALP/Hürriyet



Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat