Türkiye’deki şirketlerde yabancı kontrolü yüzde 15.4’e çıktı. Kontrol en çok yüzde 90.4 ile tütün ve yüzde 51 ile ecza ürünlerinde.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) hep tartışılagelen yabancı sermayenin yapısını ortaya koyan Yabancı Kontrollü Girişim İstatistikleri’ni açıkladı. Buna göre, Türkiye’de faaliyet gösteren girişimlerde yabancı kontrol oranı, 2009 yılında yüzde 15.4 olarak gerçekleşti. Söz konusu oran 2008 yılında yüzde 14.1 düzeyindeydi. Bu yükselişte toplam üretimde düşüş olmasına rağmen yabancı kontrolündeki üretimin artması etkili oldu. 46 bin 458 olan girişim sayısının 1315’ini yabancı kontrolünde olanlar oluşturdu.
YABANCININ 56.4’Ü İMALATTA
Yabancı kontrollü üretim yüzde 56.4 ile en fazla imalat sanayinde yoğunlaştı. İmalat sanayiinin alt kalemlerine bakıldığında ise en yüksek yabancı kontrol oranı yüzde 90.4 ile tütün ürünleri imalatı sektöründe görüldü. İkinci sırada yüzde 51 ile temel eczacılık ürünlerinin ve eczacılığa ilişkin malzemelerin imalatı sektörü, üçüncü sırada da yüzde 48.4 ile motorlu kara taşıtı, treyler ve yarı treyler imalatı sektörü geldi.
TEKNOLOJİ NOTU ’ORTA-YÜKSEK’
İmalat sanayiinde girişimlerin faaliyet gösterdikleri grupların teknoloji düzeylerine göre bakıldığında ise yabancı kontrollü üretimin yüzde 51.4 ile orta-yüksek teknolojili grupta yoğunlaştığı görüldü. Yüksek teknolojili üretim ise yüzde 10.9 olarak gerçekleşti.
TÜRKLER DARALDI YABANCI BÜYÜDÜ
2009’da girişimlerin üretim değeri yüzde 7.8 düşerken, yabancı kontrolündeki girişimlerin üretim değeri ise yüzde 0.6 arttı. Bunda, yabancıların tütün, ilaç gibi tüketimi krizde daha az etkilenen sektörlerde yoğunlaşması etkili oldu. Üretimin yüzde 2.6’sı Almanya, yüzde 2.3’ü ABD ve yüzde 2’si Fransa kontrolünde gerçekleşirken, yabancı kontrollü üretimde Almanya yüzde 17.1 lik payla ilk sırada.
HABERTÜRK