Kimya sanayisinin en önemli alt sektörlerinden biri olan Türk ilaç sektörü, 10 yıl öncesine göre yaklaşık iki kat büyüyerek 15 milyar liralık pazar büyüklüğüne ulaştı.

İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği’nden (İKMİB) yapılan yazılı açıklamada, Türk sağlık sisteminde yaşanan dönüşüm ile birlikte hizmet kalitesi yükselip pazar büyürken, yerli ilaç üreticisinin yaşadığı sorunların da arttığı bildirildi.

Maliyetlerin giderek artması, buna rağmen ilaç fiyatlarının eski rakamların da altına düşmesi nedeniyle iç pazarda zora giren üreticinin, çareyi ihracatta bulduğu kaydedildi.

Birliğin açıklamasına göre, ilaç ihracatı son beş yılda yüzde 58,6 oranında artış gösterdi. Geride bırakılan yılda, ilaç sektörü en fazla ihracatı Almanya, Irak ve İsviçre’ye yaptı.

İngiltere, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Slovenya, Belçika, Azerbaycan – Nahçıvan, ABD ve Cezayir de en çok ilaç ihracatı yapılan ilk 10 ülke arasında yer aldı.

’’TÜRKİYE’DE YILLIK 1,6 MİLYAR KUTULUK İLAÇ TÜKETİLİYOR’’
Sektör, 2007 yılında 322 milyon 785 bin dolar olan ihracatını 2011 yılında 512 milyon 161 bin dolara yükseltti. Bu dönemdeki ihracat artışı yüzde 58,6 oldu. 2012 yılının yedi aylık döneminde ise, 316 milyon 168 bin dolarlık ihracat rakamına ulaşıldı. 

Büyük ölçekli şirketlerin hakim olduğu ilaç sektöründe şu an yaklaşık 300 firma faaliyet gösteriyor.

En fazla ciroya sahip ilk 20 firma pazarın yüzde 65’ini elinde tutarken, ilk 50 firmanın toplam pazar payı yüzde 85’i buluyor.

Türkiye’deki yıllık 1,6 milyar kutuluk ilaç tüketiminin yüzde 80’i yerli üretimle karşılanıyor.

Değer bazında bakıldığında ise sektördeki yerli ve ithal üretim oranı yüzde 50’ler seviyelerinde bulunuyor.

’İLAÇTA, SON YILLARDAKİ İHRACAT ARTIŞLARI DİKKAT ÇEKİCİ’
Açıklamada İKMİB Yönetim Kurulu Başkanı Murat Akyüz’ün de görüşlerine yer verildi.

Kimya sektörünün önemli alt sektörlerinden biri durumundaki ilaçta, son yıllardaki ihracat artışlarının dikkat çekici olduğunu belirten Akyüz, ancak Türkiye’nin bu alandaki potansiyelinin yüksekliği göz önüne alındığında, katma değer artışının sağlanmasıyla birlikte ihracatın da ivme kazanacağını söyledi.

İlaç sektörünün son 10 yılda ciddi bir mesafe aldığını ancak üreticilerin gelecekte var olabilme konusunda belirsizlikler yaşadıklarının altını çizen Akyüz, şunları kaydetti:

’’Kamu sağlık hizmetlerindeki gelişme sektöre büyük katkı sağladı. Sunulan hizmet kalitesinde de bir iyileşme söz konusu. Ancak tüm gelişmelere rağmen; üretim maliyetleri artarken ilaç fiyatlarının düşük kalması, ruhsatlandırma ve geri ödeme süreçlerindeki gecikmeler ile patent - fikri haklar konularında yaşanan zorluklar, sektörü büyük ölçüde etkiliyor. Bu sorunların çözümüne yönelik adımların atılması ve yerli üretimin teşvik edilmesi, Türk ilaç sektörünü büyütürken, ihracata da ivme kazandıracaktır.’’

 



Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat