Eczacı Kamuoyuna:

Kasım 2011 tarihinde Sosyal Güvenlik Kurumu ve T.C. Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan düzenlemelerle eczane stoklarında zarar oluşmuş, T.C. Sağlık Bakanlığı da zararın depolar aracılığı ile eczanelere ödenmesi konusunda düzenleme yapmıştır. Ancak ecza depoları ve ilaç firmaları Türkiye Cumhuriyeti tarafından yapılan yasal düzenlemeyi kabul etmeyerek eczane stok zararlarını ödememişlerdir. .

Dağıtım kanallarının bölgemizdeki şubeleriyle yapılan görüşmelerden çözüme yönelik sonuçlar elde edilememiş, bunun üzerine bu muhataplara karşı hukuki yollara baş vurmaktan başka çare kalmadığı görülmüştür.

29 Haziran 2012 tarihinde yönetim kurulumuz, ilgili dağıtım kanallarına Trabzon 3. Noter’inden gönderdiği ihtarname ile, üyelerimizin stoklarında meydana gelen zararlarını üç gün içerisinde ödemeleri gerektiğini bildirmiştir. Ancak ecza depoları noterden gönderilmiş ihtarnameye rağmen üyelerimizi yasal alacaklarını ödemek bir yana elden teslim edilmeye çalışılan faturaları kabul etmemiş, iadeli taahhütlü gönderilen faturaları da teslim almamıştır.

Ecza depolarının umursuz tavırlarını sürdürmesi üzerine Odamız hukuk bürosu görevlendirilmiş ve tüm üyelerimiz için emsal oluşturmak amacıyla bölgemizde faaliyet gösteren üç ecza deposunun aleyhine üç ayrı “stok zararı nedeniyle kişisel alacak”davası açılmıştır.

Odamızın ecza depolarına ihtarname göndermesi ve devamında hukuki süreci başlatması üzerine ecza depoları dalga geçer gibi “bir kısım firmaların” stok zararlarını ödemeye başladığı bilgisini sevinç ve heyecanla ifade etmeye başlamışlardır. Yaklaşık 150 firmanın fark ödemesi gerekirken 6 firmanın İlaç Takip Sistemine bildirilen zararlardan çok daha düşük miktarlarda fiyat farkı ödemeye çalışması, eczacılara lütuf bağışlanmış gibi lanse edilmektedir.

Tam sekiz aydır eczacının hakkını ödememe konusunda kararlı ve ısrarlı bir ortak duruş sergileyen ecza depoları ile ilaç firmalarının hukuki girişimlerimizin başlamasını takip eden bu tavırları dikkat çekicidir. Bugüne kadar yaşanan olumsuzluklardan hiç etkilenmeyen ve adeta bütün yükün eczacının sırtına yıkılmasına göz yuman hatta çanak tutan dağıtım kanalları bu defa ellerini taşın altına koymak ve hatta bedel ödemek zorundadırlar.

Eczacılar kimseden ulufe ya da sadaka talep etmemektedirler.

Bizler birkaç firmanın keyfe keder belirlediği meblağları değil, yasalar gereği ödenmesi gereken tutarların tam ve eksiksiz olarak tarafımıza ödenmesini talep ediyoruz.

Talebimiz; sorumlusu olmadığımız stok zararlarının Türkiye Cumhuriyeti yasaları uyarınca tarafımıza ödenmesidir. Eczacılar bu bedelleri sekiz ay önce depolar ve ilaç firmaları adına peşinen ödemiştir ve şimdi asıl borçlulardan kendisine olan gecikmiş borçlarını ödemelerini talep etmektedir.

Eczanelerimizden gasp edilen sermayemizin cüzi bir bölümünün adeta sadaka verircesine tarafımıza ödenmesi teklifi en hafif tabirle kabul edilemez ve onur kırıcı bir tavırdır.

Yirmi dört bini aşkın eczanede gecesini gündüzüne katarak sağlık hizmeti üreten biz eczacılar, eczanemizden gasp edilen tutarları “ne bir kuruş eksik ne bir kuruş fazla olmamak kaydıyla” asıl borçlulardan tahsil etmek üzere örgütlü gücümüzü ve hukuk mücadelemizi sonuna kadar kullanacağız.

Trabzon Eczacı Odası

Yönetim Kurulu



Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat