Bitkisel ürünler ve bu ürünlerin hekim olmayan kişiler tarafından basın yayın yoluyla tanıtılmasına ilişkin değerlendirme yapan İstanbul Eczacı Odası Başkanı Semih Güngör, sürecin toplum sağlığı açısından çok tehlikeli bir boyutta olduğuna işaret ederek, bu durumun temel nedeninin Türkiye’deki denetim mekanizmasının eksikliği olduğunu söyledi.
İstanbul Tabip Odası (İTO) üyelerinin, Prof. Dr. unvanlarını kullanan ve hekim olmayan kişilerin basın yayın organlarında bitkisel ürünler ve tıp dışı uygulamaları tanıtmalarına ilişkin hazırlanan rapor, İTO Konferans salonunda basın toplantısı ile açıklandı. Türk Tabipler Birliği Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Özdemir Aktan’ın moderatörlüğünü yaptığı toplantıya, İstanbul Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Taner Gören, İstanbul Eczacı Odası Başkanı Semih Güngör, Prof. Dr. Filiz Meriçli, Türk Farmokoloji Derneği Başkanı Öner Süzer, İstanbul Veteriner Hekimler Odası Başkanı Murat Aslan ve Türk Tabipler Birliği Genel Sekreteri Dilek Aslan konuşmacı olarak katıldı.
Konuya ilişkin konuşan Taner Gören, tıp dışı uygulamaların tanıtımlarıyla ilgili büyük bir denetleme eksikliğinin olduğuna dikkat çekerek, "ABD’de bunu denetleyen Food and Drug Administration (FDA) diye bir kurum var. Türkiye’de böyle bir kurumun eksikliği işin en önemli yönü ve böyle bir kurumun mutlaka oluşturulması gerekiyor" dedi. Bu konuyla ilgili yasal düzenlemelerin çok yetersiz olduğunu vurgulayan Gören, bu konuyla ilgili 2010 yılında çıkarılan yönetmeliğin konuya çözüm getirecek bir boyutu olmadığını ve bunun için gereken yasal düzenlemelerin mutlaka Meclisten geçirilip, yürürlüğe girmesi gerektiğinin altını çizdi.
İstanbul Eczacı Odası Başkanı Semih Güngör ise, sürecin toplum sağlığı açısından çok tehlikeli bir boyutta olduğu uyarısında bulunarak, bu durumun temel nedeninin Türkiye’deki denetim mekanizmasının eksikliği olduğu söyledi. Bu ürünlerin Türkiye’ye kontrolsüz girişleri nedeniyle yaşanan vakalarda sürekli bir artış gözlendiğini belirten Güngör, "Yurt dışından gelen birçok ürünün hammaddesi sentetik olduğu için çok ciddi yan etkiler yaratan ve ölümlere varan sonuçlar doğuran olaylarla karşı karşıya kalıyoruz" diye konuştu. Güngör’ün ardından söz alan Prof. Dr. Filiz Meriçli de, "Her tıbbi bitkinin gıda denilerek masumlaştırılması halka yapılan en büyük kötülüktür" dedi.
EVRENSEL