İLAÇ FİRMALARI ZARARLARIMIZI ÖDEMEMEK İÇİN ELİNDEN GELENİ YAPIYOR.
Değerli üyelerimiz ve meslektaşlarımız,
Bilindiği üzere 2004 Yılında yürürlüğe giren İlaç Fiyat Kararnamesi ile ilaç fiyatlandırmasında, ilacın fiyatını maliyet beyanına göre belirleme yöntemi terk edilerek, Avrupa’daki en ucuz fiyatın referans olarak alındığı fiyatlandırma sistemine geçilmiş ve ilaç fiyatlarında çok ciddi oranlarda düşüşler yaşanmıştır.
Yine 2004 yılında imzalanan Kamu İlaç Alım Protokolü ile de ilaç firmalarından kamuya yapılacak iskontolar ve bu iskontoların eczaneler aracılığıyla kamuya aktarım yöntemi belirlenmiş olup, bu aktarımda eczanelerin sadece taşıyıcı olacağı , hiçbir şekilde zarara uğratılmayacağı hem yazılı hem de sözlü olarak defalarca belirtilmiş olmasına rağmen; YASAL MEVZUAT İÇİNDE, ECZANELERİ GEREK FİYAT İNDİRİMLERİ, GEREKSE KAMU KURUM İSKONTO ARTIŞLARINDAKİ ZARARLAR NEDENİYLE KORUYACAK BİR HÜKÜM BULUNMADIĞI İÇİN SEKİZ YILDIR ZARARLARIMIZ KARŞILANMAMIŞTIR.
Topluca yapılan fiyat indirimleri ya da topluca yapılan kamu kurum iskontosu artışı döneminde, eczacı kamuoyunun tepkisini azaltmak için, eczacıların zararının karşılanacağına yönelik açıklamaların arkasında hiçbir zaman durulmadığı gibi, ilaç firmaları ve onların temsilcisi konumundaki sivil toplum kuruluşlarının, eczacı kamuoyuna karşı objektif iyiniyet kurallarına aykırı ve adeta ekonomik açıdan yok etmek istercesine ikircikli tutumları artık resmi belgelerle de tescil edilmiş durumdadır.
Bildiğiniz üzere Sendikamız neredeyse kurulduğu günden beri ilaç fiyat indirimlerinden ve Kamu Kurum İskontosu artışından oluşan zararlarımızın karşılanması için yasal düzenleme yapılması için her türlü girişimde bulunmuş ve büyük gayretler sarf ederek Beşeri İlaçların Fiyatlandırılması Hakkında Tebliğ’de ve Sağlık Uygulama Tebliği’nde eczanelerimizde bulunan ilaçlarda oluşan stok zararlarımızın ilaç firmalarınca karşılanması için yasal düzenleme yapılmasını sağlamıştır.
ECZACI KAMUOYUNUN HAKLI TALEBİ VE BEKLENTİSİ DOĞRULTUSUNDA ÇIKARILMIŞ OLAN VE ECZACILARIN ZARARLARININ KARŞILANMASINI SAĞLAYACAK OLAN BU YASAL DÜZENLEMELER HAKKINDA;
Beşeri İlaçların Fiyatlandırılması Hakkında Tebliğ’in 14 Nisan 2012 tarihinde yapılmış olan değişikliğin iptali için ARAŞTIRMACI İLAÇ FİRMALARI DERNEĞİ TARAFINDAN DANIŞTAY 10. DAİRESİ’NDE ,
Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Uygulama Tebliği’nin (SUT) kamu iskontoları artışlarından doğan stok zararlarının karşılanmasını düzenleyen 6.4.1 (13) no’lu maddesi ile ilgili olarak da İLAÇ ENDÜSTRİSİ İŞVERENLERİ SENDİKASI TARAFINDAN BU MEVZUAT HÜKMÜNÜN İPTALİ İÇİN YİNE DANIŞTAY’DA DAVA AÇILMIŞTIR.
DEĞERLİ ÜYELERİMİZ VE MESLEKTAŞLARIMIZ;
ECZACILARIN ZARARLARINI KARŞILAYACAKLARINI SAYISIZ DEFA YAZILI VE SÖZLÜ OLARAK TAAHHÜT EDEN İLAÇ FİRMALARI VE ONLARIN TEMSİLCİLERİ; ECZACI ZARARLARININ KARŞILANMASINI YASAL GÜVENCE ALTINA ALAN DÜZENLEMELERİN İPTALİ İÇİN YASAL YOLLARA BAŞVURMUŞLAR VE ZARARLARIMIZI KARŞILAMAMA GEREKÇESİ OLARAK BU BAŞVURULARININ SONUÇLANMASINI BEKLEDİKLERİNİ YAZILI OLARAK İFADE ETMİŞLERDİR.
DANIŞTAYA AÇILMIŞ OLAN DAVALAR İLAÇ FİRMALARININ ZARARLARIMIZI KARŞILAMASINA ENGEL DEĞİLDİR.
SEKİZ AYDIR STOK ZARARLARIMIZI ÖDEMEYEN VEYA EKSİK ÖDEMEYE ÇALIŞAN FİRMALAR DAVA SONUÇLARINI BEKLEMEDEN ZARARLARIMIZI ÖDEMEK ZORUNDADIRLAR.
BU HUKUKİ BİR SORUMLULUKTUR, AKSİ TAKDİRDE YASAL FAİZİ VE İCRA MASRAFI İLE ÖDEMEK ZORUNDA KALACAKLARDIR.
AYRICA SENDİKAMIZCA DANIŞTAY’DA AÇILMIŞ SÖZ KONUSU DAVALARA MÜDAHİL OLUNMASI TALEBİNDE BULUNULACAK OLUP, İLAÇ FİRMALARININ MESLEĞİMİZE VE MESLEKTAŞIMIZA YÖNELİK GERÇEK TAVIR VE TUTUMLARINI BİR KEZ DAHA ECZACI KAMUOYUNUN DİKKATİNE SUNMAK AMACIYLA SENDİKAMIZA GELEN CEVAPLARDAN EN ÇARPICI İKİ ÖRNEĞİNİ AŞAĞIDA BİLGİLERİNİZE SUNUYOR VE MESLEKİ BİRLİKTELİĞİMİZİN NE KADAR ÖNEMLİ OLDUĞUNU BİR KEZ DAHA İNANÇLA VE ISRARLA TEKRAR EDİYORUZ.
BİRLİKTEYİZ
VE
GÜÇLÜYÜZ
TEİS YÖNETİM KURULU
 
I-) AİFD ÜYESİ BİR FİRMANIN CEVAP YAZISI
Johnson and Johnson Janssen
Sıhhi Malzeme San. ve Tic. Ltd. Şti.
Ertürk Sokak Keçeli Plaza No: 13
Kavacık- Beykoz 34810 İstanbul/TÜRKİYE tel:+90 216 538 24 00 faks:+90 216 538 2499
19 Temmuz 2012
Tüm Eczacı İşverenler Sendikası
Türkocağı Cad. No:50/2 Balgat-Ankara
İlgi: 15758 no ve 05.07.2012 tarihli ihtarnameniz Sn. Yetkili,
Şirketimize gönderdiğiniz İlgi yazınızda özetle, Beşeri İlaçların Fiyatlandırılması Hakkında Tebliğ’in 9 (8) no’lu maddesine atıf yapılarak referans fiyat düşüşlerinden doğan stok zararlarının karşılanması talep edilmiştir.
Bilindiği üzere Tebliğ, Beşeri İlaçların Fiyatlandırılmasına Dair Karar’ın uygulama esaslarını göstermek maksadıyla uygulanmaktadır ve söz konusu madde de Karar’ın 3 (3) no’lu maddesinde 13 Ekim 2011 tarihinde yapılan değişiklik doğrultusunda 14 Nisan 2012 tarihinde değiştirilmiştir. Şirketimizin mensubu olduğu Araştırmacı İlaç Firmaları Derneği tarafından Karar’ın 3 (3) no’lu maddesinde yapılan değişikliğin iptali için Danıştay 10. Dairesi’nde dava açılmış olup, yargılama süreci halen devam etmektedir. Dolayısıyla, yürütmenin durdurulması ve/veya iptal hükmü verildiği takdirde söz konusu maddelerin yasal dayanağı kalmayacaktır.
Ayrıca, benzeri bir yargısal süreç Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Uygulama Tebliği’nin (SUT) kamu iskontoları artışlarından doğan stok zararlarının karşılanmasını düzenleyen 6.4.1 (13) no’lu maddesi ile ilgili olarak da söz konusudur. İlaç Endüstrisi İşverenleri Sendikası tarafından bu mevzuat hükmünün iptali için Danıştay’da açılan dava kapsamındaki yargılama halen sürmektedir.
Konuyla ilgili durum bu çerçevede olmakla birlikte Şirketimiz, bugün için geçerli olan yasal mevzuatı dikkate alarak, üyeleriniz tarafından İTS Sistemi’ne usulüne uygun olarak bildirilen bedelleri ödeyecektir. Ancak, yukarıda belirtilen yargı süreçleri kapsamında Karar, Tebliğ ve/veya SUT’un ilgili maddelerinin uygulanamaz hale gelmesi halinde, ödeyeceğimiz tutarlar ile kur farkından ötürü ilaç fiyatlarında artış yapıldığı takdirde bundan doğacak farkların iade/takas/mahsubu yönündeki talep haklarımızı saklı tuttuğumuzu işburada ihtirazi kayıt olarak beyan ederiz.
Ayrıca, söz konusu ödemeleri yaparken depocuya satış fiyatlarımızdan iskontoları düşerek net fiyatları esas alacağımızı da bildiririz.
Saygılarımızla.
Johnson and Johnson Sıhhi Malzeme San. ve Tic. Ltd. Şti.
 
AİFD -ARAŞTIRMACI İLAÇ FİRMALARI DERNEĞİNİN CEVAP YAZISI
BEYOĞLU 34. NOTERLİĞİ’NE
314411
12.07.2012
Keşideci: Araştırmacı İlaç Firmaları Derneği
Barbaros Bulvarı, No: 149, ITV Orhan Birman is Merkezi, Balmumcu/İStanbul
Vekilleri Av. Mehmet Gün, Av. Özge Atılgan Karakulak
Kore Şehitleri Cad. NO: 17 34391 Zincirlikuyu/İstanbul
Muhatap Tüm Eczacı işverenler Sendikası
Vekili Av Yasemin Abaslı
Strazburg Cad. 27/10 Sıhhiye Ankara
Konusu: Ankara 16. Noterliği tarafından, 05 07 2012 tarihli ve 15758 yevmiye,numaralı ve "Referans Fiyat değişikliği ile Kamu Kurum Iskontosu değişikliklerinde oluşan eczane stok zararlarının karşılanması" konulu ihtarnameye karşı cevaplarımızdan ibarettir.
Ankara 16. Noterliği tarafından, 05 07 2012 tarihli ve 15758 yevmiye,numaralı ve "Referans Fiyat değişikliği ile Kamu Kurum Iskontosu değişikliklerinde oluşan eczane stok zararlarının karşılanması" konulu ihtarname müvekkilimiz tarafından 09.07.2012 tarihinde tebellüğ edilmiştir.
Yazınız konusu düzenlemeler üyemiz olan firmaların ticari işlemlerine ilişkin olup, Derneğimizin bahsedilen düzenlemelerle ilgili işlem eylemleri ile ilgili bir karar almamız ya da yönlendirmede bulunmamız mümkün değildir. Yazınız sadece bilgilendirme amacı ile üyelerimiz dikkatine iletilmektedir.
AİFD, ilaç sektörünü ilgilendiren düzenlemelerin, sektörde faaliyet gösteren ilaç firması, ecza deposu ve eczacılar arasındaki özel hukuk ilişkilerinin tabi olduğu temel hukuk kuralları gözetilerek yapılmasının gereğine inanmakta ve ilaç sektörünün sağlıklı gelişimi ve hukuka uygun düzenlemeler için çalışmalarını sürdürmektedir. Bu kapsamda ve yazınızda belirtmiş olduğunuz hükümlerin ilaç piyasasında faaliyet gösteren imalatçı veya ithalatçı ilaç firmalarının, ilaçların toptan ticareti ile iştigal eden ecza depolarının ve ilaçların perakende satışı ile iştigal eden eczanelerin birbirinden bağımsız olarak hareket eden, girişim serbestisi çerçevesinde
Alım satım yapan teşebbüsler olduklarını göz ardı ettiğine inancımız nedeni ile Sağlık Bakanlığı İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu ve Sosyal Güvenlik Kurumu nezdinde hukuki girişimlerde bulunulmuştur.
Bu girişimlerin sonuçlarının ilaç sektörünün adil dengeli ve sürdürülebilir bir gelişim göstermesine katkıda bulunacağına ve Sendikanızın da halk sağlığının korunmasına katkı sağlayan çözüm ortaklarından birisi olarak bu gelişime gerekli desteği vereceğine inanıyoruz.
Saygılarımızla.
Av. Mehmet Gün Av. Özge Atılgan Karakulak


Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat