TEİS : “SON ÜÇ YILDA ECZACILAR ENFLASYON KARŞISINDA %24 ERİDİ”


“SGK’NIN ECZACILARA ÖDEDİĞİ PARA SON ÜÇ YILDA DEĞİŞMEDİ,

HASTANELERE ÖDEDİĞİ PARA İSE %24 ARTTI”

Tüm Eczacı İşverenler Sendikası’nın (TEİS) yaptığı araştırmaya göre Sağlıkta dönüşüm çerçevesinde yapılan düzenlemeler sonucu tek çatı altında birleştirilen Sosyal Güvenlik şemsiyesinin sağlık alanındaki harcamalarda yapılan tasarruf tedbirlerinden son yıllarda en çok etkilenen kesim eczacılar olurken hastane harcamalarında ise ciddi artış saptandı.

TEİS’in araştırmasına göre ilaç harcamaları 2009 yılında 14 Milyar TL olurken,2010 yılında 13,8 Milyar TL, 2011 yılında ise 14 Milyar TL olarak gerçekleşti. TÜFE enflasyon oranlarına göre ülkemizde enflasyon 2009 yılında % 6,53, 2010 yılında %6,40, 2011 yılında ise %10,45 olarak gerçekleşmiş olduğundan eczacılar son üç yılda enflasyon karşısında yaklaşık %24 oranında erirken, ilaç dışı sağlık harcamaları ise aynı dönemde yaklaşık %24 arttı.

Konuya ilişkin açıklama yapan TEİS başkanı Ecz. Nurten Saydan :

Sağlıkta dönüşüm sürecinde en çok kaybeden ve mağdur olan eczacılar olurken, ilaç dışındaki sağlık sektörü dünyada görülmeyen bir hızla büyüdü ve gelişti. Devletin İlaç dışı Sağlık Harcaması perakende satış fiyatı üzerinden 2005 yılında 35 milyar TL iken, 2011 yılında 79 milyar TL’ye ulaşarak sağlık harcamalarının yaklaşık %80’ini oluşturmaya başladı. Özellikle özel hastanelerin sisteme dahil olmasıyla ilaç dışı sağlık harcamalarında yaşanan bu büyümenin devletin sağlık harcamalarını finanse etmesinde ciddi sorunlar yaşamasına neden olacağı, yapılan katkı payı ve fark ücreti uygulamalarındaki artışlarla bunun önüne geçilmeye çalışıldığı da açıkça görülmektedir. Ancak ; Sağlık harcamalarının finansmanının sürdürülebilirliğini sağlamak amacıyla yapılan tasarruf tedbirlerine baktığımızda ise bu tedbirlerin maliyetinin hastalara ve büyük oranda da eczacılara fatura edildiği görülmektedir.

Yaptığımız araştırmaya göre ilaç harcamaları 2009 yılında 14 Milyar TL olurken,2010 yılında 13,8 Milyar TL, 2011 yılında ise 14 Milyar TL olarak gerçekleşti. TÜFE enflasyon oranlarına göre ülkemizde enflasyon 2009 yılında % 6,53, 2010 yılında %6,40, 2011 yılında ise %10,45 olarak gerçekleşmiş olduğundan eczacılar son üç yılda enflasyon karşısında yaklaşık %24 oranında erirken, ilaç dışı sağlık harcamaları aynı dönemde yaklaşık %24 arttı.

Yani devletimiz ilaç dışındaki sağlık sektörünü yaptığı düzenlemelerle enflasyona karşı korurken, sağlık harcamalarında tasarruf amacıyla ilaç sektörünü ve özellikle de eczaneleri göz ardı etti. 2012 yılı itibariyle de hedeflenen ilaç harcamasının 2011 yılı ile aynı olduğu düşünülürse eczanelerin enflasyon karşısında son dört yıldaki erimesi %40’lara yaklaşacak. Eczacılarımız özellikle büyük şehirlerde artık kiralarını , masraflarını karşılayamaz hale geldiler. Bütün kamuoyunun da fark edeceği gibi, büyükşehirlerde ana caddeler üzerindeki birçok eczane birer ikişer kapanmaya, kirası daha düşük semtlere taşınmaya başladı.

İlaç ; ucuz, ulaşılabilir ve bulunabilir olmalıdır. İlaç hizmetini sadece ucuza temin etmeyi hedefleyen uygulamaların devam ettirilmesi sonucu ilaç hizmeti önce ulaşılabilir olmaktan çıkmaya , İlaç sektöründe de özellikle ucuz ilaçların üretiminde kısıtlamaya gidilmesiyle de son günlerde bazı hayati öneme haiz ilaçlar bulunabilir olmaktan çıkmaya başladı.

Yetkililer sağlık harcamalarında tasarruf etmek için tek argüman olarak ilaç harcamalarını kısıtlamaya devam ederse, önümüzdeki dönemde özellikle büyükşehirlerde eczanelerin kapanma süreci tarihimizde görülmedik bir hızla artacaktır. Yetkililerden yapacakları düzenlemelerde eczaneleri de özel hastanelerde olduğu gibi enflasyon karşısında ezdirmeyecek düzenlemeler yapmaları konusunda hassas davranmaya çağırıyoruz.

Zira eczanelerimiz kapanırsa ilaç ve eczacılık hizmetinden çok büyük tasarruf ederler ama bu hizmeti ne ikame edebilirler ne de 24 bin eczanenin işlevini yerine getirebilirler.”

TEİS BASIN BÜROSU-27/08/2012



Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat