TEİS’TEN FAKS EYLEMİ

ECZACILARDAN, SAĞLIK VE ÇALIŞMA BAKANINA ÇAĞRI:

"ARTIK ZARARLARIMIZ KARŞILANSIN"

Kamu kurum iskontolarındaki artış ve ilaç fiyat indirimleri yüzünden eczacılar zarara uğramaya devam ediyor.

Sağlık bakanlığı her hafta cuma günü ilaç fiyat düşüşü listesine yenilerini eklerken, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na bağlı Sosyal Güvenlik Kurumu’da sessiz sedasız kamu kurum iskontosu artışlarını aralıklı olarak gerçekleştiriyor. 6 ay öncesine ait Bakanlar kurulu kararı ve Sağlık Uygulama Tebliği’nde değişiklik yapılarak, ilaç firmalarının eczacı zararlarını karşılayacağı bildirilmişti. Ancak halen ilaç firmaları eczacıların zararlarını karşılamadı.

"Bıçak kemiğe dayandı" diyen Tüm Eczacı İşverenler Sendikası Genel Başkanı Ecz. Nurten Saydan, Sağlık Bakanı Recep Akdağ ve Çalışma ve Sosyal Güvelik Bakanı Faruk Çelik’e birer mektup göndererek, ilaç firmalarının vurdumduymaz tavırlarına artık "dur" demeye çağırdı.

TEİS; ülke genelindeki üyelerinin katılımıyla da "Artık zararlarımız karşılansın istiyoruz" diyerek, zararları karşılamayan ilaç firmalarına karşı sessiz davranan ilgili iki bakanlığa faks gönderme eylemi başlattı.

"KAMU KURUM İSKONTOLARININ TAŞIYICISI OLMAK İSTEMİYORUZ"

TEİS Genel Başkanı Ecz. Nurten Saydan İmzalı mektupta ve faks metninde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Çelik’e; "17 Kasım 2011 tarihinden itibaren yürürlüğe giren Kamu Kurum İskontolarındaki söz konusu artış nedeniyle eczanelerin raflarında bulunan ilaçlarda oluşan kayıpların ilaç firmalarınca telafi edilmesine yönelik olarak Sağlık Uygulama Tebliğinde yeni bir değişiklik yapılmış olmasına ve eczacılara vermiş olduğunuz söze rağmen, 6 aydır ilaç firmalarınca söz konusu zararların karşılanmasına yönelik hiçbir girişimde bulunulmamıştır. Ayrıca; Kamu Kurum İskontolarında eczaneler sadece “taşıyıcı” olmasına rağmen bazı ilaçlara üretici ya da ithalatçısı olan firmalar tarafından Sağlık Uygulama Tebliği’nde yer alan iskontolar eksik olarak uygulanmakta ya da hiç uygulanmamaktadır. Bu keyfi uygulamalar yüzünden eczanelerimiz bedelsiz olarak kamulaştırılmakta, ilaç firmalarının mevzuata aykırı davranışlarına karşı 6 aydır herhangi bir yaptırım uygulanmayarak eczacıların kar oranı üzerinden haksız kazanç elde etmelerine engel olunamamaktadır.

İlaç firmaları tarafından, SGK’ ya yapılan ve biz eczacıları taşıyıcı olmaya mecbur eden bu Kamu Kurum İskontolarının, verdiği sağlık hizmeti yadsınamaz olan eczane eczacılarımızın üzerinden sunulan hizmetin devam edebilmesi için kaldırılması gerekmektedir. Kamu Kurum İskontoları, firmalar tarafından doğrudan SGK’ ya yapılmalıdır. Zira 7 yıldır eczanelerimizde yaşanan kayıplar artık dayanılamaz noktaya ulaşmıştır. Özellikle son 6 ayda Eczanelerimiz karşılanmayan zararlar yüzünden yangın yerine dönmüştür. Bir çok eczane iflas noktasına gelmiş ve birer birer kepenklerini indirmeye başlamışlardır" ifadeleri kullanıldı.

"ZARARLARI KARŞILAMAYAN İLAÇ FİRMALARINA YAPTIRIM UYGULANSIN"

Sağlık Bakanı Recep Akdağ’a ise;"Bilindiği üzere, Bakanlar Kurulu tarafından 10.11.2011 tarih ve 28108 sayılı resmi gazetede yayımlanan “Beşeri İlaçların Fiyatlandırılmasına Dair Kararda Değişiklik Yapılması Hakkında Karar” da zararların firmalar tarafından karşılanacağı hükmüne rağmen üzerinden 6 ay geçtiği halde firmaların duyarsız tavırları sebebiyle, zararlarımız hala karşılanmamıştır.

Öte yandan Bakanlığı’nıza bağlı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu’nca her cuma günü referans fiyat düşüşü ya da fiyat indirimleri nedeniyle ilaç fiyatları düşürülmekte ve eczanelerimizin stok zararlarına yenileri eklenmektedir.

İçinde bulunduğumuz bu süreçte eczanelerimizin zararları karşılanmadığı için eczacılarımız ciddi bir darboğaza sürüklenmiş, ve bir çoğu iflas noktasına gelmiştir. Her gün çıkan yeni uygulamalar ve vatandaşla sürekli karşı karşıya bırakılan eczacılarımızın artık dayanacak gücü kalmamıştır" denildi.

Tüm Eczacı İşverenler Sendikası her iki mektupta da eczacıların mağduriyetinin giderilmesi için zararı karşılamayan ilaç firmalarına, yaptırım uygulanmasını istedi.



Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat