Majistral Eczacıları Derneği, kısa bir süre önce (10 Aralık 2024) yayımlanmış ve yürürlüğe girmiş olan "Türk Eczacıları Birliği Disiplin Yönetmeliği" nin bazı maddelerine yürütmeyi durdurulması talebi ile dava açtı.
Konuya ilişkin yapılan açıklama şöyle:
MAJİSTRAL ECZACILARI DERNEĞİ’NDEN DİSİPLİN YÖNETMELİĞİ’NE DAVA
10.12.2024 tarihli ve 32748 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan yayımlanan Türk Eczacıları Birliği Disiplin Yönetmeliği’nin bazı maddelerinin yürütmeyi durdurulması talebi ile Danıştay’da dava açılmıştır.
DAVA KONUSU: Türk Eczacıları Birliği tarafından 10.12.2024 tarihli ve 32748 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Türk Eczacıları Birliği Disiplin Yönetmeliği’nin;
15. maddesinin 1. fıkrasının a/1 bendinin,
15. maddesinin 1. fıkrasının c/5 bendinin,
15. maddesinin 1. fıkrasının c/6 bendinin,
15. maddesinin 1. fıkrasının c/7 bendinin,
15. maddesinin 1. fıkrasının c/2 bendinin,
15. maddesinin 1. fıkrasının c/8 bendinin "ürün tanıtımı" ve "sosyal medya" ibarelerinin,
15. maddesinin 1. fıkrasının c/10 bendinin,
15. maddesinin 1. fıkrasının c/14 bendinin,
15. maddesinin 1. fıkrasının c/15 bendinin,
15. maddesinin 1. fıkrasının c/16 bendinin,
15. maddesinin 1. fıkrasının c/17 bendinin "Eczaneden toptan ilaç satışı yapılması" ibaresinin,
15. maddesinin 1. fıkrasının c/18 bendinin,
15. maddesinin 1. fıkrasının c/19 bendinin,
15. maddesinin 1. fıkrasının c/21 bendinde geçen "kür uygulanması" ifadesinin,
15. maddesinin 1. fıkrasının c/23 bendinin,
15. maddesinin 1. fıkrasının c/24 bendinin,
18.maddesinin 3. fıkrasının,
Şekil yönünden, yetki ve usul unsuru açısından, konu ve amaç yönünden hukuka aykırı olması nedeniyle İPTALİ ile şu aşamada YÜRÜTMESİNİN DURDURULMASI talep edilirken;
Mezkûr maddelerin 2. fıkrasının Anayasa’nın 10. 13. 49. 67. ve mahkemece resen takdir edilecek diğer maddelere uygunluğunun denetimi açısından maddelerin iptali için Anayasa Mahkemesi'ne Gönderilmesi talepli Hukuk yoluna başvurulmuştur.
Eczacılık mesleği ruhsat alınmak suretiyle yürütülmekte olup, meslek örgütü tarafından gerçek dışı bir beyana dayanan şikayet ile ya da kamu otoritesinin talimatı vb. usullerle haksız olarak işletmenin kapatılarak çalışma hakkının engellenmesi hukuken kabul edilebilir bir durum değildir.
Bilindiği üzere yasaklanan eylem nedeniyle verilecek disiplin cezasının, amaç ve araç arasında makul bir ilişkinin varlığını, diğer bir anlatımla, verilen cezayla korunmak istenen yarar arasında hakkaniyete uygun bir dengenin kurulması gereğini ifade eden ölçülülük ilkesi dikkate alınarak düzenlenmesi hukuk devleti ilkesinin gereğidir.
Dava konusu olarak belirlenen yaptırım ölçütlerinin belirsiz olduğu ve yine söz konusu düzenleme ile ulaşılmak istenen amaç arasında ölçülülük ilkesi gereğince hakkaniyete uygun, makul bir dengenin bulunmadığı görülmektedir.
Yönetmelikle belirlenen ve dava konusu olan meslekten men hallerinin ölçülülüğe aykırı olacağı Danıştay içtihatları ile de ortaya konulmuştur.
Tüm bu gerekçelerle;
Çalışma ve seçilme hakkını engellediği, ölçülülük ve belirlilik ilkelerine aykırılık teşkil ettiği, hukuki güvenlik sağlamadığı gerekçeleriyle yetki, şekil, sebep, konu, amaç unsuru yönünden sakat olarak düzenlendiğinden, dava konusu olan yönetmeliğin ilgili maddelerinin iptal edilmesi, şu aşamada açık hukuka aykırılığın varlığı ve telafisi zor zararların doğurabileceği nedeniyle ilgili maddelerin yürütmesinin durdurulması talep edilmiştir.
Eczacı Kamuoyuna Saygı ile duyururuz.10/02/2025
Majistral Eczacıları Derneği Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği
TEB Disiplin Yönetmeliği için aşağıdaki linki tıklayınız:
https://www.eczacininsesi.com/haber/teb-disiplin-yonetmeligi-yayimlandi.html