TEİS: TARIM BAKANLIĞI ECZANELERİ GIDA İŞLETMESİ (!) OLARAK GÖRÜYOR.
TARIM BAKANLIĞI ECZANELERİ GIDA İŞLETMESİ OLARAK RUHSTALANDIRMAK İSTİYOR.
İstanbul İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nce, eczanelerin gıda tanımı içinde yer alan takviye edici gıdalar ile çocuk mamaları ve benzeri ürünleri satabilmeleri için Tarım Bakanlığı’ndan “İşletme Kayıt Belgesi” alması gerektiği yönündeki kararına, TEİS Genel Başkanı Eczacı Nurten Saydan: “Verdiği izin ve ruhsatlarla ülkemizi adeta bitkisel ilaç çöplüğüne dönüştüren Bakanlığın İstanbul İl Müdürlüğü’nün son kararı sendikamızca hayretle karşılanmıştır. Üstelik süre verilmiş; eczane açtıktan 30 gün içinde başvurup, 3 ay içinde Tarım Bakanlığına kayıt yaptırıp “işletme kayıt belgesi” almak zorundaymışız(!)” diyerek tepki gösterdi.
“Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Sağlık Bakanlığından ruhsatlı eczanelerimizin çocuk maması, takviye edici gıda adı verilen BİTKİSEL İLAÇLARI satabilmesi için kendisinden işletme kayıt belgesi alıp, GIDA İŞLETMESİ olmamızı istiyor” diyen TEİS Genel Başkanı Eczacı Nurten Saydan, konuyla ilgili açıklamasına şöyle devam etti:
“TEİS olarak kurulduğumuz günden beri bebek mamalarının ve ilaç şekli verilmiş (kapsül, draje, damla, tablet vs) bitkisel ilaçların ruhsatlarının Sağlık Bakanlığından alınması ve sadece eczanelerimizden verilmesi gerektiğini söyledik.
Çocuk bezlerinin ve oyuncaklarının iznini Sağlık Bakanlığı verirken, bebek mamalarının izninin Tarım Bakanlığı’ndan alınması izah edilemez bir çelişkidir.
Ülkenin tek sağlık otoritesi “anne sütünün önemini “ vurgularken, Tarım Bakanlığı’nın izni ile marketlerde, bakkallarda, internet ortamında özendirilerek bebek maması satılmaktadır.
Sağlık Bakanlığının, çocuk bezleri, oyuncaklara verdiği özeni bütün bebek mamalarına da göstermesini ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’ndan bebek mamalarının kontrol, izin, denetim yetkilerinin devir alınmasının çok önemli olduğunu altını çizerek tekrar vurgulamak istiyoruz.
“BİTKİSEL” KILIFINA UYDURULAN İLAÇLAR TOPLATILAMIYOR
İzinleri Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’ndan verilen, vatandaş sağlığını tehdit eden, zehirleyen, hatta öldüren bitkisel ilaçlar, gıda takviyesi ve diyet ürünleri; internette, marketlerde eğitimsiz ve ehil olmayan kişilerce satılmakta ve bu durum Tarım Bakanlığı’nca kontrol dahi edilememektedir. Durum o kadar vahimdir ki; Şişmanlık, kalp, diyabet gibi rahatsızlıklarla ilgili Bitkisel kılıfına uydurularak ilaç gibi satılan ürünlerin toplatılması bile Tarım Bakanlığı’nca yapılamamaktadır.
Vatandaşlarını ve sağlığını düşünerek hareket etmesi gereken Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, 5 yıl üniversite eğitimli eczacılarca Sağlık Bakanlığından ruhsat alınarak açılan eczanelerden bu gibi olumsuzlukları önlemek için yardım isteyeceği yerde “mama ve bitkisel ürün “ satacaksan “izin belgesi” alacaksın demektedir.
ECZANELER GIDA İŞLETMESİ DEĞİLDİR !
Bu ülkenin eczane eczacıları sadece Sağlık Bakanlığı’ndan izin ve ruhsat alırlar ve sadece Sağlık Bakanlığı tarafından denetlenirler.
TEİS olarak, İstanbul Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’nün, mama ve bitkisel ilaç verebilmek için şart koştuğu “işletme kayıt belgesi “ alınması istemini protesto ederek, kabul etmiyoruz.
Bu ülkenin eczacılarının “ECZANELERİ” eczanedir, GIDA İŞLETMECİLERİ asla olmayacaktır.
TEİS BASIN BÜROSU 15/10/2012