Basın Açıklaması

Sağlıkta “İleri Özelleştirme” Dönemine Geçiliyor

KAMUSAL SAĞLIK HİZMETLERİNE

SALDIRI YASANIZI GERİ ÇEKİN,

KÂR HIRSINIZI DİZGİNLEMEYİ ÖĞRENİN!

“Sağlık Bakanlığı’nca, Kamu Özel İşbirliği Modeli ile Tesis Yaptırılması, Yenilenmesi ve Hizmet Alınması Hakkında Kanun Tasarısı”, Bakanlar Kurulu tarafından Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne gönderildi.

“Kamu Özel Ortaklığı” Kanun Tasarı metni incelendiğinde, bütünüyle uluslararası kredi kuruluşları ve şirketler yararına bir sistem oluşturulduğu görülmektedir.

Tasarıya göre, Sağlık Bakanlığı’nın kendi ana hizmet binasından Toplum Sağlığı Merkezlerine kadar tüm binalar bu modelle yaptırılabilecek, Sağlık Bakanlığı’nın tüm birimleri kullandıkları binaların kiracısı, tüm sağlık çalışanları da bu şirketlerin işçisi haline getirilecektir.

Bu yöntemle yapılacak sağlık tesislerinin ihaleyi alan şirketler tarafından yönetilmesi planlanmaktadır.

Halen mevcut düzenlemeye göre ihaleyi alan şirketlere “tıbbi hizmet dışında kalan hizmetler” devredilmekte iken, Tasarıda hekimlerin ve sağlık çalışanlarının verdiği hizmetlerin tümünün ihaleyi alan şirketlere devri öngörülmektedir.

Tasarının gerekçesinde “tesislerdeki sağlık hizmetleri kamu tarafından sunulmaya devam edilmektedir” denilmektedir. Oysa Tasarının 1. Maddesinin 2. Fıkrasının ( e ) bendinde “hizmet bedeli” tanımı yapılmakta ve “Bedelin bir unsuru olup 657 Sayılı Devlet Memurları Kanununun 36 ıncı maddesinde belirtilen yardımcı hizmetler sınıfı ile sağlık hizmetleri ve yardımcı sağlık hizmetleri sınıfı personeli tarafından yerine getirilmesi gereken hizmetlerden yükleniciye gördürülecek hizmetlerin sunulması karşılığında idare tarafından yükleniciye ödenen ve dönemsel piyasa testi ile güncellenen bedeli” olduğu belirtilmektedir.

Yani yapılacak düzenleme ile “mesleki eğitim görerek yetişmiş olan tabip, diş tabibi, eczacı, veteriner hekim gibi memurlar ile bu hizmet sahasında çalışan yüksek öğrenim görmüş fizikoterapist, tıp teknoloğu, ebe, hemşire, sağlık memuru, sosyal hizmetler mütehassısı, biyolog, pisikolog, diyetçi, sağlık muhendisi, sağlık fizikçisi, sağlık idarecisi ile ebe ve hemşire, hemşire yardımcısı, (Fizik tedavi, laboratuvar, eczacı, diş anestezi, röntgen teknisyenleri ve yardımcıları, çevre sağlığı ve toplum sağlığı teknisyeni dahil) sağlık savaş memuru” hizmetlerinin tamamımın şirketlere devrinin önü açılmaktadır.

Şirketler, yaptıkları binaların bedelini alacakları kiralardan karşılayacak, diğer yandan gerçekte “kamunun” çekilmesi ile kamu görünümü altında özel sağlık hizmeti sunarak 49 yıla kadar kamu maliyesinden para alma imtiyazına kavuşacaktır.

Şirketler ayrıca sağlık tesislerinin çevresine kurdukları ticari alanları işleterek kâr elde edecek, üstelik bu gelirleri KDV, Damga Vergisi ve Harçlardan muaf olacaktır.

Türk Tabipleri Birliği’nin açtığı davalarda gelen belgelerden anlaşılmıştır ki; Yüksek Planlama Kurulu, bu projelere var olan kamu hastanelerinin kapatılması kaydıyla izin vermektedir. Dolayısıyla, kamu özel ortaklığı yolu ile yapılan hastaneler tamamlandığında o şehirde özel şirketlerin işletmeyeceği 2. Ve 3. Basamak başka bir deyişle ‘Devlet Hastanesi’ kalmayacaktır. Zaten Kamu Hastaneler Birliği ile ilgili yapılan düzenlemelerle “Devlet Hastanesi” ibaresi tarih olmuştur.

Bugüne kadar Kayseri, Ankara-Etlik, Ankara-Bilkent, Elazığ, Yozgat, Manisa, Konya-Karatay, İstanbul-İkitelli, Mersin, Adana, Gaziantep, İzmir-Bayraklı, Bursa “Şehir hastanesi-Entegre sağlık kampüsü” ihaleleri yapılmıştır. Ayrıca 8 ayrı ilde farklı yatak kapasiteleri ile fizik tedavi rehabilitasyon, psikiyatri ve yüksek güvenlikli adli psikiyatri hastaneleri ihalesi de tamamlanmak üzeredir. Eskişehir, Kocaeli ve Isparta ihale süreci devam etmektedir. Yüksek Planlama Kurulu’na Antalya, Denizli, Diyarbakır, Kahramanmaraş, Samsun, Şanlıurfa, Tekirdağ illerinin yanı sıra İzmir, İstanbul için yeni projeler de sunulmuştur.

Yalnızca proje ve ihale süreci başlatılmış olan yerler bile Türkiye’nin sağlık hizmetlerinin yüzde 70’e yakınının verildiği, en fazla sayıda sağlık çalışanı bulunduran ve nüfusu en yoğun olan illerdedir.

Bugüne kadar yapılan 13 ihale ile belirlenebildiği kadarıyla önümüzdeki 25 yıl için 50 Katrilyon Liranın üzerinde bir kamu borcu oluşmuş bulunuyor.

Bugün basında yer alan haberlere göre, Çalışma Bakanı Faruk Çelik “Oluşacak borcu torunlarımız bile ödeyemez.” diyerek uygulamaya karşı çıkmaktadır. Ancak, Hükümet’in, yerli ve uluslararası sermaye çevrelerinin ağzının suyunu akıtan bu “Beş Yıldızlı Soygun” sistemini, hem sağlık çalışanlarını hem de yurttaşların sağlık hakkını yutacak biçimde genişletmekte kararlı olduğu anlaşılmaktadır.

Sonuç olarak sağlık alanı tümüyle özelleştirilmektedir. Bu hastanelerde çalışan tüm hekimler ve sağlık çalışanlarının uluslar arası konsorsiyumların işçisi olmak dışında çalışma olanakları kalmamaktadır. Tasarıda bu durum açıklıkla yer almaktadır.

Hekimler olarak, sağlık çalışanı dostlarımız ve sağlık hakkına sahip çıkan yurttaşlarımızla birlikte, Türkiye’deki tüm sağlık hizmetlerini özelleştiren, kamusal sağlık hizmetlerini “nostaljik bir anı” haline getirmeye çalışan bu düzenlemelere karşı sonuna adar mücadele etmeye kararlı olduğumuzu kamuoyuna duyururuz.

TÜRK TABİPLERİ BİRLİĞİ
MERKEZ KONSEYİ

 



Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat