Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanı Fatih Acar, "Özel ve tamamlayıcı sağlık sigortasını biraz daha işin içine çekeceğiz" dedi.
Ekonomik Koordinasyon Kurulu’nda kamu sağlık harcamalarının geleceği tartışıldı.
Doktorlar e- reçeteye alışamadı
Sosyal güvenlik açığının büyük bir kısmını kapsayan kamu sağlık harcamalarının geleceğinin masaya yatırıldığı görüşmede, özel ve tamamlayıcı sağlık sigortalarının piyasaya çekilmesi gündeme geldi. 2000’li yılların başında Türkiye’nin yılda kişi başına doktora müracat sayısı yaklaşık 2 iken 2012 yılında 8’e yükseldiğine dikkat çekilen kurulda, OECD ortalamasının ise 6.5 olduğu hatırlatıldı. Toplantıda performans sisteminin gelecekte nasıl uygulanması gerektiğine ilişkin öneriler sunuldu. Bakanlık yetkilileri, söz konusu bireysel katkı payının artışının muayene ya da ilaç katkı paylarından olmayacağı bunun yerine farklı enstrümanların devreye girebileceğini söyledi. Şu anda, 1. basamak aile hekimlerinden muayenede katkı payı alınmazken devlet ve üniversite hastanelerinde 8, özel hastanelerde ise 15 TL katkı payı alınıyor. İlaçta ise katkı payı ilaç başına 1 TL olarak kesiliyor.
"BİR MİKTAR ARTIRILACAK"
Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanı Fatih Acar, sağlık teminat paketinin gözden geçirilmesi gerektiğinin görüşüldüğünü belirterek, "Bu teminat paketinin daha sürdürülebilir olması bakımından önümüzdeki süreçte bunu değerlendireceğiz. Birey katkı payı OECD ortalamaları yüzde 3.2 şu an Türkiye’de yüzde 1.5. Yani Türkiye’de bireyin katkı payını bir miktar daha artıracağımız uygulamaları önümüzdeki süreçte devreye koyacağız. Özel ve tamamlayıcı sağlık sigortasını biraz daha işin içine çekeceğiz" diye konuştu. Türkiye’nin kişi başı doktora müracaat sayısında OECD ortalamalarının üzerinde olduğunu söyleyen Acar, "Bunu da tartışmamız gerekir. Bu kadar genç bir nüfusa rağmen biz doktora neden fazla gidiyoruz" dedi.
SABAH