Eczacı Oyuncağınız Değildir!
TEB Eczacının Stok Zararı Sorununu Bir An Önce Çözmelidir
Stok zararlarımızın karşılanması sürecince yaşananlar, Türk Eczacıları Birliği’nin sorun çözmede yetersiz olduğunu ve çözüm üretmek adına attığı her adımın yeni sorunlar yarattığını net bir şekilde ortaya çıkarmıştır.
İlaç Fiyat Kararnamesi’nde ve Sağlık Uygulama Tebliği’nde fiyat düşüşlerinden ve kamu kurum iskontolarından kaynaklanan stok zararlarımızın karşılanması ile ilgili düzenlemeler yapılmasına ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sayın Faruk Çelik’in geçtiğimiz TEB Kongresinde kendilerinin eczacının alacaklarının teminatı olduğunu ifade etmiş olmasına rağmen bugüne kadar eczacının stok zararları ödenmek bir yana, meslektaşlarımız her hafta yaşanan yeni fiyat düşüşleriyle katbekat artmıştır.
Türk Eczacıları Birliği sekiz ayı bulan sessizliğinin ardından alanın paydaşları olan ecza depoları, kooperatifler ve ilaç firmalarıyla ortak çözüm üretmek yerine meslektaşlarımızı ecza depoları ve kooperatiflerle karşı karşıya bırakan dayatmacı bir tavrın sahibi olmuştur. Bu kapsamda eczacılarımızın 25 Haziran 2012 tarihine kadar stok zararlarına ait faturalarını çalıştıkları ecza depolarına ve kooperatiflere iletmeleri talep edilmiştir.
Yapılan duyuru ile ilgili olarak Türk Eczacıları Birliği’nin yetkili yöneticilerine bu yöntemin çözüm olamayacağı ve geçmişte yaşadığımız sorunların benzerlerinin tekrarlanacağı aktarılmış, ancak Birliğimizin yöneticilerinden gelen olumsuz yanıt üzerine TEB’in stok zararlarına ait faturalarına ilişkin açıklaması meslektaşlarımıza yorumsuz olarak duyurulmuştur.
Meslektaşlarımız tarafından kesilen faturaların ecza depoları ve kooperatifler tarafından kabul edilmemesi üzerine 27 Haziran 2012 Çarşamba günü ecza depoları, kooperatifler ve ilaç firmalarıyla sizlere de duyurduğumuz üzere TEB Merkez Heyeti ortak bir toplantı düzenlemiştir. Bazı ilaç firmalarının ve firmaların temsilcisi olan sendika ve derneklerin üst düzey yöneticilerle temsil edilmediği toplantıda yine beklenen olmuş ve herhangi bir somut çözüm üretilememiştir. Türk Eczacıları Birliği’nin yeni dönem yönetiminde giderek ön plana çıkan dayatmacı anlayış, bu toplantının çözümsüz olarak sonlanmasına neden olmuştur. Toplantıya katılan ilaç firmalarının bir kısmı meslektaşlarımızın kestikleri faturaları kendi hesaplamalarını yaptıktan sonra belirleyecekleri tutarlar üzerinden ödeyeceklerini belirtirken bir kısmı da ödeme yapmayacaklarını açıkça ifade etmişlerdir. Birçok ilaç firmasının toplantıya katılmamış olması da Türk Eczacıları Birliği’nin kurumsal iletişimi kurmakta ne denli yetersiz kaldığını ortaya koymuştur.
Toplantıya katılan ecza depoları ve kooperatiflerin temsilcileri de 140 milyon TL’yi bulan eczacı alacaklarını içeren faturaların ilaç firmalarıyla mutabakata varmadan karşılıklarının ödenmesinin mümkün olamayacağını ısrarla dile getirmesine ve çözüm için görüşmelerin sürdürülmesine yönelik öneride bulunmasına rağmen Türk Eczacıları Birliği yetkilileri bildik tutumlarından vazgeçmemişler, eczacı ile dağıtım kanallarını karşı karşıya getiren kendi yöntemlerinde ısrarcı olmuşlardır. Görünen o ki yakın bir gelecekte ortak bir çözüm oluşturulamayacaktır.
Bu nedenle meslektaşlarımıza,
Ecza depoları ve kooperatiflere şimdilik bir stok zararı faturası kesmemelerini,
Stok zararı faturası kesmiş olan meslektaşlarımızın ise ay sonunda KDV ödemek zorunda kalmamaları için kestikleri faturaları iptal etmelerini,
ve tüm meslektaşlarımızın Odamız tarafından bu konuda verilecek bilgiler doğrultusunda hareket etmelerini,
bir kez daha önemle hatırlatırız.
Tüm bu gelişmeler ışığında Türk Eczacıları Birliği Merkez Heyeti’ni bir kez daha uyarıyor ve Birliğimizde giderek ivme kazanan dayatmacı yönetim anlayışını bir an önce terk etmelerini; Eczacı Odalarının görüş ve çözüm önerilerine saygıyla yaklaşan, çözüm ortaklarıyla diyalog kurabilen, meslektaşlarımızın inanacağı ve arkasında duracağı eylemleri hayata geçirebilen yönetim anlayışını benimsemelerini bekliyoruz.
Saygılarımızla,
İstanbul Eczacı Odası
Yönetim Kurulu