Sağlık Bakanlığı milyarlarca liralık fazla ilaç yazılmasını önlemek için yeni bir sisteme geçiyor. Şirket, doktor, eczane ve hasta arasındaki ilaç trafiği canlı yayında harita üzerinden izlenecek.

İlaçta rüşvet ve kaçakçılığa karşı mücadelede Sağlık Bakanlığı teknoloji kartını açıyor. İlaç Takip Sistemi ile bu alanda önemli bir başarı yakalayan kurum, şimdi de şirket, doktor, eczane ve hasta arasındaki ilaç trafiğini canlı yayında harita üzerinden izleyecek. Bakanlık yetkilileri, pilot uygulaması tamamlanan projeyle ilaç şirketleri, doktorlar ve eczaneler arasındaki rüşvet çarkını ve fazla ilaç yazılmasını sonlandırmayı hedefliyor. Sistem sayesinde hangi doktorun, hangi ilacı kime, ne kadar ve ne zaman yazdığı sanal haritalar üzerinden takip edilecek. Standart dışı uygulamada sistem alarm verecek. Gerekirse anında yasal takip başlatılacak. Bakanlık yetkilerinin verdiği bilgiye göre projenin pilot uygulaması tamamlandı. Sistemin altyapısını ise Türkiye’nin mucit KOBİ’leri kurdu.

780 bin nokta kayıt altında
Başarsoft’un geliştirdiği sistem dünya sağlık sektöründe de ilk olma özelliği taşıyor. 1997’den bu yana haritalama işlemi yapan şirket, bugüne kadar Türkiye’deki 780 bin noktayı sanal haritalara taşıdı. Ülke genelindeki bütün hastane, muayehane ve eczaneler dijital ortamda kayıtlı bulunuyor. Google’a da harita servis eden şirketin Genel Müdürü Alim Küçükpehlivan, tüm bilgilerin 6 ayda bir güncellendiğini ifade etti. Sağlık Bakanlığı’nın talebi üzerine başlatılan çalışmanın önemli ölçüde tamamlandığını vurgulayan Küçükpehlivan, "Haritalarımızı büyükşehirlerde 3 ile 6 ayda bir, küçük şehirlerde ise 1 ile 2 yılda bir güncelliyoruz. Bugün 957 ilçeyi tamamen sisteme işledik" dedi. Bu işlemin araçların içerisinde yer alan laptoplara yüklenen kendi yazılımlarımı üzerinden gerçekleştiğini söyleyen Küçükpehlivan, "360 derece video çekimi yapabilen kameralarımız var. Trafiğin çok hızlı aktığı alanlarda yavaş gidip veri giremiyoruz. Buraları videoya çekip, oradaki mekânları ve telefon numaralarını hatta kapı numaralarını dahi sisteme işleyebiliyoruz" dedi.

Başarsoft’un sağlık alanındaki çalışmaları bununla da sınırlı değil. Türk Telekom ile yapılan bir çalışma kapsamında Türkiye’deki tüm telefonları bina bazında sisteme işlediklerini söyleyen Başarsoft Genel Müdürü Alim Küçükpehlivan, "Bu çalışma tamamlandığında 155, 112 gibi hizmet kurumları arandığında, arayan kişi adresini vermeden, ilgili birim o noktaya hatasız şekilde ulaşabilecek. Bu proje bir nevi ABD ’nin 911’i sayılabilir" dedi.

METİN CAN /Sabah

 



Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat