İlaçta büyük pazarlık başladı, 16 milyarlık masada kartlar açıldı...
Taraflar masaya oturdu. Kartlar açıldı. 74 milyonu ilgilendiren 16 milyar liralık ilaç alımı için yeni pazarlık süreci başladı.
Acar’ın ilaç bütçesi için açıkladığı bu rakamlar sektörde ‘bu kadarına da pes, madem fiyatlar belli bizim burada ne işimiz var’ söylenmelerine neden oldu.
Tokgöz, Türkiye ilaç endüstrisinin ciddi bir yol ayrımında olduğunu belirterek başladığı konuşmasında, “Eğer ilaç stratejik bir alan olursa Türkiye, 2023’e gelindiğinde dünyanın sayılı ilaç üreticilerinden biri olur. Ama bu şekilde devam ederse, yerli üretim hızla cazibesini yitiriyor, karsız endüstri ilerleyemez, yeni yatırım, ar-ge yatırımı yapamaz” dedi.
Sosyal Güvenlik Kurumu, Orta Vadeli Plan’da ilaç giderlerinin gelecek yıl için 16.03 milyar öngörüldüğünü açıklayınca, ilaç üreticilerinin karşı atağı gecikmedi. Üreticiler, sürdürülebilir bir sektör ve ilaç hizmeti için 2013 bütçesinin 21.5 milyar TL olması gerektiğini savundu.
3 yıllık global bütçe uygulamasının son yılında Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), yeni dönemi konuşmak üzere taraflarla bir araya geldi.Ankara’ da yapılan ön değerlendirme toplantısında ilk sözü Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanı Fatih Acar aldı.
Acar, söze sektörün büyük rahatsızlık duyduğu fiyat indirimleri ve iskonto uygulamasıyla başladı. Kamu olarak ilaç harcamalarını, fiyat indirimleri ve iskonto artışlarıyla sürdürmek istemediklerini söyledi. Yeni dönemde tek taraflı kararlar yerine; konunun taraflarıyla enine boyuna ele alıp, makul geçiş süreleri tanıyarak karar almak istediklerini vurguladı.
Başkan Acar, dünyanın en büyük ilaç takip şirketi olan IMS’nin 2011 yılı raporunda, Türkiye ilaç pazarının 2010-2015 arasında tüm dünyadan hızlı büyüyeceği ve 5 yıllık büyüme ortalamasının da yüzde 8.1 olacağı tahminine dikkat çekti. İlaç pazarının tüm dünyada yüzde 2 ila 4 seviyesinde büyürken Türkiye’de daha fazla büyüdüğünü anımsatan Acar, global bütçe uygulamasıyla büyümenin bir miktar yavaşladığını söyledi.
İlaç harcamalarının Gayri Safi Yurtiçi Hasıla’dan aldığı payın 2004 yılında yüzde 1.4 iken, sonraki yıllarda sırasıyla yüzde 1.34, 1.33, 1.32, 1.36 ve 2009 yılında yani kriz yılı olmasına karşın 1.69’a çıktığını belirtti. Bunun üzerine 3 yıllık global bütçe uygulamasına geçildiğini ve harcamaların GSYİH içindeki payının 2010’da yüzde 1.4’e, 2011’de ise yüzde 1.2’ye gerilediğini ifade etti. Acar, 2010 yılına gelindiğinde ilaç fiyatlarındaki ciddi indirimlere rağmen ilaç harcamalarının GSYİH içindeki payının aynı kaldığının altını çizdi. Acar, “2008’de GSYİH 950 milyar TL, 2009’da 952 milyar TL ama ilaç harcaması 1.36’dan 1.69’a çıkmış. Bunu görmek zorundayız” dedi.
RAKAMLARI AÇIKLADI, SEKTÖR ‘BU KADARINA DA PES’ DEDİ
Başkan Acar, orta vadeli mali planda sağlık harcamalarının önemli bir yer tuttuğuna dikkat çekerek, 2012 yılı için 15.5 milyar öngörülen ilaç harcamasının 2013 için 16.03 milyar, 2014 için de 17.2 milyar planlandığını açıkladı. Bu plan ile ‘harcamalar içinde kalacağız’ mesajı verildiğini vurgulayan Acar, bu mesajın kendisinin ya da kurumun mesajı olmadığını vurguladı. “Madem bütçelerimiz büyüme rakamları dikkate alınarak belirlenmiş, firmaların geleceğini de riske atmadan, adil sağlıklı bir yöntem belirleme amacındayız” dedi.
Acar’ın ilaç bütçesi için açıkladığı bu rakamlar sektörde ‘bu kadarına da pes, madem fiyatlar belli bizim burada ne işimiz var’ söylenmelerine neden oldu.
Ancak Acar, bir kez daha iskonto artışlarına dayalı önlemlerin doğru olmadığına inandıklarını tekrarladı. “Bunu hep beraber düzeltmeliyiz; yanlış eksik kararlar almamak için sizleri de dinleyeceğiz” dedi.
İPUÇLARI VERDİ
SGK Başkanı, kamu olarak sürdürülebilir bir sağlık hizmeti için önlemler almaları gerektiği üzerinde dururken, yeni dönem uygulamaları hakkında da ipuçları verdi.
Acar, mutlaka tanı ve tedavi rehberleri oluşturularak uygulanması gerektiği üzerinde durdu. Tansiyonu yükselen bir vatandaşa ya da kolestrolü bir kere yüksek çıkan vatandaşa hemen tansiyon ya da kolesterol ilacı başlamak yerine diyet, spor gibi unsurların ilaç dışı yöntemlerin anlatılması gerektiğinin altını çizdi. Sektörün sağlıklı geleceği için tanı ve tedavi rehberlerinin bir an önce oluşturulması gerektiğini tekrarladı.
HEKİME TEŞVİK VEYA CEZA
İkinci olarak hekimlerin sürece dahil edilmesi üzerinde duran Acar, “Gerek usulsüzlükler gerekse akılcı ilaç kullanımı konusunda hekimlerin bilgilendirilmesi ve denetimi gündemimizde. Bu konuda Sağlık Bakanlığı ile işbirliği içinde çalışacağız” dedi. Acar, İngiltere ve Almanya gibi ülkelerde hekim bütçesi uygulandığını, hekimlerin teşvik veya cezalarla sisteme entegre edilebileceğini söyledi.
PAZARLIK ÜST PERDEDEN BAŞLADI
Fatih Acar’dan sonra sözü İlaç Endüstrisi İşverenler Sendikası (İEİS) ve Türkiye İlaç Sanayi Derneği adına İEİS Genel Sekreteri Turgut Tokgöz yaptı.
Tokgöz, Türkiye ilaç endüstrisinin ciddi bir yol ayrımında olduğunu belirterek başladığı konuşmasında, “Eğer ilaç stratejik bir alan olursa Türkiye, 2023’e gelindiğinde dünyanın sayılı ilaç üreticilerinden biri olur. Ama bu şekilde devam ederse, yerli üretim hızla cazibesini yitiriyor, karsız endüstri ilerleyemez, yeni yatırım, ar-ge yatırımı yapamaz” dedi.
Tokgöz, sürdürülebilir ilaç hizmeti ve sektörü için ilaç bütçesinin GSYİH içindeki payının 1.35 seviyesinde tutulması gerektiğini vurgulayarak, “Bu çerçevede ilaç bütçesi 2013 yılında 21.5 milyar; 2013’te 23.7 milyar ve 2015’te 26.1 milyar olmalıdır” dedi.
Aysel ALP/ANKARA
Hürriyet