Türkiye’nin, dünyanın en yüksek kamu ilaç hizmeti veren ülkelerinden biri olduğu belirtildi.

Türkiye’de kullanılan ilacın yüzde 73’ü sosyal güvenlik sistemi tarafından karşılanırken, Avrupa ülkelerinde bu oran yüzde 48 ile 69 arasında gerçekleşiyor. Kamu tarafından karşılanan ilaç kullanımı, düşük gelirli ülkelerde ortalama yüzde 23, gelişmiş ülkelerde ise yüzde 61 düzeyinde bulunuyor.
İlaç Endüstrisi İşveren Sendikası tarafından derlenen verilere göre Türkiye, ilaç tüketiminde en fazla kamu desteği kullanan ülkeler arasında yer alıyor. Türkiye, kamu ve özel olmak üzere toplam yıllık 80 milyar TL sağlık harcaması gerçekleştiriyor. Bunun 22 milyar TL’si ilaç harcamalarından oluşuyor. Bunun içinde de 2011 itibariyle ilaç harcamaları 15.9 milyar TL’ye ulaşıyor. 2012 için kamu ilaç harcama tahmini ise 14,7 milyar TL seviyesinde bulunuyor. Toplam sağlık harcamaları içinde kamu tarafından karşılanan tutarın biraz daha düşmesi bekleniyor.
Türkiye, hem gelişmekte olan, hem de gelişmiş ülkeler ile karşılaştırıldığında ise ilaçta en fazla kamu harcaması yapan ülkelerin başında bulunuyor. Türkiye’de tüketilen ilaçların yüzde 73’ü sosyal güvenlik sistemi tarafından karşılanırken, Fransa’da bu oran yüzde 59, İtalya’da 48, Yunanistan’da yüzde 69 seviyesinde bulunuyor. Türkiye ile benzer ekonomik koşullarda bulunan Meksika’da kamu tarafından ödenen ilaçlar toplam tüketimin yüzde 37’si olurken, Brezilya’da yüzde 14, Macaristan’da yüzde 49, Rusya’da yüzde 35 seviyesinde bulunuyor.
Ülkelerin gelişmişlik durumlarına göre yapılan sınıflamada ise yüksek gelir grubundaki ülkelerde kamu tarafından ödenen ilaçlar toplam tüketimin yüzde 61,3’ünü oluşturuyor. Yüksek-orta gelir grubunda yüzde 38,8, düşük orta gelir grubunda yüzde 33,5 ve düşük gelir grubunda da yüzde 23,1 seviyesinde bulunuyor.

Mehmet KAYA/ ANKARA

DÜNYA



Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat