ECZACI KAMUOYUNA
Güney bölgesi Eczacı Odaları olarak uzun yıllardır ayrımları yok ederek bir arada durabilme ve birlikte iş üretebilme yeteneğini göstermekteyiz. Bundan böyle de bu misyonu yerine getireceğimize inanıyoruz. 05.07.2012 tarihinde Hatay Eczacı Odası’nın ev sahipliğinde yaptığımız bölge toplantısında bir araya gelerek aşağıda yer alan konular hakkında görüş ve önerilerimizi eczacı kamuoyu ile paylaşma gereği duyduk;
Bizler öncelikle, yanı başımızda bulunan Suriye’de yaşanan gelişmeleri endişeyle karşılıyor, uluslar arası hukuk normlarına aykırı gerçekleşen, bir jetimizin düşürülmesi ve iki pilotumuzun şehit olmasıyla sonuçlanan, saldırıyı şiddetle kınıyoruz. Sağlık mesleğinin mensupları olarak bölgemizde yeni sorunlar olsun istemiyoruz. Yüzyıllardır acılar çeken Ortadoğu halklarının kan ve savaştan yeterince yorulduğunu düşünüyor ve artık bölgemizde ve tüm dünyada barışın egemen olmasını istiyoruz.
1-Eczacılık mesleğinde Kasım ayında deprem yaratan kamu kurum iskontolarının artışı ve ilaç fiyatlarında düşüşe neden olan ilaç fiyat kararnamesi ile ilgili farklardan kaynaklanan zararlarımız, yayınlanan kararnameye rağmen hala ödenmemiştir. Bu süreçte kararnameye göre sorumluluğu olan kamu, ilaç sanayisi ve dağıtım kanalları görevlerini yerine getirmemişlerdir.
Tüm bu gelişmeler ışığında, sorumluların üzerine düşen görevleri yerine getirmeleri adına bölge Eczacı Odaları olarak beraber hareket etme kararı aldık.
Bu nedenle tüm dağıtım kanallarının ve ecza kooperatiflerinin ekonomik olarak çok zor günler geçiren bizlerin yanında olacağına ve destek vereceğine olan inancımızı korumaktayız. Bu amaçla aşağıda yer alan yol haritasını bölgemizde uygulama kararı almış bulunuyoruz:
10 Temmuz 2012 tarihine kadar stok zararı faturalarımız kesilerek bildirim yapılan dağıtım kanallarına teslim edilecektir.
Dağıtım kanalları tarafından verilen Haziran ayı hesap ekstresi bedellerinden stok zararlarımız mahsup edilerek kalan miktar üzerinden ödeme yapılacaktır.
Tüm üyelerimizin İTS’ye bildirim yaptıkları dağıtım kanalı ile mahsuplaşma işlemi bitmeden hiçbir üyemiz diğer dağıtım kanallarıyla hesaplarını kapatmayacaktır.
Konu ile ilgili uygulama detayları Oda web sayfalarımızdan üyelerimize duyurulacaktır.
2-2012 SGK protokolünde yer alan ve yine bu yılın Ekim ayına kadar kurum yetkilileri ile yapılacak protokol yenileme görüşmelerinde değerlendirilecek olan kamu kurum iskontoları, eczanelerimizin bugün yaşadığı ekonomik sıkıntıların temel nedenlerinden biridir. KKİ taşıma ve stok zararları nedeni ile eczanelerimiz batma noktasına gelmiştir. Bu nedenle KKİ’larının eczacının sırtından mutlaka kaldırılması gerekmektedir.
Global bütçenin yeniden değerlendirildiği bu önemli süreçte bizler için hayati öneme sahip bu sorunun ortadan kaldırılması için tüm tarafları görevlerini yapmaya davet ediyoruz.
3-6197 sayılı yasamızda yapılan değişikliklerin mesleğimizin geleceği açısından önemli olduğunu düşünmekteyiz. Bu yasa değişikliğine göre düzenlenecek yönetmeliğin hazırlanmasında örgütümüzün görüş ve önerilerinin değerlendirilmesi önemlidir. Bu nedenle TEB bünyesinde yeni bir komisyon oluşturulması ve bu komisyonun hazırlayacağı yönetmeliğin şuan mesleğini sürdüren 30.000 eczacıyı ve gelecekte mezun olacak meslektaşlarımızı mağdur etmeyecek, adil bir içerikte olması gerekmektedir. Yasamızda yer alan ikinci ve yardımcı eczacılık müesseseleri gibi yeni tanımların doğru ve anlaşılır bir şekilde tanımlanarak yönetmelikte açıklığa kavuşturulması önemlidir. Ciro ve/veya reçete sayısına göre ikinci eczacılık uygulaması yine eczacılık meslek hizmet ve kurallarını önceleyen bir yaklaşımla yönetmelikte yer almalıdır
Saygılarımızla
4. Bölge Adana Eczacı Odası
8. Bölge Gaziantep Eczacı Odası
14. Bölge Kahramanmaraş Eczacı Odası
25. Bölge Mersin Eczacı Odası
28. Bölge Hatay Eczacı Odası
34. Bölge Aksaray Eczacı Odası
48. Bölge Osmaniye Eczacı Odası
51. Bölge Adıyaman Eczacı Odası