ECZACININ SESİ

ÖZEL HABER

 

CHP Hatay Milletvekili Mehmet Ali Ediboğlu, TBMM’ de, Sağlık Bakanı’ na, eczacının stok zararları" hakkında 21 Ekim 2012 tarihinde soru önergesi verdi.

Soru önergesine ne yanıt geldiği henüz bilinemiyor. Sorun bir yıldan beri devam ediyor.

Söz konusu önergeyi yayınlıyoruz.

 CHP Hatay Milletvekili Mehmet Ali Ediboğlu’ nun söz konusu önergesini yayınlıyoruz:

“Sağlık Bakanlığı tarafından 2011’de İlaç Fiyat Kararnamesi’nde, Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından da Sağlık Uygulama Tebliği’nde yapılan değişikliklerle ilaç fiyatlarında çok büyük düşüş, buna karşılık kamu kurum iskontolarında ise yüksek oranda artış gerçekleştirilmiş ve serbest eczaneler hiçbir zaman görülmeyen zararlarla karşılaşmışlardır.

İlaç Fiyat Kararnamesinde bu konu açık biçimde “…eczane stoklarında meydana gelebilecek stok zararları, firmalar tarafından eczane depolarına, depolar tarafından da eczanelere ödenir.” şeklinde düzenlenmiştir. Yine 17 Aralık 2011 tarih ve 28145 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan SGK Sağlık Uygulama Tebliği’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ ile SUT’a, “Kamu kurum iskontolarında yapılan ilave iskonto uygulamaları nedeniyle eczane stoklarında meydana gelebilecek stok zararları firmalar tarafından ecza depolarına, depolar tarafından da eczanelere ödenir. Bu kapsamda yapılacak işlemlerde, eczacılar tarafından İlaç Takip Sistemine yapılan bildirimler esas alınır.” hükmü eklenmiştir.

Bu değişikliklerin yol açtığı zararların gerçekleşmesinin üzerinden bir yıla yakın zaman geçmesi ve ortada zararların karşılanması için açık hukuki bir düzenleme bulunmasına karşın eczanelerin stok zararları halen karşılanmış değildir. Eczacılar mağdur olmuş, zararları karşılanmadığı için tek tek, bireysel çabalarıyla dava açmaya, işlemleri takip etmeye başlamışlardır.

Buna göre;

1-Eczanelerin stok zararlarını karşılamayan ilaç firması ve ilaç deposu var mıdır? Bunların isimleri nelerdir ve karşılamadıkları tutar ne kadardır? Stok zararları karşılanmayan toplam eczane sayısı ne kadardır? Bakanlık bunları bilmekte midir yoksa bu konu hakkında herhangi bir çalışma yapılmamış, takip ve istatistik oluşturulmamış mıdır?

2-Eczanelerin stok zararlarının karşılanması için Sağlık Bakanlığınca ilaç firmalarına ve depolarına yönelik hangi hukuki ve idari işlemler yapılmış, hangi müeyyideler uygulanmıştır?

3-Büyük ilaç firmaları ve ecza depolarının yaklaşık bir senedir açıkça hukuku çiğnemesini seyreden Sağlık Bakanlığı’nın, eczanelerin stok zararlarının karşılanması için girişimde bulunmayıp eczacıları kaderlerine terk etmesi, sadece hukuki değil mali ve müteselsil bir sorumluluğu gerektirmez mi?

4-T.C Sağlık Bakanlığı ülke düzeyinde tüm sağlık iş ve işlemlerinin yürütümü, örgütlenmesi ve denetiminden sorumlu olduğuna göre bugüne kadar neden açık bir hukuki düzenlemeye karşın bir hakkın teslimi olan stok zararlarının karşılanması için eczanelere yardımcı olmamış, firma ve depolar nezdinde idari ve hukuki girişimde bulunmamış veya bu zararların karşılanması için yeni yasal ve idari düzenlemelere gitmemiştir?”

 



Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat