İsveç hükümeti 2010 yılında rekabeti artıracağını, hizmetin kalitesini yükselteceğini iddia ederek tamamen devletin kontrolünde bulunan eczanelerin bir bölümünü satışa çıkardı ve yeni eczaneler kurulmasına izin verdi.

Uluslararası tekeller, gıda mağazaları zincirleri eczaneleri ucuza satın aldılar. İsveç Devlet Televizyonu’nun (Svt) eczanelerin özelleştirilmesinin 2. yılını doldurması nedeniyle yaptığı bir araştırma hizmetlerin kalitesinin düştüğünü ve özelleştirmenin fiyasko ile sonuçlandığını açığa çıkardı.
Svt’nin yaptığı kapsamlı araştırma hastaların ihtiyaç duydukları ilacı bulmalarının zorlaştığını, yanlış ilaç verilen hastaların sayılarında ciddi artış olduğunu gösterdi. Hastaları örgütleyen federasyonların neredeyse tamamı özelleştirmelerden hastaların zararlı çıktığı görüşünde. Romatizmalılar, astımlılar federasyonları ile 1,5 milyon üyeli İsveç Emekli Federasyonu üyelerinin zamanında ilaç temin etmekte güçlük çektiğini ifade ediyor.
Svt’nin yaptığı araştırma hastaların en fazla eczanelerin yanlış ilaç vermesinden şikayet ettiğini gösteriyor.

Hastaların can güvenliğini tehdit eden yanlış ilaç vermenin nedeni ise tekellerin daha fazla kar elde etme hırsı. Çalışanların sayıları azaltılınca bazı eczanelerde kuyruklar oluşuyor. Stres içinde çalışan personel yanlış ilaç verebiliyor.
Eczanelerin denetiminden Devlet İlaç Kurumu sorumlu. Kurum sürekli olarak eczaneleri denetleyerek raporlar hazırlıyor. Ancak hastaların bu raporları okuma ve inceleme hakları yok.

Raporlar şirketin ekonomik durumunun gizli tutulması gibi mantıksız bir gerekçeyle gizli tutuluyor. Muhalefette bulunan Sosyal Demokrat İşçi Partisi, Sol Parti ve Yeşiller eczanelerin özelleştirilmesinin başarısızlıkla sonuçlandığını belirtiyor ve Hükümetin acil önlem almasını istiyor. Gerçekleri kamuoyuna yansıtan Svt’nin muhabirlerinden Kristina Lagerström bugüne dek yaptıkları hiçbir programa bu derece ilgi gösterilmediğini ve bu kadar çok mektup, e-posta ve telefon almadıklarını söylüyor.

EVRENSEL.net



Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat