Mersin Eczacı Odası Eczane Ekonomisi Komisyonu tarafından hazırlandı.
Eczacı Karlılık Tablosu.xls
ECZANE EKONOMİSİ KOMİSYONU TARAFINDAN HAZIRLANAN “ECZANE KARLILIK TABLOSU”
Komisyonumuz eczane ekonomilerimizin giderek kötüleştiği günümüzde birçok eczacımızın gerçek durumlarını göremedikleri, hesaplarını doğru bir şekilde yapamadıklarını göz önüne alarak eczanelerde karlılık hesaplarını her eczacımızın kendi hesaplayabileceği bir tablo oluşturmuş ve kullanımınıza sunmuştur. Bu tablo ile ayrıntılı bir şekilde karlılık analizi yapabilir, eczanelerimizde alabileceğimiz tedbirleri gözden geçirebiliriz.
Ekteki tabloyu aşağıdaki açıklamalar ışığında kullanabileceğiniz bildirir,
Bilgilerinize sunarız.
NOT: Tablo web sayfamızın dosyalar bölümde sürekli kullanımınıza sunulacaktır.
AÇIKLAMALAR
Tablonun sol tarafındaki 1, 2 ve 3 nolu alanlar doldurulacaktır. Sağ taraftaki 4, 5, 6 ve 7 nolu alanlara herhangi bir bilgi girmenize gerek yoktur. Sol taraftaki bilgileri tamamladığınızda sağ tarafta sonuçlar oluşacaktır.
· VERİLER
1 Nolubölümde yer alan bilgileri çalıştığınız ecza depolarından yazılı olarak veya internet sayfalarından alabilirsiniz. Ayrıca alış faturalarınızı düzenli olarak kaydediyorsanız, Eczane paket programlarından da bu bilgileri alabilirsiniz. Tablonun bu bölümüne kaydedebileceğiniz bilgiler bir aylık veya daha fazla kapsamda olabilir, tarih aralığının geniş olması sonuçların daha doğru olmasını sağlayacaktır. Tabloda KDV dahil olması gereken tutarlar belirtilmiştir. Bu bölümde 4 ayrı depo sütunu açılmıştır, ancak daha az sayıda depo ile alışveriş yapıyorsanız fazla sütun boş kalabilir. Bu bölümde amaç alış yaklaşık karlılık oranını tespit edebilmektir. Satışların maliyeti net olarak hesaplanamıyorsa bu tablo yaklaşık sonuç verecektir.
2 Nolu bölümde (aylık olarak); perakende ilaç satışı, perakende ilaç dışı satışınız ve SGK dışı kurumlara ( bankalar, özel sigorta şirketleri vb.) yapılan satışları KDV dahil tutar olarak kaydediniz. SGK eczane iskontonuzu (% 0-1–2,5–3 gibi) ve ilaç dışı ürünlere alış üzerine uyguladığınız kar oranını kaydediniz. Bu bölümdeki SGK satışını ise fatura keserken aldığımız dökümdeki bilgileri giriniz.
3 Nolu bölüme aylık giderlerinizi yazınız. Kira, kira stopajı, personel muhtasar gideri ve faiz giderini eğer aylık olarak ödemiyorsanız, aylık olarak hesaplayıp girebilirsiniz.
· SONUÇLAR
4 Nolu bölümde 2 nolu bölüme girdiğiniz verilere göre SGK satışlarınızdan ödeme zamanı hesabınıza aktarılması gereken net tutarlar yansıyacaktır.
5 Nolu bölümde satışlarınıza ait toplamlar ile bu satışlardan oluşan karlılığınız yansıyacaktır. (KDV hariç)
6 Nolu bölümde giderlerinizin toplamı ile kırılma, bozulma, eksik tahsilat vb. nedenlerden oluşabilen kayıplar %1 fire olarak yansıyacaktır. Çalışanların kıdem tazminatı ödenince oluşan bir gider olarak hesaplamalarda genellikle ihmal edilmektedir. Ancak çalışan işten ayrıldığında ödenmesi gereken ciddi tutarlar oluşturmaktadır. Bu nedenle tabloda kıdem tazminatının bir aya düşen miktarı hesaplanmıştır.
7 Nolu bölümde oluşacak değerler her ne kadar can sıkıcı olsa da mutlaka bilmemiz gereken değerlerdir. Örneğin başa baş satış noktası aylık giderlerinizi karşılamak için mevcut karlılık oranıyla ne kadar satış yapmanız gerektiğini gösterir.
Sunduğumuz tablonun eczanelerimizde gelirin hızla azaldığı, giderlerin de hızla arttığı günümüzde eczanemizde almamız gereken tedbirler anlamında yol gösterici olacağını umuyoruz.
http://www.mersineo.org.tr/?s=3&pg=haber&no=5011