BASIN AÇIKLAMASI: ECZACILIKTA YENİ DÖNEM BAŞLIYOR!
1 Haziran 2012
Değerli Basın Mensupları,
6197 sayılı Eczacılar ve Eczaneler Hakkında Kanun ile 2313 sayılı Uyuşturucu Maddelerin Murakabesi Hakkında Kanun’da Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı 17 Mayıs 2012 tarihinde TBMM’de kabul edilerek yasalaşmış, 31 Mayıs 2012 tarihinde de Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.
Öncelikle şunu belirtmek isteriz ki; pek çok yeniliği ve iyileştirmeyi içinde barındıran yasamızı olumlu buluyoruz. Yasada yapılan düzenlemelerden öne çıkan birkaç maddeye sizin de dikkatinizi çekmek istiyoruz.
*60 yıla yakın süredir yürürlükte bulunan, bu süreçte hiç değiştirilemeyen ve gelişen ihtiyaçlara adeta cevap veremez hale gelen yasamızda, Avrupa modeli esas alınarak nüfusa göre eczane sınırlaması yapan bir düzenleme gerçekleştirilmiştir. Yeni düzenleme ile eczaneler, büyük şehirlerde ve deniz kenarlarında kümelenmeyecek, yurdumuzun en ücra köşelerinde bile eczane açılması sağlanacaktır. Böylelikle, kırsal kesimde yaşayan vatandaşlarımızın eczacı danışmanlığına ve ilaca daha kolay ulaşması sağlanacaktır. İlçe bazında 3500 kişiye bir eczane düşecek şekilde belirlenen bu model, eczane açılmasına da sınırlamalar getirecektir. Eczacı olmayan kişilerce, danışıklı bir biçimde diploma kiralamak yoluyla eczane açmak isteyenlere karşı önemli yaptırımlar sağlayan tedbirler de alınmıştır. Buna göre, Muvazaa yaptığı anlaşılan eczacıların bir daha şehir merkezlerinde eczane açmaları mümkün olmayacaktır.
*Bu yasa ile birlikte, Türkiye’de son 20 yıldır ilacın tamamen eczacı sorumluluğuna verilmesine ilişkin tehdit algıları oluştuğu için, kimi çevreler tarafından hayata geçirilmeye çalışılan “zincir eczane modeli” girişimleri ve buna yönelik tehditler de ortadan kaldırılmıştır.
*Öte yandan, ister reçeteli ister reçetesiz olsun, Sağlık Bakanlığı tarafından ruhsatlandırılmış tüm ilaçlar sadece ve sadece eczanelerde satılacaktır. Ve yine son yıllarda kamuoyunda sıklıkla gündeme gelen ve eczacı danışmanlığında kullanılmasının önemini her fırsatta vurguladığımız, Sağlık Bakanlığınca ruhsatlandırılan geleneksel tıbbi bitkisel ürünler de eczanelerde satılacaktır.
*Eczacılarımızın eczane eczacılığı dışında istihdam alanlarına yönlendirilmesi ihtiyaç haline gelmiştir. İlaç dağıtım kanalları, ilaç şirketleri, özel ve kamu hastanelerinde eczacı istihdamı konusunda eksiklikler bulunmaktadır. Beklentimiz, bu alandaki yasal düzenleme ihtiyacının da yetkili mercilerce en yakın zamanda giderilmesidir. Yasamızda yapılan düzenleme kapsamında, eczanelerde, belli kriterlere göre, ikinci eczacı çalıştırılması zorunluluğu getirilmiş, ayrıca yardımcı eczacılıkla ilgili bazı düzenlemeler yapılmıştır. Bu düzenlemeler, vatandaşlarımızın eczacı danışmanlığında ilaç temin etmesi için eczanelerimizde daha çok eczacı istihdam edilmesine yönelik düzenlemelerdir.
*Yeni yasa, vatandaşımızın en kolay ulaşacağı sağlık kuruluşunun eczaneler, en çabuk erişebileceği sağlık danışmanının da eczacılar olduğunu bir kez daha vurgulamıştır. Yasamız ile, eczacının, “ilacın üretiminden tüketimine kadar yetkilendirilmiş bir sağlık personeli” olarak belirlenmesi ve aynı zamanda hastanın ilacı kullanmasından sonra ortaya çıkan olumsuz durumlarının takibi konusunda da yine eczacının görevlendirilmesini memnuniyetle karşılıyor ve önemsiyoruz.
Değerli Basın Mensupları,
Yasadaki düzenlemelerin, eczacıların mevcut sorunlarına hemen fayda sağlamayacağının bilincindeyiz. Ancak yakın gelecekte yapılacak düzenlemelerle, eczacıların yapısal sorunlarını çözme bakımından çok önemli faydalar sağlanacaktır. Ayrıca eczanelerin ekonomik sorunlarına yönelik de atılacak adımları sabırsızlıkla beklemekteyiz.
Türk Eczacıları Birliği olarak, başta Başbakan Sayın Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere, yasamızın çıkmasında emeği geçen Sağlık Bakanı Sayın Prof. Dr. Recep Akdağ, TBMM Aile ve Sağlık Komisyonu Başkan ve Üyeleri, Eczacı Milletvekilleri ve Eczacı Odası Başkanlarına sonsuz teşekkür ediyoruz.
Basına ve Kamuoyuna Saygıyla Duyurulur.
TÜRK ECZACILARI BİRLİĞİ MERKEZ HEYETİ