TBMM Genel Kurulu’nda, Eczacılar ve Eczaneler Hakkında Kanun ile Uyuşturucu Maddelerin Murakabesi Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi kabul edilerek yasalaştı.

Kanuna göre, eczane açılabilmesi için gerekli olan ruhsatname konusunda meydana gelecek sorunların çözüm yeri, Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu olacak. Eczane açmak üzere ruhsatnamesini almış bir eczacı, belediyeden ayrıca bir işyeri ruhsatı almayacak ve ödeme yapmayacak.

Serbest eczane sayıları, ilçe sınırları içindeki nüfusa göre, en az 3 bin 500 kişiye bir eczane düşecek şekilde düzenlenecek. Hiç eczanesi olmayan yerleşim birimlerinde nüfus kriterine bakılmaksızın bir eczane açılmasına izin verilecek. Ancak, bu şekilde açılan eczanelerin başka yerlere naklinde nüfus kriteri göz önünde tutulacak. Aynı ilçede faaliyet gösteren eczanelerin nakilleri ile doğal afet ve mücbir sebep nedeniyle nüfus azalması halinde o yerleşim yerinde bulunan eczanelerin naklinde, nüfusa göre eczane açılması kriteri uygulanmayacak.

Yerleştirme puanı verilecek

Eczane açılması için kriterler belirlenirken ilçelerin sosyoekonomik gelişmişlik sıralamasına göre sınıflandırma yapılacak. Bu sınıflandırmaya göre, ilçelere “ilçe katsayısı” verilecek. Eczacılara, o ilçedeki mesleki faaliyetlerini sürdürdükleri yıl sayısı ile ilçe katsayısının çarpımı kadar hizmet puanı verilecek.
Eczacılara, meslekte geçirilen toplam yıl sayısı ile eczacının hizmet puanı çarpımı sonucu tespit edilen yerleştirme puanı verilecek.
Nüfus kriterlerine göre eczane açılabilecek yerler, Sağlık Bakanlığı’nca her yıl en az iki kez ilan edilecek. İlan edilecek yerlere müracaat eden adaylardan puanı en yüksek olanlar eczane açma hakkını kazanacak.

Yardımcı eczacılık zorunlu olacak

Serbest eczanelerde reçete sayısı, ciro gibi kriterlere göre belirlenen sayıda ikinci eczacı çalıştırılması zorunlu olacak. Serbest eczane açmak veya serbest eczanelerde mesul müdür olarak çalışmak isteyen bir eczacı, en az bir yıl süreyle hizmet sözleşmesine bağlı olarak mesul müdür eczacı ile birlikte serbest eczanelerde “yardımcı eczacı” olarak çalışmak zorunda olacak.

Hastane eczanelerinde veya ikinci eczacı olarak serbest eczanelerde en az bir yıl süreyle çalışanlar, yardımcı eczacı olarak çalışma şartını yerine getirmiş sayılacak. Yardımcı eczacıların il sağlık müdürlüğü, bölge eczacı odaları denetimlerinde, üç kez eczanede görevi başında mazeretsiz olarak bulunmadığı takdirde çalışma süresi kabul edilmeyecek.

“Muvazaalı olarak eczane açmaktan” dolayı ruhsatnamesi iptal edilenler, 5 yıl süreyle eczane açamayacak.

Eczane sahip ya da mesul müdürüyken askerlik hizmetini yapmak üzere silah altına alınanlar askerlik hizmeti süresince, yüksek lisans veya doktora eğitimi alacaklar eğitim süresince; milletvekili, belediye başkanı, Türk Eczacıları Birliği Başkanlık Divanı Üyeleri ise görevi devam ettiği müddetçe eczanelerine bir mesul müdür atayacak.

Eczanelerde, günlük reçetenin kaydı Sağlık Bakanlığı’nca belirlenen usullüre göre tutulacak.

Geleneksel tıbbi ürünler de satılabilecek

Eczanelerde; beşeri ilaçlar, geleneksel tıbbi ürünler, Sağlık Bakanlığı’nın iznine tabi homeopatik (alternatif tedavi yöntemi) tıbbi ürünler ve enteral (alternatif beslenme yöntemi) beslenme ürünleri dahil, özel tıbbi amaçlı diyet gıdalar özel tıbbi amaçlı bebek mamaları satılabilecek.

İlgili Bakanlıktan ruhsat veya fiyat alınarak üretilen veya ithal edilen gıda takviyeleri eczacılık ve ziraatte kullanılan ilaç, kimyevi madde ve diğer sağlık ürünleri, kozmetik ürünler, tıbbi malzemeler, çocuk mamaları ile erişkinlerin metabolizma bozukluklarında kullanılan tüm destekleyici ürünler ve Türk Eczacıları Birliği tarafından çıkarılan bilimsel yayınlar da eczanelerde satılabilecek.

Birden fazla sayıda eczane bulunan yerlerde eczacının talebiyle 2 yılı geçmemek üzere eczane kapalı tutulabilecek. Eczacıların, eczanelerinin bulunduğu bölgelerindeki doktorların isim ve adresleriyle, hangi saatlerde muayenehane veya evlerinde bulunduklarını gösteren listeyi eczanelerine asma zorunluluğu kaldırılacak. Eczanelerde, alınıp satılan uyuşturucu maddelerin miktarlarını, satış tarihlerini ve kimlere sattıklarını kayda alma zorunluluğu olmayacak.
Kanunun yürürlüğe gireceği yılda eczacılık yapanlar ile eczacılık fakültelerinde okumakta olan veya okumaya hak kazanmış olanlar hakkında, bir defaya mahsus olmak üzere nüfusa göre eczane açılmasına ve nakline dair sınırlamalara, yardımcı eczacı olarak çalışma zorunluluğuna dair hükümler uygulanmayacak. Bu kişiler, sahip ve mesul müdürlüğünün yaptıkları eczaneleri bir sefere mahsus olmak üzere devredebilecek.

Serbest eczanesi bulunan eczacılar da bir defaya mahsus olmak üzere herhangi bir kısıtlamaya tabi olmaksızın, eczanesini, bulunduğu ilçe dışına nakledebilecek ve devredebilecek.

Parti temsilcileri görüş sundu

TBMM Genel Kurulu’nda, Eczacılar ve Eczaneler Hakkında Kanun’da değişiklik öngören kanun teklifinin görüşmelerinde söz alan BDP Muş Milletvekili Demir Çelik, eczacılıkla ilgili yeni bir düzenleme yapılmasının artık günümüzde zaruri olduğunu ifade etti. Çelik, “Eczacılık faaliyeti toplumun sağlık ihtiyaçlarını karşılayan mesleki formattan çıkarıldı, toplumun kısmi, günü birlik sorunlarının çözümü adresi haline getirildi” dedi.

CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, 60 yıldır yürürlükte olan ve 35 yıldır değişmesi beklenen yasa üzerinde düzenleme yaptıklarını ifade etti. Mevcut yasanın artık ihtiyaçlara cevap vermediğini kaydeden Özel, “Özellikle son 15 yıldır bu düzenlemenin yapılması için mücadele veriyoruz. Dört parti grubunun bu yasayı uzlaşı içinde çıkaracak olması ayrıca mutluluk verici” diye konuştu.

MHP Mersin Milletvekili Ali Öz, teklifin, eczacıların tüm sorunlarını çözmediğini, ancak beklentilerin önemli bir bölümünü karşıladığını söyledi. Öz, teklifin kanunlaşması ile birlikte, eczacıların ciddi mesleki kazançlar elde edeceğini, eczanelerin artık yalnızca ticari bir işletme değil, önemli bir sağlık hizmetçisi olarak tanımlanacağını dile getirdi.

Ak Parti İstanbul Milletvekili Mehmet Domaç, teklifi görüşmelerinin 14 Mayıs Eczalılık Günü’ne denk gelmesinin anlamlı olduğunu belirtti. Eczacılık açısından tarihi bir gün yaşandığını ifade eden Domaç, “Eczacılık hizmetlerinin niteliğini artırmak, kaliteli hizmet için imkan sağlamak istiyoruz. Etik sorunları asgariye indirmek için çaba harcıyoruz” dedi.

Hükümet adına söz alan Sağlık Bakanı Recep Akdağ da teklifi bütün parti gruplarının iş birliği ve uzlaşısı içinde çıkaracaklarını, bunun siyaseten önemli olduğunu belirtti. Eczacıların yaptığı işin son derece önemli olduğuna işaret eden Akdağ, “Vatandaşın ilaca rahatça ulaşmasını önemsiyoruz. Eski SSK hastanelerinin izbe bodrum katlarında vatandaşlara ilaç verilmesi noktasından geldik bugünlere. Sayısı 20 bini aşkın eczacımız, şimdi pırıl pırıl eczanelerde vatandaşa ilaçlarını ulaştırıyor” diye konuştu. Akdağ, siyasi parti gruplarına ve Türk Eczacılar Birliği’ne, katkılarından dolayı teşekkür etti.

HÜRRİYET



Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat