05 Ekim 2012
BASIN DUYURUSU
Türk Eczacıları Birliği (TEB) olarak 1980 yılından bu yana iki yılda bir yaptığımız Türkiye Eczacılık Kongresi’nin bu yıl onbirincisini, 18-21 Ekim 2012 tarihleri arasında Ankara’da düzenleyeceğiz. “Sağlıkta Değer Sağlık Herşeye Değer” temasıyla düzenleyeceğimiz Kongre boyunca, sağlık alanında yaşanan tüm sorunlar masaya yatırılacak, ortak gelecek için ortak çözüm yolları aranacak.
Türk Eczacıları Birliği (TEB) olarak 1980 yılından bu yana iki yılda bir yaptığımız Türkiye Eczacılık Kongresi’nin bu yıl onbirincisini, 18-21 Ekim 2012 tarihleri arasında Ankara’da düzenleyeceğiz. “Sağlıkta Değer Sağlık Herşeye Değer” temasıyla düzenleyeceğimiz Kongre boyunca, sağlık alanında yaşanan tüm sorunlar masaya yatırılacak, ortak gelecek için ortak çözüm yolları aranacak.
Değerli Basın Mensupları,
Eczacılık alanında en çok tekrarlanan ve en büyük katılımlı kongre olma özelliğini taşıyan Türkiye Eczacılık Kongresi’nde, her biri kendi alanında uzman, yerli ve yabancı katılımcılarla birlikte sağlığın, eczacılık mesleğinin ve Türkiye’nin geleceği ile alanın nasıl dönüşeceği konularını tartışacağız.
Bu yılki Kongremiz, eczacıların öğrenimden istihdama, ilaç hukukundan ekonomisine kadar çok çeşitli yapısal sorunlar karşısında 6308 Sayılı Eczane ve Eczacılık Hizmetleri Hakkında Kanun’un taleplerimiz doğrultusunda yenilenmesinin geleceğe bir miktar da olsa daha umutvar baktığımız bir dönemde gerçekleşecek.
10. ECZACILIK KONGRESİ’NDE NELER OLMUŞTU?
En son 2010 yılında gerçekleştirdiğimiz 10. Türkiye Eczacılık Kongresi’nde 20 bilimsel oturum, 8 panel ve 3 söyleşi yapılmış, 217 yerli ve yabancı konuşmacı ile adeta bir rekor kırılmıştı.
Eczacıların yanı sıra, Sağlık Bakanı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı, Dünya Eczacılık Federasyonu Başkanı, Avrupa Birliği Eczacılık Grubu Başkanı gibi çok sayıda saygın konuğun da katıldığı Kongre’ye, eczacılığın tüm alanlarından 1460 kişi ve 600 eczacılık fakültesi öğrencisi katılmıştı. Bu anlamda, alanının en büyük katılımlı Kongresi sayılmaktadır.
4 gün boyunca, sağlık alanında neredeyse tüm konuların tartışıldığı kongremizde, Türk Eczacıları Birliği Resmi İletişim Kanalı olan Farmainbox üzerinden ise 2 binden fazla eczacı bazı oturumları canlı olarak izledi ve konuşmacılara sorular sordu. Öte yandan, TEB Basın Ödülleri de sahiplerine verildi. Hastalarımızdan sağlık otoritesine, ilaç şirketlerinden dağıtım kanallarına, bilişim teknologlarından farmakogenomi uzmanlarına kadar sağlık alanının tüm paydaşları Kongremize katılarak bilgi, birikim, deneyim ve taleplerini; gelecek projeksiyonlarını bizlerle paylaşmışlardı.
“Gelecek” temasıyla gerçekleştirdiğimiz 10. Eczacılık Kongresi’nde, yaşanan büyük ilaç fiyat düşüşleri ile belirginleşen ekonomik sorunlar, mesleğimizin ve eczanelerimizin geleceğinden duyduğumuz kaygı dile getirilmişti. Bugün hala devam eden bu sorun karşısında, eczacının gelirinin ilaç fiyatlarından göreceli olarak bağımsızlaştırılmasının eczanelerin yaygınlığını korumak için acilen alınması gereken bir önlem olduğunu ve eczacılara, verdikleri ürün dışında, sundukları hizmetle oluşturduğu katma değer için de bir meslek hakkı verilmesi gerektiğini ifade etmiştik. Bu husus, Kongremizin akademisyenler, sağlık otoritesi, eczacılığın tüm alanlarında çalışan meslektaşlarımız tarafından da üzerinde tam olarak ortaklaşılan en önemli sonucu olmuştu.
Diğer yandan, Kongreye katılan yabancı konuklarımızın da ifade ettiği gibi, tüm dünyada sağlık harcamalarına ayrılan pay azaltılmakta; bir yandan sağlık alanı hızla “finansallaştırılırken”, diğer yandan sağlık hizmetine duyulan ihtiyaç ise artmakta. Kongre’deki ortak fikir ise, ilaç harcaması için ayrılan kaynağın akılcı kullanılmıyor olmasıydı.
Kongremizden çıkan en ilginç noktalardan bir tanesi de, “İlaç okur-yazarlığının” daha yüksek olduğu gelişmiş ülkelerde dahi hastaların yüzde 50’si ilaçlarını akılcı kullanmıyor olmasıydı.
Eczacılık alanında bir an önce istihdam planlaması yapılması, fakülte ve eczane açılmasının sınırlandırılması ve diğer önlemlerle birlikte eczacıların gerçek sorumlusu oldukları ilacın var olduğu her yerde istihdam edilmesi gerektiği ile ilgili de ortak bir dil oluşturulan Kongremiz, son derece başarılı gerçekleşmişti.
FELSEFEMİZ: PAYLAŞILMAYAN BİLGİ DEĞERSİZDİR
Değerli Basın Mensupları, biz eczacılar olarak, insan sağlığını merkeze aldığımız tüm hizmet ve projelerimizde, “Sağlığı nasıl daha iyi hale getirebiliriz?” konusunda çaba sarf ediyoruz. Bu nedenledir ki; bilimi ve aklı özgür kıldığımız bu Kongreleri yaptıkça büyüyor, gelişiyor ve değişiyoruz.
Bizler gelecek kuşaklara bırakacağımız bu değerli bilim hazinesini ve mesleğimizi güçlendirmek için tüm gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz. Sağlık alanının değerini artırmak için, “Sağlıkta Değer, Sağlık Herşeye Değer” Temalı 11. Eczacılık Kongre’mizde buluşmak dileğiyle.
Basına ve kamuoyuna saygıyla duyurulur.
TÜRK ECZACILARI BİRLİĞİ BASIN BÜROSU
|