Türk Eczacıları Birliği Başkanı (TEB) Erdoğan Çolak, eczacıların ekonomik anlamda ciddi sorunlar yaşadığını söyledi.

ÇANKIRI-26. Bölge Eczacı Odası Çankırı İl Temsilciliği’nin açılış töreninde konuşan Çolak, eczacıların konjonktürel sorunlarının Türkiye’nin değişiminden, yapısal sorunların ise çok sayıda Eczacılık Fakültesi açılmasından kaynaklandığını belirterek, her yıl bin civarında eczacının fakültelerden mezun olduğunu söyledi.

Avrupa’ya bakıldığında Türkiye’nin eczane sayısının en fazla olduğu ülkelerden biri olduğuna dikkati çeken Çolak, ’’Türkiye çapında 24 bin 500 eczanemiz var. 30’a yakın fakültemiz ve her yıl açılan bin eczanemiz var. TBMM’den 17 Mayıs’ta Eczane Yasası geçti. İlçe bazında nüfusa göre 3 bin 500 nüfusa bir eczane kurulması kriteri getirildi. Dolayısıyla yapısal soruna neşter atılmış oldu’’ dedi.

-’’Eczacılar ekonomik anlamda ciddi sorunlar yaşıyor’’-

Eczanelerin ilaçların yüzde 91’ini kamuya sattığını, kamunun ilaçları en ucuza almak istediğini anlatan Çolak, 2004 yılından bu yana ilaç fiyatlarının sürekli düştüğünü bildirdi.

Çolak, düşüş nedeniyle karlılığın azaldığını vurgulayarak, ’’Bir tarafta çok sayıda hasta, öbür tarafta çok sayıda eczane ve sürekli düşen ilaç fiyatları... İlaca ve sağlığa yeterince ayrılmayan bütçe ve tüm insanları kapsayan sosyal güvenlik şemsiyesi... İlaç sanayisi de fiyat düşüşlerini karşılamıyor. Bu nedenle eczacılar ekonomik anlamda ciddi sorunlar yaşıyor. Türkiye’de şöyle bir durum var. İlaç fiyatları düşüyor, kamu kurum iskontoları sürekli yükseliyor’’ diye konuştu.

Çolak, sistem değişikliklerinin hükümet eliyle yapılması ve paydaşların mağdur edilmemesi gerektiğini kaydetti.

TEB Başkanı Çolak ve 26. Bölge Eczacı Odası Başkanı Ümmühan Pelenkoğlu, konuşmaların ardından Çankırı İl Temsilciliğinin açılış kurdelesini kesti.

medimagazin

 



Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat