ECZACININ SESİ
ÖZEL HABER
İlaç harcamalarını düşürmek amacıyla uygulanan sert tedbirler sürerse 5- 8 bin eczanenin ancak ayakta kalabileceği öngörülüyor.
Yapılan hesaplamalara göre 15 bin eczane 2012 yılını zararla kapatacak.
Sert tedbirler ilaç sektörü çalışanlarını da vuruyor. Sektör, çalışanların işine son vermeyi sürdürüyor.
Sert tedbirlerin vurduğu diğer alan ise yerli ilaç sanayi. Tedbirler sürerse ilaç tümüyle yabancı tekellerin eline geçecek.
Diğer yandan yüksek teknoloji ürünü yeni moleküllerin Türkiye pazarına arzında sıkıntı yaşanıyor.
Global Bütçe Toplantısı
7 Mayıs 2012 tarihinde sektörün tüm taraflarının katıldığı, ilaçta global bütçe uygulamasının ve ilaç harcamalarının konuşulduğu toplantı Ankara’ da gerçekleşti.
Sektörün tüm tarafları aynı tespitte buluştu: İlaç harcamasını düşürmek amacıyla uygulanan sert tedbirler eczanelere ve sektöre dip noktasını yaşatıyor.
Eczacı Temsilcileri de Katıldı
Toplantıda TEB Genel Sekreteri Ecz. Harun Kızılay ve TEKB ( Tüm Eczacı Kooperatifleri Birliği) Başkanı Ecz. Abdullah Özyiğit’ te birer sunum yaparak eczanelerin geldiği noktayı ve yaşanan sıkıntıları aktardılar.
Sanayiciler: İlaç Hizmeti Sürdürülemez
Sanayi temsilcileri toplantıda ilaç hizmetinin sürdürülebilirliğinden son derece endişeli olduklarını bildirdiler. Bu ekonomik politikaların değişmesi gerektiğini dillendirdiler.
2012 yılında öngörülen 16.1 milyar TL. lik ilaç harcaması uygulanan sert önlemler ile 15. 4 milyar TL olarak gerçekleşecek.
Geçtiğimiz 3 yıl içinde öngörülen ilaç harcaması tutarı (3 yıllık) 49.1 milyar TL olarak öngörülürken bu rakam 47.1 de kaldı.
Böylece devlet 2 milyar TL. artıya geçti. Kur farklarının uygulanmaması ise devlete bu süre içinde 2 milyar TL. daha kazandırdı. Geçtiğimiz 3 yıl içinde devletin toplamda öngörülenden 4 milyar TL. daha az harcama yaptığı ortaya çıktı.
Önümüzdeki yıl ise 16. 3 milyar TL. lik bir ilaç harcaması öngörülüyor.
Toplantıda KKİ’ lerin eczanelerin üzerinden alınması da konuşuldu.