ECZACININ SESİ

ÖZEL HABER

BUGÜN gazetesi 21 Ekim 2012- Pazar günü bir haber yayınladı.

Bu haber öyle bir haber ki, haberin sonu haberin başını adeta yalanlıyor. En azından olayı bilenler için...

Haberde E- Reçetenin sahte reçeteleri bitirdiği, ilaçta sahteciliği engellediği belirtiliyor.

Haberde Ağustos- Eylül (2012) aylarında hasta sayısı artmasına rağmen, sahte reçete yazılamadığı için reçete sayısının 1 milyon 400 bin azaldığı bildiriliyor.

Ancak aynı haberin altında başka bir saptama var.

O saptamada ise katılım payları ve muayene ücretlerinden söz edilerek, bu uygulamalar sonucu hastaların cepten ödeyerek ilaç almaya yöneldikleri belirtiliyor. Resmi reçete sayısının azalmasında bu durumunda "küçük(!)" bir etkisi olabileceği belirtiliyor.

Reçete sayısının azalmasında neyin ne kadar etkili olduğunu herhalde en iyi biz eczacılar biliyor ve gözlemliyoruz.. Resmi reçete sayısının azalmasında muayene ücretlerinin, katılım paylarının, ilaç fiyat farklarının etkisi çok açık...

Ama kimi basın yayın organları "kurgu" haberlerle ilaca ulaşımın önüne konulan engellere meşruiyet zemini hazırlamayı sürdürüyorlar.

Daha fazla yorum yapmadan BUGÜN gazetesinin kendi kendini yalanlayan haberini aşağıda yayınlıyoruz:

E-Reçete sahte reçeteleri yakaladı

Hasta sayısı yüzde 25 artmasına rağmen 1 Temuz’dan itibaren uygulanmaya başlanan e-reçete sistemiyle yazılan reçete sayısı 1 milyon 400 bin azaldı.

Doktorların kağıt üzerinden yazdığı reçete dönemini bitiren elektronik reçete usulsüzlükleri bitirdi. 1 Temuz’dan itibaren özel, kamu ve üniversite hastanelerinde uygulanan e-reçeteyle geçen yılın aynı dönemine göre yazılan reçete 1 milyon 400 bin azaldı. Hasta sayısı yüzde 25 artmasına rağmen düşüşte elle yazılan sahte reçetelerin artık devlete fatura edilememesinin etkili olduğu tespit edildi.

BUGÜN’ün edindiği bilgilere göre 2011 Temmuz ayında reçete sayısı 25 milyon 527 iken bu yıl 25 milyon 717 bin oldu. Ağustos ayında yazılan reçete sayısı düşerek 24 milyon 443 binden 24 milyon 321 bine geriledi. En büyük düşüş ise e reçetenin Türkiye genelindeki 80 bin doktor tarafından kullanıldığı Eylül ayında oldu. Geçen yıl Eylül’de 27 milyon 30 bin reçete devlete fatura edilirken bu yıl yazılan reçete 25 milyon 823 bine geriledi.

HAYALİ HASTA HAYALİ REÇETE

Yaşanan büyük düşüşte daha önce kağıt reçete üzerinden usulsüz yazılan reçetelerin artık devlete fatura edilmemesi etkili oldu. Elektronik reçetede her doktora ayrı şifre verildiği için kaçaklar önlendi. Hekimler muayene ve takip numarası olmadan hastalara ilaç yazamaz duruma geldi. Her doktor kendi branşıyla ilgili muayeneye gelen hastanın protokol numarasıyla birlikte MEDULA sistemi üzerinden elektronik reçete hazırlayabiliyor. Hal böyle olunca hayali hastalara hayali reçete yazıp devletten parasını alma dönemi sona erdi.

HASTA CEPTEN ÖDÜYOR

Hasta sayısının yüzde 25 arttığı Ağustos-Eylül döneminde bir yıl önceye göre 1 milyon 400 bin azalmada küçük oranda katılım paylarının da etkili olduğu ifade edildi. Üç kutu ilaca 3 lira, üç kutudan sonraki her bir kutu için 1 lira katılım payı uygulaması vatandaşı reçeteyle ilaç almak yerine cebinden para ödeyerek almaya yönlendirdiği kaydedildi. Özellikle aile hekimlerinde yazılan reçetelerden de 3 lira alınmaya başlanması vatandaşları eczanelerde cepten ilaç almaya zorladı.

BUGÜN GAZETESİ



Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat