Birçok yabancı şirket gibi dünya ilaç devleri de Türkiye’yi üretim ve yönetim üssü olarak seçiyor.

Fransız Sanofi Grubu’nun jenerik (eşdeğer) ilaç üreticisi Zentiva da, şirketin üç önemli konumundan birisi olarak Türkiye’yi tercih etti. 2007’de girdiği Türkiye pazarında Ar-Ge’ye 17 milyon lira yatırım yapan şirket, şimdiye kadar fason olarak 51 ürünü burada üretmeye başladı. Ülkenin Ortadoğu, Afrika ve Orta Asya ülkelerine kültürel ve coğrafi yakınlığının Türkiye’nin konumunu daha da güçlendirdiğini belirten Zentiva Dünya Başkanı Jérôme Silvestre, yapılacak yeni yatırımlarla daha fazla eşdeğer ilacın burada üretilebileceği mesajını verdi.

Bu yıl 34 milyar Euro ciro ile dünyanın en büyük ilaç şirketi olan Sanofi Grubu bünyesinde faaliyet gösteren eşdeğer ilaç üreticisi Zentiva, Kırklareli’nin Lüleburgaz ilçesindeki tesislerini dünyanın ilaç üretim üssüne dönüştürüyor. 2007 yılına Eczacıbaşı’ndan fabrikayı alarak Türkiye’de üretime başlayan Çek ilaç devi Zentiva, fason olarak üretilen 51 ürünü bu tesislere taşımayı başardı. Zentiva Türkiye Genel Müdürü Şahin Arslan ile Zentiva Dünya Başkanı Jérôme Silvestre, şirketin merkez ofisinin bulunduğu Prag’da düzenledikleri basın toplantısında, firmanın Türkiye’deki faaliyetlerini ve üretimle ilgili önemli yatırım planlarını paylaştı. Eşdeğer ilaç üretiminde Avrupa’nın 3. büyük şirketinin Zentiva olduğuna işaret eden Jérôme Silvestre, "Dünyada 35 pazarda faaliyet gösteren Zentiva için Türkiye ticari ve üretim operasyonları açısından özel bir öneme sahip. Türk hastaları başta olmak üzere Ar-Ge, ihracat, üretim operasyonlarıyla ülke ekonomisine katkıda bulunmayı taahhüt ediyoruz." dedi.

Zentiva’nın üretim merkezi olan Lüleburgaz Tesisleri, aralarında Almanya, ABD, Avustralya, Danimarka’nın da bulunduğu 13 ülkeden kalite onayı alarak uluslararası üretim üssü haline dönüşmüş durumda. Yüksek üretim standartları sebebiyle şimdiye kadar hem Türkiye hem de diğer ülkeler için yurtdışında üretimi yapılan Sanofi Grubu ürünleri bu tesislere taşınıyor. 2013 yılında Amerika, İspanya, Fransa, Portekiz, İngiltere, İtalya, Kore ve İsveç gibi gelişmiş ülkelerde üretilen 19 ürünün Türkiye’ye transferinin tamamlanacağını aktaran Zentiva Türkiye Genel Müdürü Şahin Arslan, "Şu anda yurtdışında üretilip yerel üretim için transfer çalışmaları yürütülen ürünlerin toplam hacmi yaklaşık 30 milyon ambalaj. 2012-2016 yılları arasında, daha önce üretilmemiş olan 39 yeni molekülü de Lüleburgaz’da üreteceğiz." bilgisini verdi.

Zentiva Lüleburgaz Tesisleri’nin üretimin yanında dünya çapında bir Ar-Ge merkezine dönüşmeye başladığını söyleyen Arslan, "Zentiva’nın, Türkiye’ye adım atmasıyla beraber ülkemizdeki en büyük üretim ve Ar-Ge merkezini yönetir duruma geldik. Ar-Ge’ye geçen sene 17,2 milyon liralık yatırım gerçekleştirdik. Bu alanda son beş yılda yatırımları yüzde 50, istihdamı da yüzde 30 oranında artırdık." şeklinde konuştu.

Şahin Arslan, Fransız Sanofi Grubu’nun Türkiye pazarında bulunan ürünlerinin yüzde 70’inden fazlasının Lüleburgaz Tesisleri’nde üretildiğine dikkat çekerek, ithalden yerel üretime geçiş çalışmalarının devam ettiğini söyledi. Zentiva Üretim Tesisleri 2011 yılında aralarında Almanya, Fransa, Avusturya, Hollanda, Kazakistan, Özbekistan, Litvanya, Macaristan, Danimarka, Ürdün, Azerbaycan’ın da bulunduğu 34 ülkeye, yaklaşık 25 milyon kutu, 58 milyon tablet ürün ve toplamda yaklaşık 75 milyon lira ihracat gerçekleştirdi. Çek Zentiva’nın Türkiye pazarında 61 ürünü bulunduğunu belirten Arslan, 2011 IMS satışları ve ihracat toplamının 367 milyon lira düzeyinde gerçekleştiğini ifade etti.

ekoayrinti.com

LÜTFEN AFİŞİ TIKLAYINIZ



Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat