Sağlığı tehdit eden ürünleri inceleyen Sağlık Bakanlığı 75 siteyi tespit etti. Satışı yasaklanan ürünlerle ilgili RTÜK ve valiliklerle temasa geçildi.

Sağlık Bakanlığı, sağlığı tehdit eden ilaç ve gıda takviyesi gibi ürünlere internette de savaş açtı. Bu ürünlerin internette pazarlanmasını engellemek için harekete geçen bakanlık, "Bu tip ürünleri pazarlayanlar değişik taktikler geliştiriyor. Doktor kimliklerini kullanarak paket programlar hazırlıyorlar. 75 internet sitesi tespit ettik. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) ile ortak çalışma kararı aldık. Güvenli internette tartışmalı markaların yer almaması adına, uygunsuz tanıtımları yapılan ürünlerle ilgili internet sitelerini BTK’ya bildirdik. Vatandaşlarımızın bu sitelere karşı korunması sağlanacak" dedi.

TOPLATMA KARARI
Açıklamada şu görüşlere yer verildi: "Sağlığı tehdit eden ilaç, gıda takviyesi ve diyet ürünlerinin yoğun olarak internette pazarlandığını belirledik. Yeni siteler açılıdığında da anında tespitler yapıyoruz. Güvenli internette güvensiz hiçbir ürünün satılmasına izin verilmeyecek. Bu ürünlerin, internet ortamında teşhiri ve pazarlanmasının önlenmesini insan sağlığı ile tüketicinin korunması açısından son derece önemli görmekteyiz. Bu ürünlerin zarar- l a r ı y l a etkin mücadele ve farkındalık için medyamız, sanatçılar daha fazla katkı sunmalı. İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumumuz, son sekiz ay içinde endikasyon belirtilerek tanıtılan veya zararlı kimyasallar içeren yüzlerce tıbbi cihaz, kozmetik ve gıda takviyesi ürünle ilgili toplatma kararı verdi." Açıklamada, "Gıda takviyesi olarak üretim izni bulunan ’Panax’ ve benzer isimli ürünlerin damar tıkanıklığı, tansiyon, şeker gibi birçok hastalığı tedavi ettiği şeklinde sağlık beyanı ile satışının yapıldığının tespit edilmesi üzerine 12 Aralık 2012’de toplatma kararı verildi ve suç duyurusunda bulunuldu. Reklam Kurulu, ürünün reklamlarını yasaklayarak idari para cezası uygulamasına da karar verdi. Mevcut tedavilerini bırakarak bu ilaçları kullananların karşılaştığı sorunlar tek tek tespit edildi. Toplatma kararına rağmen satışa devam edildiğini tespit ettik ve 81 ilin valisine ’Denetimlere kesintisiz devam edin’ talimatı verdik. İlgililer hakkında adli ve idari tüm kanuni işlemleri başlattık" denildi. Bakanlık, "TV, radyo ve internet sitelerine paket programlar hazırlayıp yayınlattırıyorlar. Bu bağlamda RTÜK ve yerel medya organlarıyla bir araya gelinerek medyanın sağlık konulu yayın ve ürünlerle ilgili dikkat etmesi gereken hususlar paylaşılmış ve ürün güvenliği açısından halk sağlığı üzerinde etkin bir kontrol mekanizması uygulanması amaçlanmıştır" ifadelerini kullandı. Sağlık Bakanlığı, bitkisel gıda takviyeli ilaçları toplatılıp reklamları yasaklanan Dr. Mustafa Eraslan ve Dr. Ömer Coşkun’un mağdurlarından emekli İbrahim Ertaş’ın yaşadıklarına ilişkin haber üzerine de harekete geçti. Bakanlık yetkilileri, gazetemizdeki haber üzerine Ertaş’tan Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yürüttüğü, suçtan zarar görenlerle ilgili soruşturmaya dahil olmasını istedi.

Türk Eczacılar Birliği: İnternetten ilaç almayın
Türk Eczacılar Birliği Genel Sekreteri Harun Kızılay, ilaçların eczanelerden alınması gerektiğini belirtti. Kızılay, yaptığı yazılı açıklamada, "Sağlık Bakanlığı kontrolünde yürütülen ve Türkiye’deki bütün eczanelerde uygulanan ilaç takip sistemi ile piyasada sahte ilaç bulunması mümkün değildir. Eczaneden alınan ilacın sahte olması imkansızdır" dedi. Merdiven altı ilaç üretimine dikkatini çeken Kızılay, vatandaşlara internet sitelerinden ilaç satın almamalarını önerdi.

ERHAN ÖZTÜRK

AA



Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat