SERBEST TİCARET HAKKIMIZI ENGELLEMEYİN;
6197 Sayılı Eczacılar ve Eczaneler hakkında kanun 24. Maddesi “Reçete mukabilinde verilmesi meşrut olan ilaçların reçetesiz verilmesi ve zehirli ve müessir maddelerin eczanelerde toptan satılması yasaktır’’
İdari Erk bu yasaya binaen toptan ilaç satışı yapan bazı Eczanelere ceza uygulamasında bulunmuş, Eczaneler de bu durumu mahkemeye taşıyarak iptal kararları almışlardır. Hatta yanlış bir algı olarak Avrupa Birliği Müktesebatında da Avrupa’daki Eczanelerin de toptan satış yapmasının yasak olduğu ifade ediliyordu. Söz konusu ülkedeki karar tercüme edildiğinde durumun böyle olmadığı Avrupa Adalet Divanında da kabul görmediği anlaşılmıştır. Avrupa’daki Eczaneler de paydaşları arasında toptan satış yapabilmektedirler.
Eczaneler ve Eczane Hizmetleri Hakkındaki Yönetmelik Taslağının 38. Maddesi 3. bendinde ‘’Eczanelerde satışına izin verilen ürünlerin toptan satışı yapılamaz, ihalelere girilemez’’ şeklinde değiştirilmesi öngörülmektedir. Mevcut uygulanmakta olan Eczacılar ve Eczane Hizmetleri Hakkındaki Yönetmelik de böyle bir madde yoktur. Konmak istenen yönetmelik maddesi mevcut 6197 sayılı yasayla çelişmektedir. Hukukçuların ortak görüşü; bu madde olduğu gibi geçerse yasa ile yönetmeliğin çelişeceği ve aynı zamanda bireyin serbest ticaret yapma hakkının elinden alınacağı ve bu durumun Anayasaya aykırı olduğu yönündedir. Mevcut durumda küçük Eczaneler İlaç Firmalarının verdiği avantajlardan faydalanabilmek için bir araya gelerek toplu alım yapıp, kendi aralarında faturalandırıp, küçük Ecza Depolarına İTS ye bildirerek satış yapmaktadırlar. Küçük Ecza Depoları da aldıkları bu ilaçları, yüklü alım yapamayan Eczanelere yüklü alıyormuş gibi avantajlar sağlayarak onların ayakta kalmasına yardımcı olmaktadırlar. Bu yönetmeliğin bu şekilde çıkması halinde bunun ortadan kalkacağı Küçük Eczaneler ve Ecza Depolarının ayakta kalamayacağı kesindir.
Geçmişte doğru politikalar üretemeyen siyasi anlayışlar nedeniyle ülkemizde ilaçlar pahalıydı. Yapılan doğru uygulamalar sayesinde ilaç fiyatları bundan 10 yıl öncesinin altına inmiştir. Ülkemiz ilaçta cazibe merkezi haline gelmiştir. Küçük Eczaneler aynı zamanda ihracat yapan Ecza Depolarına fatura kesip İTS ye bildirerek toplu ilaç satışları yapmakta, Ecza Depoları da aldığı bu ürünleri ihracat yapmaktadır. Bu ihracatın da cari açığın azaltılmasında önemli katkısı vardır.
Fiyat düşüşleri nedeniyle ciro kaybına uğrayan Eczaneler artan masrafları karşısında bu tür alışverişlerle ayakta kalmaya çalışmaktadır. İTS ile desteklenen bu sistemde boşluk olmamasına rağmen paydaşlar arası ticaretin bu yönetmelikle engellenmeye çalışılmasını anlamakta güçlük çekiyoruz.
Toplum sağlığına hizmet eden, binlerce istihdam sağlayan Küçük Eczane ve Ecza Depolarının etkilenmemesi için önerimiz bu yönetmelik taslağının ilgili maddesinin “Eczanelerde satışına izin verilen ürünlerin İlaç Sektöründeki Paydaşlar arasında İTS ye bildirmek şartıyla toptan satışı yapılabilir’’ şeklinde düzenlenmesidir.
Sizlerin ve Kamuoyunun bilgilerine arz ederiz.