Bugün Gazetesi’ nin haberine göre; Vatandaşların sağlık hizmetlerinin evinde sağlanması amacıyla devreye sokulan aile hekimliği, reçete onay makamına döndü.

Vatandaşların muayene, tetkik, tıbbi bakım ve rehabilitasyonlarının evinde sağlanması amacıyla devreye sokulan aile hekimliği, reçete onay makamına döndü. Son 3.5 ayda yazılan 82.6 milyon reçetenin yarısı aile hekimlerince yazıldı.

İngiltere, Hollanda gibi ülkelerde aile hekimleri koruyucu sağlık hizmetlerine önem verirken Türkiye’de ilaç onay makamı gibi çalışıyor. 1 Temmuz-14 Ekim arasında vatandaşlara yazılan 82 milyon 625 bin reçetenin yarısına yakını aile hekimleri tarafından düzenlendi. 3,5 aylık sürede aile hekimleri muayene ettikleri hastalara 36 milyon 859 bin reçete yazdı.

BAKAN ÇELİK’İN SİTEMİ

Hastaların yüzde 80’ini hastaneye gitmeden eve göndermek için kurulan sistemin yanlış işlediğini söyleyen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, "Aile hekimliği reçete yazan sistem haline geldi. Reçete yazan bir sistem olmaktan çıkartılması gerekiyor. Aile hekimliği reçete, ilaç yazmak yarışı olmamalı" açıklaması yapmıştı. Veriler, Bakan Çelik’in bu siteminin haklılığını ortaya koydu.

EVLERİ ZİYARET ETMİYORLAR

Gelen hastaları ilaç yazarak gönderen aile hekimlerinin Türkiye’deki işleyişi hastaları memnun etmiyor. Her hekime 3 bin vatandaş düşmesi aile hekimliği kurumunun verimli çalışmasını önlüyor. Sabah 8.00 akşam 17.00 arasında hasta bakan aile hekimlerinin büyük bölümü saha çalışması yapmıyor. Evlere gidip aileleri koruyucu sağlık hizmetleri, mevsim hastalıklarına karşı tüketilecek gıdalar hakkında bilgilendirme yapmayan aile hekimlerinin sağlık ocaklarından bir farkı olmadığı hastalarca sürekli dile getiriliyor. Sağlık Bakanlığı’nın vatandaşların çalışma saatlerine göre aile hekimlerine mesai çizelgesi yapılacağına dair çalışmasını da hala tamamlanması sistem işleyişinin verimini düşürdü.

AMAÇ EVDE SAĞLIK HİZMETİ

Aile Hekimliği uygulaması 15 Temmuz 2010’da Ankara’da başladı. Pilot uygulaması tamamlanan proje ayını yılın sonunda tüm Türkiye’ye yayıldı. Projeyle aile hekimlerinin görevleri; sağlık hizmetine ihtiyacı olan vatandaşların muayene, tetkik, tahlil, tedavi, tıbbi bakım ve rehabilitasyonlarının evinde ve aile ortamında sağlanması olarak açıklandı. Aile bireylerine sosyal ve psikolojik destek hizmetlerinin bir bütün olarak verilmesi için Sağlık Bakanlığı’na bağlı sağlık kurumları bünyesinde evde sağlık hizmetleri birimleri kurulması sağlandı.

E-reçetede rekor kırdılar

1 Temmuz itibariyle Türkiye geneline yaygınlaştırılan e-reçete uygulamasında da aile hekimleri önde gidiyor. Elektronik reçete şifresi alan 80 bin doktorun yazdığı 37 milyon 656 bin reçetenin 27 milyon 100 binini aile hekimleri yazarak büyük bir rekora imza attı. Birinci basamak devlet hastanesi, eğitim araştırma, özel ve üniversite hastanelerindeki hekimlerin hepsi ise 10 milyon e reçete yazabildi. En az elektronik reçeteyi 433 bin 109 ile üniversite hastanelerindeki doktorlar verdi. 2 milyon 75 bin kağıt reçete yazan profesör, doçent ve yardımcı doçentler ilaçsız tedavi yöntemini daha çok tercih ettiği görüldü. Reçete sayısındaki artışa rağmen Türkiye’de ilaçta yapılan ıskontolar maliyetleri düşürdü. Cari açığa neden olan ilaç girdilerinin azaltılması için yapılan indirimler sonuç verdi. 2010 yılının ilk yedi ayında reçete başı maliyet 48,94 lira iken geçen yılın aynı döneminde 44,80 TL’ye geriledi. Bu yılın ilk yedi ayında ise hastaların reçetesi için ödenen para 40,47 TL’ye düştü.

Hasan BOZKURT / BUGÜN GAZETESİ

 



Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat