Sosyal güvenlikte bunca reforma rağmen 10 yılın ardından yine açıklar ’kara delik’ oldu. Sosyal güvenlik açığı altı ayda 7.4 milyar lira artış gösterdi. Bütçede haziran sonuçları performanstaki kötüleşmeyi ortaya koydu. Bunun en önemli nedeni olarak personel ödemeleri ile sosyal güvenlik açıkları gösterildi. AKP iktidara geldikten sonra sosyal güvenlik alanında önemli reformlar hayata geçirildi. Üç sosyal güvenlik kuruluşu SGK adı altında birleştirildi, emeklilik yaşı ve emeklilik maaşlarına ilişkin düzenlemeler yapıldı. Ancak 10 yıllık bir sürede sosyal güvenlik yine kara delik oldu. Maliye Bakanlığı yetkilileri, Sosyal Güvenlik Kurumu’nu sürekli açık hesap çalışmakla suçluyor.

Bir süre önce uygulanmak istenen global bütçeye de yine SGK’nın uymadığını vurguluyor. Ayrıca Hazine’den yapılan işveren prim desteğinin de bütçede önemli bir yük haline geldiği belirtiliyor. Yılın ilk altı aylık bütçe sonuçlarını bir basın toplantısı ile açıklayan Mehmet Şimşek de sosyal güvenlikten yakındı. Şimşek, sosyal güvenlik açıklarını ’kara delik’ olarak niteledi ve bu yılın ilk yarısında 7.4 milyar liralık ilave bir artışın söz konusu olduğunu söyledi. Prim affından dolayı kısmi bir iyileşme olduğunu ifade eden Şimşek, rahatlamanın süreklilik arz etmediğini vurguladı.

Sürekli ’reform’

Yine tartışma konusu olan sosyal güvenlikte reform sürecinin başlangıcı, üçlü koalisyon dönemine kadar gidiyor. 9 Şubat 1999’da IMF’nin emeklilik yaşının kadınlarda 38, erkeklerde 43 olduğunu ve bu sistemin Türkiye’ye yılda 6 milyar dolar kaybettirdiğini açıklamasının ardından hız kazanan reform çalışmaları kapsamında, 10 Temmuz 1999’da imzaya açılan taslakta, ilk kez işe girenlerde 58-60 yaşta emekli olunması benimsendi, işsizlik sigortası da düzenlemeye eklendi. Kanun 25 Ağustos 1999’da kabul edildi. 2004’te sosyal güvenlik reformu için yeniden düğmeye basıldı.

Yeni sistemle, SSK’lıların emeklilik için prim gün sayısı 7 binden 9 bin güne çıkarılırken, 2036’dan itibaren erkeklerin 61, kadınların 59 yaşında emekli olması öngörüldü. Emekli Sandığı, SSK ve Bağ-Kur’u tek çatı altında yönetmeyi amaçlayan plan, prim karşılığı olmayan ödemeleri kaldırıp, genel sağlık sigortasını da uygulamaya sokmayı öngördü. Ancak bu reform da yeterli olmadı ve "Sosyal güvenlikte yeni düzenlemelere ihtiyaç var" söylemi sık sık yetkililer tarafından dile getirildi.

Sosyal Güvenlik Kurumunun mart ayı istatistikleri de "Neden reforma ihtiyaç olduğu" konusunu net bir şekilde ortaya koyuyor, Mali af gelirlerinin de içinde olduğu verilere göre, bu yılın ilk 3 ayı itibariyle SGK’ya 5 milyar 426 milyon TL’lik açık finansmanı yapıldı. Bu da SGK’nın toplam bütçesinin yüzde 34’lük bir bölümünü oluşturuyor. Bir başka deyişle, Hazine SGK bütçesinin yüzde 30’dan fazlasına denk gelen bir bölümü, kurumun açığını kapatmak için transfer etti. Aynı dönemde SGK üzerinden dağıtılan teşvikler içinse 1.3 milyar TL’lik kaynak ayrıldı.

RADİKAL

LÜTFEN AFİŞİ TIKLAYINIZ



Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat