Ecz. .Fatma SAYGILI

 

 

 

 

BİTKİLERLE TEDAVİ

 

 

 

Ampirik devre dediğimiz bitkilerin ilaç olarak kullanıldığı dönemde deneme yanılma yöntemiyle elde edilen bilgiler kullanılmaktaydı.

Ancak bitkinin bütünü kullanılıyordu ve etken madde gibi bir bileşenden bihaberlerdi.

Yeterli çalışmalar, deneyler yapılamadığından dolayı etkisinden emin olamadıkları droglar vardı. Ancak bu drogların etkileri günümüzde çeşitli çalışmalarla kanıtlanmış ve kabul görmüştür.

Bilimin ilerlemesi, çeşitli bilim dallarının doğması, bilim adamlarının etken madde üzerinde çalışmaları sonucu sentetik/yarı sentetik ilaçlar meydana gelmiş ve ilaç sanayileşmiştir.

İlaç sanayi önce ekonomik kaygılar daha sonra modern tıbbın da saf etken madde kabul etmesiyle beraber bitkilerin ve aromaterapinin kullanımı azalmıştır.

Günümüzde ilaç firmalarının teşvik ve desteğiyle modern tıp benimsenmiş olmasına rağmen Avrupa ve Amerika’da yaygın bir şekilde bitkiler ve onlardan elde edilen ilaçlar bilimsel olarak doktor ve eczacı birlikteliğinde uygulanan bir tedavi yöntemi iken, ülkemizde ve maalesef ki tıp doktorlarına eğitimleri esnasında bitkisel ilaçlar ve kullanımlarıyla ilgili eğitimler verilmemektedir. Bunun sonucunda bu terkipler unutulmaya mahkum olmuştur.

 

Ancak sentetik ilaçlardan kaynaklanan yan etkilerin ortaya çıkması, tüm dünyada organik ürün kullanımının yaygınlaşması ve modern tıbbın bazı durumlarda çaresiz kalmasından dolayı bitkilerle tedaviye ilgi tekrar artmış ancak şimdide bilimsel mertebelerin denetimlerinin yetersiz oluşundan dolayı bilim yerine lokman hekimler, şifacı hocalar, bitki doktorları…. ortaya çıkmıştır.

 

Fitoterapinin bu konuda uzmanlaşmış hekim ve eczacılar tarafından uygulanması gerekir.

Gerek kullanılacak formül gerekse doz ayarlaması kişiye özel olarak yapılmalıdır.

 

Fitoterapide kullanılan yöntemler:

-Tıbbi çaylar,

-Taze tıbbi bitki suları,

-Uçucu yağlar,

-Tentürler,extreler,

-Bitkisel kökenli olup sanayi tarafından hazırlanmış ilaçlar.

 

Fitoterapötikler etkilerine göre:

 

-Hafif (flos chamomille,mentha piperita),

-Orta (convallaria majalis),

-Güçlü (folia belladonnae,digitalis) etkili olmak üzere ayrılır.

 

Hafif etkili olanlar adından da anlaşılacağı üzere etki gösterme süresi uzun,aynı zamanda toksisitesi düşüktür. Uzun süreli kullanımlarda etkili olurlar. Aşırı dozda bile alınsa şiddetli yan etki oluşturmaz.

 

Ancak kuvvetli etkili grupta yer alan bitkilerin yan etkileri ciddi sorunlara sebep olabilir.

Yine de sentetik ilaçlara kıyasla avantajları daha üstündür.

Karışım halinde kullanılan bitkilerde etki şiddeti artmadığı gibi toksisitesinin düşük olması da büyük avantaj sağlar.

 

Tüm bunlarla beraber terapötik ilaçları kullanmaksızın her hastalığın bu yöntemle tedavi edilebileceğini düşünmek de doğru değildir.

Öncelikle modern tıbbın her türlü imkanları kullanılmalıdır.

 

 

HUZUR VE SEVGİYLE…

 

Ecz. .Fatma SAYGILI

 

 



Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat