İzmir Eczacı Odası' ndan Basın Açıklaması:
Eczacı Odaları’ nın ilaç ve eczacılık alanında yaşanılan sorunları ve çözüm önerilerini duyurdukları basın açıklamaları devam ediyor.
İzmir Eczacı Odası’ da gündeme ilişkin bir basın açıklaması gerçekleştirdi.
Açıklama şöyle:
BASIN AÇIKLAMASI
SAĞLIK KAPINIZ AÇIK KALSIN...
Değerli Basın Mensupları,
Bizler, köylerden kentlere, ilçelerden mahallelere, ülkemizin dört bir yanında kesintisiz hizmet sunan, yaşadığımız tüm olumsuzluklara karşın ilaç-eczacılık hizmetlerini aksatmayan, toplumla iç içe, birinci basamak sağlık hizmet sunucusu olan eczacılarız.
Biz eczacılar, hastalarımızın ihtiyaç duydukları ilaçlara en güvenilir ve en hızlı şekilde ulaşmalarını sağlayan, en yakın sağlık danışmanlarıyız. Ülkemizdeki sağlık hizmetlerinin vaz geçilmezi, birinci basamak sağlık hizmetininde ayrılmaz bir parçasıyız.
Ancak, mevcut ekonomik koşullar ve artan maliyetler karşısında eczanelerimizi koruyan, onları ayakta tutan gerçekçi önlemlerin alınmadığı bir noktadayız. Haklı taleplerimizi defalarca dile getirmemize, her platformda ısrarla ifade etmemize rağmen eczanelerdeki kan kaybı görmezden gelinmiştir. Bu anlamda 2024 yılı hem hastalarımız hem de bizim açımızdan oldukça çok zor geçti. 30 bini aşkın eczanemiz, sunduğu ilaç ve eczacılık hizmetlerini sırtındaki mali yüklerle boğuşarak sürdürebildi. Sesimiz duyulmazsa, gerekli önlemler alınmazsa 2025 yılı daha da karanlık bir yıl olarak anılacaktır. Eczanelerimizin ışığının karardığı, sağlık kapısının kapandığı bir yıl…
Kıymetli Basın Mensupları,
İlaç fiyatlarını belirleyen euroya dayalı sistem ilaca ulaşımı zorlaştırdığı gibi eczanelerdeki ekonomik sorunları da artırmaktadır. Güncelliğini yitirmiş ve ilacın bulanabilirliğini güçleştiren ilaç fiyat kararnamesi acilen değiştirilmelidir. Enflasyon atışına dayalı ve yılda 3-4 kez fiyatları güncelleyen yeni bir yöntem ilaca ulaşımın önündeki engelleri kaldıracaktır.
Eczanelerdeki artan işletme giderleri ilaç-eczacılık hizmetlerinin sürdürülebilirliğini zorlaştırmaktadır.
Bu nedenle ilaç fiyat kararnamesinde eczacı kar oranları ve baremler günümüz koşullarına uygun şekilde artırılmalı, fiyat artışlarında baremlerin de aynı oranda artışı sağlanarak her fiyatlandırma döneminde eczanelerin kayıplara uğraması engellenmelidir.
Türk Eczacıları Birliği ile Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) arasındaki İlaç Temin Protokolü 1 Ekim 2024 tarihinde sona ermiştir. 4 aydır yeni bir protokol üzerinde mutabakat sağlanamamıştır. Yeni bir protokol imzalanamamıştır. Buna rağmen, eczanelerimizde ilaç eczacılık hizmetleri kesintiye uğramadan, büyük bir özveriyle sürdürülmektedir.
Eczanelerimizin ilaç ve eczacılık hizmetlerini sağlıklı bir şekilde sürdürebileceği, günün ekonomik koşullarına uygun bir protokolün ivedilikle hayata geçmesini hem kendimiz hem de hastalarımız adına talep ediyoruz. 30 bini aşkın eczanemizin ayakta kalması, hastalarımıza hizmet sunumuna devam edebilmesi, ancak gerçekçi koşullarda ve tam bir mutabakatla imzalanacak protokole bağlıdır.
Değerli Basın Mensupları,
Bölge Eczacı Odalarımızın Başkanları ve Türk Eczacıları Birliği yöneticileri yaşadığımız bu zorlukları konunun yetkililerine, siyasi partilerin değerli temsilcilerine defalarca aktarılmış, ancak ne yazık ki ne hastalarımız ne de meslektaşlarımız adına kalıcı ve gerçekçi bir çözüme henüz ulaşılmamıştır.
Bugün sessiz kalırsak, hastalarımız ilaçlarına erişimde çok daha büyük sorunlar yaşayacak.
Bugün sessiz kalırsak, eczanelerimiz birer birer kapanacak.
İlaç ve sağlık hizmetlerinde bilginin, emeğin ve güvenin ilk adresi olan eczanelerimizin bu şartlarda ayakta kalması mümkün değildir. Acil önlemler alınmazsa eczane iflaslarının başlaması an meselesidir.
Bu talebimiz sadece meslek grubumuz adına yapılan bir çağrı değildir! Bilinmelidir ki, ülkemizde halk sağlığı sisteminin etkinliği ve sürdürülebilirliği ancak bu şekilde mümkündür.
Biz eczacılar, halkımızın sağlık kapısını açık tutmak için buradayız ve mücadelemize devam edeceğiz.
Haklı taleplerimizin karşılanması için gerekli adımlar atılsın, sağlık kapınız açık kalsın!
İZMİR ECZACI ODASI
BASIN BÜROSU