Değerli meslektaşlarım,

bu hafta adından da anlaşılacağı gibi kurutucu özelliği olan bir pasta formülünden söz edeceğim. İsterseniz okul yıllarına dönerek farmasötik teknoloji laboratuvarlarında hazırladığımız PAT'ları bir hatırlayalım.

PAT-PASTA'E-PATES

İçerisinde yüzde 50-70 katı ilaç içeren koyu kıvamlı merhemlerdir. İçerisindeki toz maddeler bu ilaçlara hafif kurutucu özellik verir. Böyle bir kütle içerisindeki etken madde deriden daha geç absorbe olur. Bundan dolayı çok kere astrenjan ve antiseptik ilaçlar bu halde kullanılırlar. Merhemlerde olduğu gibi yağlı patlar derinin kıl ve saçlı kısımlarına sürülemezler. Suda jel oluştururken ıslak deriye daha kolay tatbik edilip kolayca yıkanabilirler.

Patların hazırlanması aynen merhemlerin hazırlanması gibidir, ancak fazla miktarda toz madde var olduğundan tozların önce erimiş sıvağın az bir kısmı ile veya az miktar gliserin, sıvı yağ gibi yardımcı maddelerle iyice inceltilmesi lazımdır.

Formülümüze dönecek olur isek;

PASTA EXSİCCANS (KURUTUCU PASTA)

 Rp. Bismuti subgallici ............................ 5,0 g

        Zinci oxydati cum talco ....................25,0 g

         Olei lini ......................................... 10,0 g

         Adipis Lanae anhydrici ............... ad 50,0 g

Formülde kullanılan maddeler;

Bismut subgallat; Dermatol adıyla yara tozu olarak tanınır. Haricen zayıf antiseptik ve astrenjan özellik gösterir. Ülserleşmiş yaralarda yanıklarda ve ekzemada kullanılır.

Zinci oxydati cum talco; çinko oksit ile talk karışımını ifade eden bu latince sözcük bir kısım çinko oksit ile bir kısım talkın karışımıyla oluşabildiği gibi değişik oranlarda da karışım mümkündür. Örneğin 1 kısım talk 5 kısım çinko oksit gibi .

Çinko oksit; zayıf antiseptik ve hafif astrenjan özelliktedir.

Talk; doğal hidrate magnezyum silikattır. Deriye temas ettiğinde hemen temas ettiği yüzeye sıvanır. Talk ciltteki tahrişi yatıştırmak ve nem absorbsiyonunu artırmak amacıyla kullanılır.

Olei lini, keten tohumu yağı: Latince bitki adı LİNUM USUTATUSSİMUN adı ile bilinen en eski kültür bitkilerindendir. İnsanlarda cilt hastalıklarında kullanılan topikal preparatların bileşimine girer. Keten tohumundan soğuk pres ile elde edilen yağda %50 oranında omega-3 yağ asidi bulunur. Omega 3 serisinin en önemli temel yağ asidi olan alfa-linoleik asit (ALA), linoleik asit(LA; omega -6), oleik asit (OA;omega -9), lignan(SDG), müsilaj ve A vitamini(beta -karoten) içerir. Keten tohumu yağı en zengin bitkisel omega-3 yağ asidi içeren bitki olarak bilinir. Keten tohumu yağı; doğal yoldan elde edilmiş kesinlikle ısıl işlemden geçmemiş kısaca farmasötik teknolojide tercih edilen ofisinal yağ kalitesinde olmalıdır. Soğuk pres keten tohumu yağı dermatolojide psoriazis (sedef), herpes zoster (zona) tedavisi ile Eksantem (yaygın kırmızı döküntü) tedavisinde kullanılır.

Endüstriyel olarak keten yağı elde edilirken keten tohumları kavrularak ısıl işlem sonucunda üretilir. Bu şekilde elde edilen yağa Bezir yağı adı verilir. Kesinlikle sağlık amaçlı kullanılmamalıdır. Resim boyası, yağlıboya veya cila sanayii gibi alanlarda kullanılan endüstriyel yağ grubundadır. Bezir yağının sağlık amaçlı kullanımı, kansere yol açabileceğinden sakıncalıdır. Çünkü ısıl işlem uygulaması sırasında yağ süratle okside olarak içeriğindeki değerli bileşikler yapı değişikliğine uğrayarak zararlı oksidasyon artıklarını taşır hale gelir.

Adeps lanae; koyun yününden elde edilen su içermeyen saf mumsu bir maddedir. Nemlendirici ve cilt yumuşatıcıdır.

Hazırlanışı: Bir havan içerisinde bismut subgallat önceden karıştırılan çinko oksit ve talk karışımıyla ezilerek keten tohumu yağı ile yumuşatılır ve en son lanolin ilavesiyle pasta hazırlanmış olur.

Kullanılışı: Çok geniş kullanım alanı olan bu pasta kurutucu amaçla egzamada, intertrigo gibi dermatitlerde kullanılır.

İntertrigo: Derinin kıvrım yaptığı veya birbirine temas ettiği yerlerde, özelikle kadınların memelerinin sarkan kısmının altında kalan bölümlerinde sıkça görülür. Kasıklar, meme altları, karındaki yağlı kısımların kıvrımlarının neden olduğu fungal enfeksiyonlarda, intertriginöz enfeksiyonlar olarak bilinirler. Derinin deriye sürtmesinden kaynaklanan dermatitler, biriken nem, sıcaklık ve yerleşik floradaki mikroorganizmaların üremesi sonucu ortaya çıkar.

Dermatit: Derinin kızarıklık ,ödem, sulanma, kabuklanma, kepeklenme ve bazen vezikül oluşumuyla belirgin ve de sıklıkla pruritus'un (şiddetli kaşıntı) eşlik ettiği yüzeyel enflamasyonlardır. Dermatit terimi yerine sıklıkla ekzema terimide kullanılır.

İyi haftalar dileklerimle...


 

Tel: (332) 3520657 Fax: (332) 3512816

a.pekcan@eczacininsesi.com

http://www.majistralformul.com/

 



Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat