Değerli Meslektaşlarım;

17.06.2013 tarihinde Eczacının sesi’nde bana ayrılan majistral formül köşesinde Almanya’da Eczanelerde hazırlanan Minoxidil içeren ve ANDROJENİK ALOPESİ (kellik) tedavisinde kullanılan bir formülü sizlerle paylaşmıştım. Yine bu hafta bu kez dermokozmetiğin anavatanı Fransa’da formüle edilen ve Eczanelerde hazırlanan aslında önceki formülden çok farklı olmayan bu formülü hatırlatma anlamında sizlerle paylaşmak istedim. Değerli Meslektaşlarım göndermiş olduğunuz maillerde etken maddelerin temininde yaşanılan sıkıntıları paylaşmıştık. Bu formülde etken madde olan MİNOXİDİL’in temininde yaşanan problemin aşıldığını artık tedarikçi firmalardan temin edilebileceğini buradan duyurmak isterim.

Rp.

Minoxidil ……………………...9,00 g

Propylene’e glycol …….45,00 ml

Alcool 90 c ……………...105,00 ml

Eau distill’ee ……………… 30,0 ml

Formülde yer alan maddeler;

Minoxidil; saçlı deride kan akımını artırarak saç dökülmesini önleyici ve saç çıkmasını uyarıcı özelliğe sahiptir. Zayıf kıl foliküllerini aktive ederek ve saç döngüsünün büyüme (anagen) fazını uzatarak terapötik etki gösterdiği sanılmaktadır.

Minoxidil yeni saç folikülünü uyarmaktan çok, var olan küçük foliküllerin çap ve derinliğinde normale dönüş ve hipertrofi sağlayarak etki göstermektedir.

Propylene’e glycol-Metiletilenglikol-Metilglikol-Propilen glikol; Farmasötik preparatlarda değişik amaçlarla kullanılan bir yardımcı maddedir. Kozmetik ürünler için taşıyıcı olarak kullanılır. Nemlendirici özelliği nedeniyle topikal nemlendirici preparatlarda gliserin yerine kullanılır. Propilen glikol cilt ve mukoza membranlarında lokal irritasyon yapabilir. Su, aseton, alkol ve kloroformla karışır; eterde çözünür; sabit yağlarla karışmaz, fakat bazen esansiyel yağları çözer. Serin bir yerde ve hava geçirmeyen kaplarda saklanmalıdır. Işık ve nemden korunmalıdır.

Modus operandi (hazırlanışı)

Darası alınmış koyu renkli 200 ml cam şişe içerisindeki 30 ml distile su ve  90 derecelik 105 ml  alkol üzerine minoxidil-propylenglikol karışımını eklenir ve eklenen karışım alkol içerisinde çözünene kadar bain-mari (su banyosu) içerisinde homojen çözelti olana kadar karıştırılır.

Etiketleme: Preparata haricen çalkalayınız yazılı kırmızı etiket yapıştırılmalı ve ışıktan muhafaza edilmiş serin yerlerde saklanmalıdır.

UYGULAMA: Androgenik alopesi de dozaj günde iki kez 1 ml kadar kafa derisine uygulanır.

  • Solüsyonu gerekli olduğu kadarını saçın çıkmasını istediğiniz bölgeye ortasından başlayarak kenarlara doğru masaj yaparak dağıtınız. Uygulama yaparken sert ve bastırmak yerine yumuşak dairesel hareketlerle ilacı yedirmeye çalışın.
  • Formülü bölgeye sürdükten sonraki dört saat süre boyunca saçınızı yıkamayın ve şampuanlamayın.
  • Formülü sürdükten sonra ellerinizi yıkayın ki, istemeden de olsa vücudunuzun herhangi başka bir yerinde tüylenme olmasın.
  • Solüsyonu sürdükten sonra saç derinizin kuruması için saç kurutma makinesiyle kurutmaya çalışmayın, fön makinesi ilacın etkisini azaltabilir.
  • Minoxidil leke bıraktığından, ilacı tatbik ettikten daha sonra iki-dört saat kadar tamamen kurumasını beklemelisiniz. Kafa derisinde döküntü, güneş yanığı, vb olursa, ilacı sürmeden mutlaka doktorunuza danışmanız gerekir.

UYARILAR:

Gebelik ve emzirmede kontrendikedir. Diüretik ve diğer antihipertansif ilaç kullananlarda hipotansif etkinin artabileceği unutulmamalıdır. Dolayısıyla böbrek yetmezliği ve diyaliz hastalarının dikkatle kullanması gerekir.

18 yaş altı ve 65 yaş üzeri hastalara önerilmemelidir.

Seyrek yan etkileri sıralayacak olursak;

Allerjik cilt reaksiyonları,

Lokal irritasyon,

Uygulanan bölgede kaşıntı,

Ciltte kaşıntı,

Kızarıklık,

Dermatitler,

Oluşabilecek yan etkilerdir.

Dayanıklılık: 6 ay 15 C derecede koyu renkli cam şişede bozulmadan saklanabilirken, 1 yıl 8 C derecede yine koyu renkli cam şişede bozulmadan saklanabilmektedir.

Hepinize iyi hafta dileklerimle, hoşçakalınız.

 

Tel: (332) 3520657 Fax: (332) 3512816

a.pekcan@eczacininsesi.com

http://www.majistralformul.com/



Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat