Diyetisyen Nurselen Yıldız

 

Gündemde olan ve internette de sıklıkla karşımıza çıkan diyet çeşitlerinden biri ‘Düşük FODMAP Diyeti’. Peki FODMAP deyince aslında neyi ifade etmek istiyoruz?

FODMAP’in açılımı Fermente edilebilen Oligosakkaritler, Disakkaritler, Monosakkaritler ve Polioller’dir. Bu diyet, bağırsak hassasiyeti yaşayan ve Irritabl Bağırsak Sendromulu (IBS) kişiler için bir tedavi yöntemidir. Irritabl bağırsak sendromu; klinik olarak bir patoloji olmaksızın, bağırsak alışkanlıklarında değişiklik (konstipasyon/diyare), karın ağrısı, gaz, şişkinlik, gibi semptomlar ile karakterize bir fonksiyonel bağırsak hastalığıdır. FODMAP bütün kısa zincirli karbonhidratları içermektedir. Bu karbonhidratların zayıf düzeyde emilip bağırsakta hızlı fermente olduğu için semptomları arttırıldığı düşünülmektedir. Tüm karbonhidrat tüketenler bu problemi yaşamamakta fakat IBS hastalarında bu duyarlılık fazladır. Bu hastalara düşük FODMAP içeren diyetlerin uygulanması ile gastrointestinal semptomlarda azalma gözlemlenmiştir. Yüksek FODMAP içeren besinlerin tüketimi IBS’ye neden olmamaktadır. Aşağıdaki tablolarda yüksek FODMAP ve düşük FODMAP içeren besinler gösterilmiştir.

 

Düşük FODMAP diyeti diyetisyen gözetiminde 6-8 hafta uygulanmaktadır. Sonrasında besinler kademeli olarak diyete eklenmektedir. Bunun yanı sıra, düşük FODMAP içeren diyetlerin hastaların yaşam kalitesini arttırdığı, bağırsak mikrobiyotasına ve gastrointestinal endokrin hücrelerine olumlu etkileri olduğu belirtilmiştir.

Sağlıkla kalmanız dileğiyle…

dytnurselenyildiz@gmail.com                                   

 

KAYNAKÇA

  1. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/irritable-bowel-syndrome/symptoms-causes/syc-20360016
  2. https://www.cdhf.ca/bank/document_en/32-fodmaps.pdf
  3. Gibson, P. R. (2017). History of the low FODMAP diet. Journal of gastroenterology and hepatology, 32, 5-7.
  4. Hackett, C., & Kolber, M. R. (2015). Low FODMAP diet. Canadian Family Physician, 61(8), 691-691.
  5. Bellini, M., & Rossi, A. (2018). Is a low FODMAP diet dangerous?.
  6. Gastrointestinal Sistem Hastalıklarında Tıbbi Beslenme Tedavisi, 2017, 307-314

 



Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat