ECZACILIK TARİHİ

Günümüz eczacılığını, gelinen noktayı anlayabilmek, mesleğin geleceğini görebilmek için mutlaka geçmişi iyi irdelemek gerekir. Bu amaçla farklı yerlerde, farklı tarihlerde yazılmış geçmişe yönelik mesleğimiz ile ilgili bazı yazıları derlemeye çalıştık. İlk bölümünü DOSYA’da yayınlayacağımız yazıların devamını okuYORUM köşesinde devamlılığını sağlayacağız. İlk olarak Türk Eczacılar Birliği Kanununun Resmi Gazete de yayınlanması ve hemen buna bağlı olarak kurulan eczacı odaları, okuYORUM bölümünde birliğin kuruluş aşamasına kadar gelinen süreçteki gelişmeleri "TÜRKİYE ECZACILARI CEMİYETİ" yazısında okuyabilirsiniz.

Bu arada elinde, çevresinde eczacılık ile geçmişe dayalı belge, döküman bulunan meslektaşlarımızı da bu çalışmanın içinde görmek isteriz.

Ecz. Betül ZEYBEK-Ecz. Mustafa Nuri ŞENER

 

 

 

 

 

TÜRK ECZACILAR BİRLİĞİ KANUNU

Kanun No. 6643

( Resmi Gazetede Yayın Tarihi :

2.2.1956 – Sayı :9223 )

Birliğin Kuruluş ve Vazifeleri

Madde 1- Türkiye hudutları içinde meslek ve sanatlarını icraya salahiyetli olup da sanatiyle iştigal eden bütün eczacıların iştirakiyle bir Türk Eczacıların iştirakiyle bir Türk Eczacıları Birliği kurulmuştur.

Serbest icrayı sanat eden eczacılarla resmi dairelerde veya resmi ve hususi diğer bilumum müessese ve teşeküllerde meslekleriyle alakalı hizmetlerde çalışan sivil ve askeri eczacılar, bulundukları bölgede kurulacak olan veya nakledilecekleri bölgede bulunan eczacı odalarına bir ay içinde kayıt olmaya ve azalık vecibelerini yerine getirmeye mecburdurlar.

Her hangi bir sebeple sanatı ile iştigal etmiyen eczacılar diledikleri takdirde ikinci fıkradaki müddetle mukayyet olmaksızın odalara kaydolunabilirler.

Madde 2- Türk Eczacıları Birliği :

a) Eczacı Odaları,

b) Merkez Heyeti,

c) Yüksek Haysiyet Divanı,

d) Büyük kongreden mürekkep hükmi şahsiyeti haiz bir teşekküldür.

Madde 3- Türk Eczacıları Birliği amme hizmetine yarar mesleki bir

teşekküldür. Cemiyetler Kanununa uygun olarak ayrıca kurulmuş veya kurulacak ilmi ve hususi eczacı dernek ve teşeküllerine mümkün olan manevi yardımda bulunur.

Madde 4- Türk Eczacıları Birliğinin vazifeleri şunlardır

a) Halk sağlığına ve hastalara fedakarlık ve feragatle hizmeti gaye bilen eczacılık mesleğine ait gelenekleri muhafaza ve geliştirmeye çalışmak.

b) Azanın maddi ve manevi hak ve menfaatlerini korumak ve bunları halkın ve devletin menfaatiyle en iyi şekilde telife çalışmak.

c) Eczacılık mesleğinin icrası hakkındaki kanunların ve bunlarla ilgili mevzuatın gereği gibi uyulanmasına yardım etmek.

d) Azasının daha yüksek bir meslek kültürüne erişebilmesi için kütüphaneler tesis etmek, dergi çıkarmak, ilmi konferans ve kongreler tertiplemek ve eczacı okulu öğrencilerinin eczanelerde yapacakları stajı düzenlemek,

e) Hususi ihtisas komisyonlarına hazırlattıracağı ilaç fiyat tarifelerini Sıhhat ve İçtimai Muavenet Vekaletinin tensip ve tasdikına arzetmek ve tasdik edilen tarifelerin tatbik olunup olunmadığını kontrol etmek.

f) Halk sağlığını korumaya, azasını muayyen refah seviyesine ulaştıracak gerekli iş sahaları bulmaya, iş kanunları ile içtimai kanunların ve bunlara müsteniden çıkarılan nizamname ve talimatname hükümlerinin tatbikatında meslek ve meslektaşların hak ve menfaatlerini korumaya ve her türlü iş tevziini adilane bir şekilde tanzime çalışmak.

g) Azasından yaşlı ve malül olanlara ölenlerin bakmakla mükellef olduğu kimselere yardım etmek üzere meslekdaşlar arasında yardımlaşma sandığı kurmak.

h) Eczanesi bulunmıyan yerlerde eczane açılması için icabeden teşebbüslerde bulunmak,

ı) Yerli tıbbi müstahzarların revacını temin edecek tedbirleri almak.

k) Halk sağlığı ve eczacılık mesleği ile alakalı meseleler için resmi makamlarla karşılıklı işbirliği yaparak bu makamların yardımını temine çalışmak,

l) Eczacılar ve Eczaneler Kanununa göre azasının tutmaya mecbur olduğu defterleri tertip, tabı bedeli mukabilinde tevzi etmek.

(*) Bu kanuna bağlı olarak kurulan eczacı odaları:

1 inci Bölge İstanbul

2 inci Bölge Ankara

3 üncü Bölge İzmir

4 üncü Bölge Adana

5 inci Bölge Konya

6 ıncı Bölge Samsun

7 inci Bölge Bursa

8 inci Bölge Erzurum

9 uncu Bölge Gaziantep Eczacı Odalarıdır.



Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat