TASARRUF AMAÇLI ÇELİŞKİLER

    

Hasta ile sürekli birlikte olan olan ve sağlık alanında yaşanan sıkıntıları iyi bilen Hekim ve Eczacı Örgütleri “Sağlıktan Tasarruf  Yapılamaz” söylemlerini  her geçen gün  biraz daha yüksek sesle tekrarlarken en büyük alıcı devlet  bulduğu yeni yöntemlerle  sağlıkta tasarruf konusunda ısrarcı.Önce tedavi yardımına ilşkin uygulama tebliği yayınlandı.Devamında ise bedeli ödenmeyecek ilaçlar listesine 1 Ağustos 2006’dan itibaren  yeni ilaçlar eklendi.Bu listede yer alan ilaçları incelediğimizde ne olup bittiğini , altı ayda nelerin değiştiğini anlamakta güçlük çekiyoruz.

1 Ağustos 2006'dan sonra bedeli ödenmeyecek olan multivitaminler ,calcium ve çinko  preparatları ise kısıtlı ekonomik koşullarda  sağlıklı beslenemeyen ülke insanı tarafından bundan böyle sadece para karşılığında alınabilecek .Bazı öksürük şurupları ve expektoran şurupların listede neden yer almadığını ise kimse açıklayamıyor.Yani neresinden bakarsanız bakın bir dizi çelişki.Aslında yazılı açıklamada gelinen nokta  ''maliyet dezavantajı getirmesi nedeniyle''diye açıklanmış ama adı geçen ilaçların fiyatlarını da hepimiz çok iyi biliyoruz

Aslında son yıllardaki Bütçe Uygulama Talimatları ve Bedeli Ödenmeyecek  İlaçlar listesi incelendiğinde bir çok çelişki göz önüne seriliyor.

20 Aralık 2005 tarihinde bir çok antibiyotik için  teşhis kısıtlaması getirilirken 15 Mayıs 2006’da bundan vazgeçildi.Yine 15 Mayıs 2006’da  Uzman koşulu istenen  “Etodolak 400 mg Tablet” için bu koşul yeni tebliğ ile kaldırılmış oluyor.Bu örnekleri arttırmak mümkün.Sonuçta  biz eczacılar  sürekli olarak olup biteni önce kendimize daha sonra da hastalara anlatmak durumunda kalıyoruz.

Bu sıkıntılı durum her geçen gün biraz daha artarak sürüyor.En üyük alıcı her zaman olduğu gibi satın alma koşullarını kendisi belirliyor ama uzunca bir zamandır söylediğimiz gibi  ilaç alım koşulları ve ilaç listelerinin belirlenmesinde hekim  ve eczacıların görüşleri alınmadıkça da bu sıkıntı devam edecektir.

Bugün itibari ile ülkemizde OTC gerçeği eczacının karşısında boylu boyunca durmaktadır.Yani resmi kurumlarca bedeli ödenmeyen  reçetesiz satılacak  ilaçlar listesi  süreç içinde büyümektedir.

Bu günden yarına  önemli olan bu gruptaki ilaçların  eczane dışında  satılması  niyetinde olanlara karşı vakit yitirmeden  kararlı bir karşı duruş  sergilenmesidir.6197 sayılı yasanın güncellenmesinin ve zincir eczanelerin konuşulduğu bu kritik dönemde  OTC ilaçlarının eczane dışına çıkmasına engel olunmalıdır.

Aksi halde daha önce veteriner ilaçları ,kozmetikler ve bebek mamalarında yaşananlar  yeni versiyonu ile karşımıza çıkacaktır.

İlaç firmalarının en son numarası olan ilaç fiyatını düşürmeden  “kurum iskontosunu arttırma “ yöntemi  ise  bir başka ciddi sorundur.Eczanelerimizde yaşadığımız bürokratik yoğunluğa rağmen yaptığımız ilaç alımlarında  iskonto oranlarını ve eczacı karlılığını  kontrol etmeli ve oyuna gelmemeliyiz.

Biz demiştik demenin bir şey kazandırmayacağını biliyoruz ,ama kurum iskontolarının eczane dışında yapılmasının önemini ve eczaneleri sıkıntıya sokacağını her platformda tekrarlamıştık.

Uyanık olunması gereken bir başka önemli konu ise 1 Ekim 2006’da başlayacak olan yeni “Eşdeğer İlaç Uygulaması”dır. Bu tarihten itibaren reçetede yazılı  ilacın eşdeğerleri içerisinde yedi günlük tedaviyi  karşılayan daha küçük  ambalajlarının bedeli referans  alınacak.İlaç alımlarında  bu konuyu göz önünde tutmayan  meslektaşlarımızın elinde kalan büyük  ambalajlı ilaçlarda  sıkıntı yaşanacaktır.Çünkü her zaman olduğu gibi ilaç firmaları eczacını kayıplarını karşılamak niyetinde olmayacaklardır.

Eczanelerimizde ilaç alımları ve stoklar konusunda dikkatli olmak zorundayız.Aksi halde kaybeden yine biz olacağız.Yaşadıkça öğreniyoruz ki ;bizim bizden başka dostumuz yok...

Saygılarımla.

Ecz.Tuncay SAYILKAN

 

 

Kaynak-- İzmir Eczacı Odası web sitesi



Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat