DELEGENİN SAĞDUYUSU

Ecz.Tuncay SAYILKAN

İzmir Eczacı Odası Başkanı

Uzun süredir merakla ve umutla beklenen Türk Eczacıları Birliği Büyük Kongresi 13-16 Aralık 2007 tarihlerinde Ankara Dedeman Otel’de gerçekleşti.İlk günkü açılışa eski genel başkanla birlikte birçok milletvekili ve Sağlık Bakanı Prof. Dr. Recep Akdağ da katıldı.Yapılan konuşmalarda ağırlıklı olarak Sosyal Güvenlik Reformu ve sağlıkta dönüşüm sürecinde yaşananlar dile getirildi.Bazı konuşmacılara izleyenlerce sık sık müdahale edilirken salonda en büyük alkışı CHP Milletvekili Kemal Kılıçdaroğlu aldı. Sağlık Bakanı’nın  ilaç eczane dışına çıkmayacak söylemi dikkat çekiciydi. Divan heyetini seçimi ve çalışma programının okunmasından sonra örgüt tarihinde bir ilk gerçekleşti(!) ve akşam saatlerinde eski genel başkan beraberindeki iki milletvekili ile salona gelip ikinci kez  konuşma yaptılar.

Kongrenin diğer iki gününde ise eczacı odası başkanları ve çok sayıda konuşmacı kürsü  alarak sağlıkta dönüşüm sürecinde yaşadığımız sorunları , eczanelerdeki sıkıntıları , sağlık hizmetinde yaşanan aksaklıkları  ve önümüzdeki dönemin önemini vurguladılar.

Aslında yapılan konuşmaların sonundaki alkışlardan salondaki delegelerin tavrı net olarak anlaşılabiliyordu.Uzun yıllar görev yapan eski genel  başkandan sonra örgütte yeniden yapılanma ve bütünleşme talebi açıkça hissediliyordu.Eczacı örgütünün sağduyulu delegeleri kaosçulara,kapkaç mantığında  ısrar edenlere ve koltuk hesabı ile bir yerlere varmaya çalışanlara sıcak bakmadıklarını sandıkta gösterdiler.

Bir önceki yazımızda yaşanan olaylar sonrasında  bizlerin yılgınlığa kapılmaması  gerektiğini ,meslek örgütümüze sahip çıkmamızın zorunlu olduğunu ve delegelere tarihi bir görev düştüğünü  belirtmiştik.36. Büyük Kongre delegeleri bizleri yanıltmadılar.Mevcut adayların içinden bu zor görevi yapacağına inandıklarından karma bir ekip oluşturarak onlara iki yıllık zorlu süreçte  çok önemli bir görev verdiler.

Koltuk pazarlığı yapanlara ,eczacı odalarını bölmeye çalışanlara ,örgütü çizgisinden uzaklaştırmak isteyenlere değil birikimli ve üretken adaylara  onay verdiler.

Oluşan tabloya  bakıldığında ; delegeler eczacı örgütünün  50 yıllık  laik demokratik  Cumhuriyete ve Atatürk  ilkelerine sahip çıkan çağdaş - demokrat  çizgisinden ayrılmaması yönünde  tavır koydular ve örgütün kuşatılmasına , teslim alınmasına  izin vermediler.

Seçim sonuçlarından herkes üzerine  düşen mesajları çıkarmak zorundadır .Çağrılarımıza kulak tıkayarak bütünleşme yerine  ‘’küçük olsun benim olsun ‘’ mantığını benimseyerek koltuk hesabı  yapanlar bu seçimin  kesin mağlupları oldular.

Seçimin asıl galibi ise sağduyulu delegelerdir. Özgür iradeleri  ile kongre sürecine müdahale ederek eczacılık mesleğine  ve örgüte  sahip çıkma  görevini gerektiği gibi yerine  getirmişler , umutlarımızı artırmışlardır.

Bundan sonrası yeni seçilen üretken  meslektaşlarımızın özverili çalışmaları ve eczacı odalarının  desteği ile gerçekleşecektir.

İzmir Eczacı Odası sürecin başlangıcından bu yana bütünleşme çağrısını yenilemiş, koltuk hesabı yapılmadan kadro oluşturulması , örgütte yeniden yapılanma ile mevcut sorunların çözülmesi ve mesleğin geleceğinin şekillendirilmesi  talebini ısrarla vurgulamıştır.

22 Eylül 2007’de gerçekleşen  İzmir Eczacı Odası  genel kurulunda  sizlere eczacının  umutlarını canlandıracak yepyeni bir Merkez Heyeti  oluşması için çalışacağımızı  ifade etmiştik.

36. Büyük Kongre sonrasında özlenen tablo tam anlamı ile oluşmasa da , İzmir Eczacı Odası’nın örgütün  ve mesleğin geleceği için gereğini  yaptığını ,eczacılık mesleğinin sahipsiz olmadığını gösterdiğini rahatlıkla söyleyebiliriz.

Saygılarımla,

Kaynak-İzmir Eczacı Odası web sitesi

www.eczacininsesi.com



Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat