Sessiz Sedasız ve Derinden Bir “Dönüşüm”!..

Marmara Tıp Fakültesi Hastanesi artık Sağlık Bakanlığı  bünyesinde... İnternet’te araştırdım: “Sonuç bulunamadı. Bu bize pek mantıklı görünmüyor. Acaba kelimeleri yanlış yazmış olabilir misiniz? Ya da arama yaptığınız tarih aralığı çok mu dar?” Olabilir mi acaba? O zaman herkese soruyorum: “Ya sizce neden?”

Mustafa SÜTLAŞ
 
İstanbul - BİA Haber Merkezi
09 Eylül 2010, Perşembe
 
 
 
 

Üniversite Öğretim Üyeleri Derneği’nin (ÖÜD) basın açıklamasıyla haberim oldu bu "dönüşüm"den.

Açıklamanın girişinde konu en kısa, net ve somut ifadeyle özetlenmiş.

"Son günlerde  çıkarılan bir yasaya eklenen geçici 9. maddeye dayandırılarak  Marmara Üniv.Tıp Fakültesi Hastanesi Sağlık Bakanlığı’na bağlı Pendik’teki bir hastaneye taşınıyor. Tüm öğretim Üyeleri,yardımcıları ve yardımcı personel ile tüm çalışanlar kadroları ile Sağlık Bakanlığı bünyesine geçirilmek isteniyor. Üniversitelerin asli görevleri yok sayılıyor. YÖK, Sağlık Bakanlığı, Maliye Bakanlığı, Rektör el ele bu işi yapıyor."

Açıklamada "son günlerde çıkarıldığı" söylenen yasaya baktım: 1 Ağustos 2010 Pazar günkü 27659 sayılı Resmî Gazete’de yayınlanmış. Adı uzun: "Gelir Vergisi Kanunu ile Bazı Kanun ve kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun". Daha kısasını söylersek hükümetin her zaman çıkardığı "torba" kanunlardan birisi. ÖÜD bu kanun için "Üniversite hastanelerini fakirleştirip ele geçirme kanunu" demiş. 23 Temmuz’da kabul edilen "6009" no’lu kanunun "Geçici 9. madde"sinde şöyle deniliyor:

GEÇİCİ  MADDE 9- Devlete ait üniversitelerin tıp fakültelerine bağlı sağlık uygulama ve araştırma merkezi birimlerinden, ilgili üniversite rektörlüğünün talebi üzerine Maliye Bakanı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı, Sağlık Bakanı, Hazine Müsteşarlığı ile Devlet Planlama Teşkilatının bağlı olduğu Devlet Bakanları ve Yüksek Öğretim Kurulu Başkanından oluşan kurulca belirlenmiş kriterler çerçevesinde mali durumunun zayıf olduğu kararlaştırılanlara, belirlenecek tedbirleri uygulamayı kabul etmesi ve fiilen uygulaması şartıyla, yapılacak protokol kapsamında Bakanlar Kurulu kararıyla, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren Maliye Bakanlığınca bir yıl içinde ilgili üniversite bütçelerine aktarılacak ödeneklerden ilgili döner sermaye bütçesine yardım yapılabilir. Bu maddenin uygulanması kapsamında gerekli olan iş ve işlemleri yapmaya ve usul ve esasları belirlemeye Maliye Bakanlığı yetkilidir."

Yukarıdaki maddenin en önemli ifadesi "mali durumunun zayıf olduğu kararlaştırılanlara, belirlenecek tedbirleri uygulamayı kabul etmesi ve fiilen uygulaması şartıyla," denilen bölüm.

Soralım o zaman: "Belirlenecek tedbirler ne?" Belli değil! Ama basın açıklamasında bunlar yazılmış.

Üstelik de "uygulanma" koşuluyla, yani "dönüşüm" olursa aktarma yapılacak ve o zaman hastane kurtarılacak.

Hastanenin internet sayfasını (1)açtım. "Giriş" sayfasında görünürde bir değişiklik yok. Ancak sol tarafta küçük bir bağlantı (2)var. "Tüm personele" yazıyor. ÖÜD de açıklamasına bu duyuruya yer vermiş.

Şöyle deniliyor:

"Marmara Üniversitesi Hastanesi’nin T.C. Sağlık Bakanlığı Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne taşınması ile ilgili belirlenen takvim, Marmara Üniversitesi Rektörlüğünün onayına sunulmuş ve kabul edilmiştir. Buna göre: 03.09 günü ameliyathane kapatılacaktır. 04.09 tarihi itibariyle mikrobiyolojik inceleme ve kültür için materyal gönderilmeyecektir. 08.09 günü saat 12:00’ye kadar servislerde yatan tüm hastalar taburcu edilecektir. 08.09 günü saat 12:00’de tüm poliklinik hizmetleri durdurulacaktır. Anabilim Dalları 08.09 gününe kadar asistan nöbet listesi hazırlayacaktır. 08.09 günü saat 12:00’ den itibaren tüm sağlık hizmetleri durdurulacaktır. Bu tarihten itibaren hiçbir şekilde hastaneye hasta girişi yapılmayacaktır. 08.09 ve 12.09 bayram tatili süresince hastaneye çalışan personelin (Doktor-Hemşire-Personel-Öğrenci) girmesine izin verilmeyecektir. 13.09 tarihinden itibaren taşınma süreci başlayacaktır. Tüm çalışanlar bu tarihte görev yerlerinde olacaktır. Taşınma sürecinde idari izin verilmeyecektir. Taşınma ile ilgili her türlü soru ve önerilerinizi başhekimliğe bildirebilirsiniz."

Buna inanabiliyor musunuz? Durumu bir oranın bir öğretim görevlisi, çalışanı, oradan hizmet alan bir hasta ve o hastaların yakınlarının gözüyle bir kez daha gözümüzün önünde canlandıralım ve hastanenin ana sayfasında yazılı olanları unutmadan bunu yapalım. Üstelik bu değişim sona erdiği gün yapılacak referandum’da "evet" çıkarsa, "hukuk" dahil bunu kimsenin değiştiremeyeceğini bilelim ve yazının asıl konusuna gelelim.

Bu olayı ve haberini yazıyı yazdığım sırada İnternet’te araştırdım. Hastanenin taşınacağına dair 25 Şubat 2010 tarihli haber (3) dışında bir habere rastlamadım. Bu durumlarda her zamanlar yaptığım gibi "tümgazeteler" sitesine giderek arama bölümüne "Marmara Üniversitesi Hastanesi" yazdım ve "son bir ay" içinde konuyla ilgili "haber"leri aradım.

Yanıt(4) "Sonuç bulunamadı. Bu bize pek mantıklı görünmüyor. Acaba kelimeleri yanlış yazmış olabilir misiniz?Ya da arama yaptığınız tarih aralığı çok mu dar?" Olabilir mi acaba? Değil!

O zaman herkese soruyorum: "Ya sizce neden?"

(MS/TK)

(1) http://www.hastane.marmara.edu.tr/

(2) http://www.hastane.marmara.edu.tr/duyuru/525/tum-personele

(3) http://www.8sutun.com/Universite-hastanesi-kepenk-indirdi_72726.html

(4) http://www.tumgazeteler.com/haberleri/marmara-universitesi-hastanesi/?gun=31&sira=Tarih



Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat